Rugsėjo pirmosios visi laukia su jauduliu

News: Education , 2019-08-23 08:07
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Artėjant rugsėjui, prasideda pasiruošimas darželiui ir mokyklai, kuris visada sukelia papildomų rūpesčių, jaudulio, pokyčių vaikams, tėvams, globėjams, pedagogams. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šilutės rajone Indra Pranaitienė teigia, kad šeimos rugsėjo pirmosios laukia su jauduliu: vieniems neramu, kaip vaikas jausis naujoje aplinkoje, kitiems – kaip suruošti vaikus į mokyklą. Šeimos, kurios patiria finansinių sunkumų, gali gauti paramą iš valstybės.




„Labiausiai nerimauja tos šeimos, kurios pirmą kartą lydės savo atžalas į mokyklą. Joms rūpi ne mokyklinio krepšelio paruošimas, ne vaiko pasiekimai, bet jo emocinė būklė: kaip jis jausis naujoje aplinkoje, ar niekas neskriaus, kaip suras kabinetą, ar išdrįs paprašyti pagalbos, kaip vienas grįš į namus. Nerimauja ir šeimos, kurių pajamos yra nedidelės“, – pasakoja I. Pranaitienė.




Vaikų pareiga – mokytis, tėvų – sukurti tam tinkamas sąlygas




Vaikas turi teisę mokytis ir pareigą stropiai mokytis, o tėvai ar kiti vaiko atstovai pagal įstatymą – sudaryti vaikui saugią, mokymuisi ir visapusiškam bei harmoningam vystymuisi tinkamą aplinką. Tačiau vaiko teisių apsaugos specialistai, lankydamiesi šeimose, pastebi, kad ne visi tėvai deramai vykdo savo pareigas.




„Besilankant šeimose, kuriose auga mokyklinio amžiaus vaikai, neretai tenka apgailestauti, kad tėvai nesugeba ir nesistengia sudaryti vaikams bent minimalių sąlygų mokytis: namuose nėra ne tik švarios vietos, bet net stalo, kėdės, kur vaikas galėtų ruošti pamokas, nėra ugdymuisi skirtų priemonių, švarių rūbelių. Pakalbinti šių šeimų tėvai dažnai atsako, kad dar negavo išmokų ir nieko nepirko“, – iš patirties kalba I. Pranaitienė.




Pasak patarėjos, vaiko teisių apsaugos specialistai nėra linkę smerkti tėvų, o siekia padėti jiems suprasti, kad tai yra jų pareiga užtikrinti vaiko teisę į tinkamas gyvenimo sąlygas, būtinas jo fiziniam, emociniam, protiniam, dvasiniam vystymuisi. Šeimoms, kurioms reikalinga pagalba, inicijuojama atvejo vadyba, pradedamos teikti socialinės paslaugos, tėvams skiriami įpareigojimai.




Socialinė parama mokiniams




Nepasiturinčios šeimos, patiriančios sunkumų auginant mokyklinio amžiaus vaikus, gali gauti valstybės paramą. Joms reikia kreiptis į savo deklaruotos ar gyvenamosios vietos savivaldybę. Socialinė parama skiriama nemokamam maitinimui ir mokinio reikmenims įsigyti. Mokiniai turi teisę į nemokamus pietus ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 183 eurai.




Šiais metais mokinio reikmenims įsigyti skiriamų lėšų dydis yra 76 eurai. Parama mokinio reikmenims įsigyti gali būti teikiama ir nepinigine forma, jeigu mokinys auga socialinę riziką patiriančioje šeimoje. Jei mokinys patiria socialinę riziką, mokinio reikmenų rinkinys sudaromas pagal jo individualius poreikius, atsižvelgiant į mokinių skaičių šeimoje ir jų jau turimus mokinio reikmenis.


Norintys gauti paramą mokinio reikmenims įsigyti prašymus savivaldybėms gali pateikti iki spalio 5 dienos. Dėl nemokamo maitinimo galima kreiptis visus mokslo metus, pablogėjus šeimos finansinei situacijai. Prašymą taip pat galima pildyti internetu www.spis.lt.




Detalesnę informaciją rasite paspaudę nuorodą: https://socmin.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/seima-ir-vaikai/socialine-parama-seimoms-ir-vaikams/socialine-parama-mokiniams




Šeimos kortelė

Valstybė, siekdama stiprinti šeimas ir palengvinti jų buitį, sukūrė Šeimos korteles, kuriomis galės naudotis gausios ir neįgalius vaikus auginančios šeimos.

Šeimos kortelė garantuoja specialias lengvatas, paslaugas, privilegijas ar nuolaidas prekėms bei renginiams. Šeimos kortelės turėtojai įgyja galimybę naudotis vienkartinėmis ar daugkartinėmis kortelės partnerių nuolaidomis tiek viešajame, tiek privačiajame sektoriuje. Nuolaidų krepšelis bus nuolat kintantis.

Kortelė pradės galioti nuo rugsėjo pirmos dienos ir tai tikrai padės šeimoms lengviau pasiruošti mokslo metams.

Norint gauti Šeimos kortelę, galima pildyti prašymą interneto svetainėje www.spis.lt, rašyti raštu (prašymo formą galima rasti svetainėje www.seimos-kortele.lt) ir siųsti Socialinių paslaugų priežiūros departamentui paštu, adresu A. Vivulskio g. 16, 03115 Vilnius, arba pateikti tiesiogiai atvykus į departamentą.

Detalesnę informaciją rasite paspaudę nuorodą: https://socmin.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/seima-ir-vaikai/seimos-kortele#Nuolaidos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN