Vaikų psichiatras Linas Slušnys: „Vasarą ledai neišvengiami, bet vaikų jais „papirkinėti“ nereikėtų“

News: Personality , 2019-07-22 07:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Kokiam maistui vasarą atsispirti sunkiausia? Žinoma, jog ledams! Ir jei alinant karščiui dažnas suaugęs supranta, jog piktnaudžiauti šiuo desertu vis dėlto nedera, tai vaikams, rodos, negalioja jokios taisyklės. Ar egzistuoja normos, kiek ledų per dieną galima suvalgyti mažiesiems, ir kaip tartis su atžalomis ne tik dėl kiekio, bet ir alternatyvų šiam skanėstui?
Visame pasaulyje kasmet liepos trečiąjį sekmadienį minima Tarptautinė ledų diena, tačiau vasarą, kai termometrų stulpeliai šokteli aukščiau, tokia diena yra beveik kiekviena – ledų norisi visada. Tiesa, saiko jausmas yra būtinas, ypač, kai ledais mėgaujasi mažieji.
Pirmieji ledai – kuo vėliau tuo geriau?
Pasak vaikų ir paauglių psichiatro Lino Slušnio, vaikams šio deserto, jo įsitikinimu, derėtų paragauti kaip įmanoma vėliau.
„Galbūt pasirodysiu kiek senamadiškas, tačiau aš už tai, kad visų saldumynų, ar tai būtų šokoladas, ar ledai, vaikai paragautų kiek įmanoma vėlesniame amžiuje. Kita vertus, suprantu, jog gyvename tokiame amžiuje ir tokios pasiūlos gausybėje, jog atsispirti sunku net ir patiems racionaliausiems. Tėvai turėtų atminti, jog sykį vaikas, paragavęs tikrų ledų, kitą kartą jų taip pat norės ir pasiūlyti alternatyvą bus labai sunku – taip jau dirba mūsų, žmonių, smegenys“, – teigia L. Slušnys.
Pradėjus pažintį su ledais, psichiatras pataria atidžiai peržiūrėti sudėtį ir rinktis tokius ledus, kuriuose cukraus ir kitų pridėtinių dalių kiekis būtų kaip įmanoma mažesnis.
„Išsirinkus geros sudėties ledus, nieko blogo, jei vaikas suvalgys ir porciją, ir dvi. Tiesa, vasaros metu, kai suvaldyti kiekius ne visuomet pavyksta, tėveliai turėtų nepersistengti su kito maisto siūlymu. Jei vaikas jau valgė ledų, ypač pagamintų iš grietinėlės ar pieno, nesistebėkite sumažėjusiu apetitu ir neverskite valgyti rimtesnio maisto per prievartą. Verčiau kompensuokite balansą kitą dieną, bet išvenkite konflikto“, – pataria L. Slušnys.
Pataria tėvams: svarbu neapgaudinėti ir tartis
Anot specialisto, tėvai su vaikais turėtų kompromiso būdu patys aptarti ir nusistatyti, kiek ledų ir kada galima suvalgyti, nes draugiškai įvesta taisyklė padėtų apsisaugoti nuo nereikalingų ginčų. „Vis dėlto, manau, jog ledai neturėtų būti „uždirbami“, t. y. nepatariu ledų siūlyti kaip atlygio už kažkokį darbą, susitvarkymą ar išskirtinį klausymą. Kuo ankščiau su vaikais susitarsite abiem pusėms priimtinas taisykles, tuo lengvesnės bus vasaros dienų situacijos“, – įsitikinęs psichiatras.
Čia pat L. Slušnys priduria, jog tėvai jau ankstyvame amžiuje turėtų gražiai ir įdomiai pasiūlyti įvairių alternatyvų ledams, pavyzdžiui, šaldytų vaisių, namų gamybos ledų, kurie tam tikromis progomis galėtų pakeisti įprastus ledus.
Vasarą ledus perka neskaičiuodami porcijų
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, jog šiltuoju metų laiku prekyba ledais iš tiesų smarkiai suintensyvėja.
„Vos prasidėjus šiltiems orams, ledų pardavimai akivaizdžiai šokteli, o itin karštomis dienomis pardavimai išauga net 160 proc. Pirkėjai dažnai perka ne po vieną porciją, renkasi iškart kelias opcijas, dažnai pasipildo ir atsargas namų šaldikliuose, kad prireikus atsigaivinti galėtų ir namuose“.
Pasiteiravus, kokie ledai pastaruoju metu yra populiariausi, B. Čaikauskaitė teigia, jog pirkėjų sąmoningumas apie maistą apskritai yra išaugęs, todėl ši tendencija galioja ir ledams.
„Matome, jog tautiečiai skiria kur kas daugiau laiko produktų sudėties analizei. Pastaruosius kelis metus auga susidomėjimas maistiniu požiūriu naudingesniais ledais. Ledų be dirbtinių saldiklių ar pridėtinio cukraus, su natūralia uogiene, papildytų baltymais, nuperkama vis daugiau. Taip pat pirkėjai dažniau renkasi ledus be gyvulinės kilmės pieno ir laktozės. Be to, karštomis dienomis daugiau nuperkama ir vaisinių – sorbeto bei šerbeto – ledų“, – teigia B. Čaikauskaitė.



Daugiau informacijos:
Berta Čaikauskaitė
Komunikacijos vadovė
Mob. Tel.: +370 650 77 473
Tel. +370 5 260 17 00
El. paštas: berta.caikauskaite@iki.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN