Per Žolinę Naujoje Akmenėje atidengta ugniagesio skulptūra, skirta gaisrininkams

News: Life Style , 2019-08-16 17:32
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Per Žolinę Naujoje Akmenėje atidengta ugniagesio skulptūra, skirta gaisrininkams, skubantiems padėti patekusiems į nelaimę. Ji sukurta Akmenės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 100-mečio proga. Lietuvoje tai pirmoji ugniagesį simbolizuojantį skulptūra iš akmens. Ją sukūrė Akmenės PGT pamainos vadas Paulius Ratkevičius.


„Mintis įgyvendinti tokį sumanymą užgimė žiemą. O darbo ėmiausi gegužės mėnesį. Dirbau ir per atostogas. Leisdavau sau atsikvėpti tik sekmadieniais. Užtrukau tris mėnesius, - pasakoja P. Ratkevičius. – Akmuo dar prieš kelerius metus buvo atgabentas iš vieno ugniagesio laukų. O akmens dirbtuves, kuriose dirbu, yra kitam ugniagesiui priklausančiame pastate. Tad ši skulptūra yra realiai susijusi ir su kitais ugniagesiais“.

P. Ratkevičiui paklūsta ne tik ugnis. Jo rankose atgyja medis ir prakalba akmuo. Beje, priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje jis dirba jau dvidešimt trejus metus. Pradėjo nuo ugniagesio gelbėtojo, po to tapo skyrininku, vėliau – pamainos vadu.

„Tiesą sakant, kad būsiu ugniagesys, nuo vaikystės nesvajojau. Traukė menas ir sportas. Mokiausi Karo akademijoje. Žaidžiau futbolą, žavėjo skulptūra, bet taip susiklostė, kad netapau futbolininku, neteko studijuoti ir skulptūros, - sako jis. – O pasirinkau ugniagesio darbą, nes patiko dirbti pamainomis. Per pirmąjį gaisrą, į kurį teko vykti, žuvo trys vaikai... Šiame darbe būna visko, bet niekada negali pasiduoti emocijoms. Žinoma, visa tai paliečia, įkrenta į atmintį...“

Užtat kūryboje labai svarbu tiek medžiui, tiek akmeniui įkvėpti emociją. Kūryba jam teikia atgaivą. Beje, prieš kelerius metus Kryžių kalne, Šiaulių rajone, buvo pastatyta P. Ratkevičiaus iš medžio sukurta ugniagesio, laikančio vaiką, skulptūra. Daug kas ties ja stabteli. Kas pasigrožėti, o kas – tyliai maldai.

Veikiausiai ir iš akmens ranką tiesiančio ugniagesio skulptūra trauks ne vieno akmeniškio ar į šį kraštą užsukančio svečio žvilgsnį, liudydama apie sunkų, bet kilnų ir labai reikalingą ugniagesių darbą.

Informacija pagal Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos paruoštą informaciją.

Tarptautinio bendradarbiaivmo ir komunikacijos skyriaus
visuomenės informavimo specialistė
Ieva Ištuganovaitė


šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/atidengta-ugniagesio-skulptura-skirta-gaisrininkams/722


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN