Kelią skinasi naujos nealkoholinio alaus tradicijos: ar nešimės šį gėrimą į sporto klubą?

News: Business , 2019-07-22 19:36
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Jei Olimpinių žaidynių metu užsuksite į Vokietijos kaimelį, išvysite, kad čia gaivinamasi nealkoholiniu alumi neskaičiuojant jo gurkšnių. Mūsų šalies sportininkai patvirtina, kad šis gėrimas populiarus sporto bendruomenėje, o gydytojai sutinka, kad jis panašus į izotoninius gėrimus. Tad ar realu, kad išauš diena, kai alumi, kurio sudėtyje nėra alkoholio, gaivinsimės sporto klube?

Nealkoholinis alus ir sveikatingumo karta

Pirksiu gėrimą, kuris nekenkia sveikatai – tokios nuostatos Jungtinėje Karalystėje laikosi trečdalis 18–24 m. amžiaus jaunuolių. Šiuos duomenis skelbia Jungtinės Karalystės duomenų analizės bendrovė „GlobalData“. Kitas tyrimas atskleidžia, kad beveik trečdalis minimo šalies jaunimo yra mieliau linkę su draugais išbandyti nealkoholinį alų ir net 70 proc. yra patenkinti gėrimo skoniu. Nealkoholinio alaus daryklas Jungtinėje Karalystėje atidarantys verslininkai pripažįsta, kad dar prieš keletą metų tokiai avantiūrai nebūtų pasiryžę. O šiandien pelną skaičiuoja ne tik jie, bet ir nealkoholinio alaus barai, madingai pasivadinę „alcohol free zone“ (zona be alkoholio).

„Kai 2015-aisiais toks baras buvo atidarytas Oklande, jis veikė lygiai 5 savaites. Tačiau šiandien barai, kuriuose parduodamas nealkoholinis alus, dygsta Niujorke ir Londone. Pajuokavimai, kad baras be alkoholinio alaus, tai kaip duonos parduotuvė be duonos tokiose vietose nebūtų suprasti“, – įsitikinęs bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ rinkodaros vadovas Andrius Bagdzevičius.

Ar toks alaus baras galėtų veikti Lietuvoje? Kol kas šiam žingsniui pasiryžusių verslininkų neatsirado. Tačiau tai nėra pasvarstymai iš fantastikos srities. A. Bagdzevičius pateikia skaičius – parduotuvėms, kavinėms ir barams tiekiamas vis didesnis kiekis „GO nealkoholinio“ alaus. Jo teigimu, praėjusiais metais gegužės–rugpjūčio mėnesiais iš viso buvo parduota per 138 tūkst. litrų „GO nealkoholinio“ alaus. Tuo tarpu šiemet tuo pačiu laikotarpiu planuojamas net 16 proc. augimas, t. y. šio gėrimo nuo gegužės iki rugpjūčio ketinama parduoti daugiau kaip 160 tūkst. litrų.

Vakaroti su draugais ir gurkšnoti nealkoholinį alų pasaulyje tampa geras tonas, kuriam pritaria ir lietuviai.

Į Olimpiadą – nealkoholinis alus

Jei ne vienas iš mūsų į nealkoholinį alų žvelgia kaip į alkoholio pakaitalą, tai vokiečių sportininkai visame pasaulyje garsėja tradicija šį gėrimą gurkšnoti Olimpinių žaidynių metu. Lietuvos maratonininkas Ignas Brasevičius tokiomis tradicijomis nesistebi.

„Visuose maratonuose, kuriuose man teko bėgti: Berlyne, Frankfurte, Roterdame ir kitur dalyviams dalijami gėrimai. Tarp jų būna ir nealkoholinis alus. Jei prieš penkerius metus tuo dar nusistebėdavau, tai dabar suprantu, kad tai – tradicija. Be to, naujausia žinia, patraukusi mano dėmesį – kad nealkoholinis alus prilygsta izotoniniams gėrimams“, – pasakoja I. Brasevičius.

Maratonininkas mano, kad noras paįvairinti gėrimų pasirinkimą ir atsigaivinti ne tik vandeniu ar izotoniniais gėrimais yra pagrindinė priežastis, kodėl ne tik profesionalūs sportininkai, bet ir mėgėjai pasaulyje palankiai žvelgia į nealkoholinį alų.

Paslaptis – cukraus kiekyje

Tad kokių medžiagų yra šios rūšies aluje, kurios praverčia sportuojantiesiems? Gydytoja dietologė Gertruda Babravičienė sako, kad tai – paprastieji angliavandeniai arba, kitaip tariant, cukrus, kuris po intensyvaus, daugiau kaip valandą trukusio fizinio krūvio, skatina greičiau atsikurti angliavandenių atsargas raumenyse. Kita vertus, lyginant su kai kuriais kitais gėrimais, nealkoholiniame aluje cukraus yra mažiau.

„Mitybos atžvilgiu nealkoholinį alų, išskyrus nealkoholinius alaus gėrimus, patariama rinktis vietoje alkoholinių gėrimų, nenatūralių sulčių bei limonadų dėl mažesnio cukraus, dirbtinių priedų ir kalorijų kiekio. Tačiau atminkite, jei kalbame apie kasdieniam vartojimui reikalingus skysčius, nealkoholinis alus neatstos vandens“, – pastebi G. Babravičienė.

Gydytoja sako, kad ne iš piršto laužtas palyginimas, jog alus be alkoholio panašus į izotoninius gėrimus t. y., skysčius, kurių sudėtyje angliavandenių ir druskos koncentracija labai panaši kaip žmogaus organizme, todėl jie įsisavinami panašiai kaip vanduo ir greitai atkuria ne tik skysčių trūkumą, bet ir suteikia energijos.

Alaus be alkoholio ir sporto sąsajos kai kuriose šalyse įsitvirtinusios, kitur dar trapios, tačiau plinta greitai. Tam įtakos turi ne tik sporto bendruomenė, bet ir tūkstantmečio kartos atstovai. Akivaizdu, kad tai, jog šiuose gėrimuose nėra alkoholio – labai svarbus, bet ne vienintelis argumentas, kodėl pasirenkama gurkšnoti būtent juos. Maistinė vertė taip pat užima reikšmingą vietą lyginant nealkoholinį alų su kitais gėrimais.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN