Kūrybiškos asmenybės augimo stovykla

News: Life Style , 2020-07-18 06:29
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Palangos m.

Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro projekto XV edukacinė-kūrybinė stovykla „Svajoti, kurti, tobulėti... kartu“, organizuojama kartu su Palangos senąja gimnazija, šiemet vyko jau penkioliktą kartą ir buvo iš dalies finansuota Lietuvos kultūros tarybos.
Birželio 29 d. – liepos 2 d. Palangoje vykusioje stovykloje dalyvavo Joniškio kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Bendraamžiai“ (režisieriai Arvydas Butkus ir Rasa Ripskienė), Užvenčio kultūros centro vaikų ir jaunimo dramos kolektyvas „Pepinukas“ (vadovė Ona Granickienė), Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro šiuolaikinių šokių grupės „P.M.“ ir „Čip čip“ (vadovė Gitana Ramanauskaitė), Kretingos rajono kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Atžalynas“ (režisierė Auksė Antulienė), Punsko lietuvių kultūros namų vaikų teatras „Kregždutė“ (režisierė Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė) ir Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „ Ikaras“ (vadovai – Leontina ir Petras Valskiai).
Penkioliktąjį kartą organizuojama stovykla šiemet išaugo į ilgalaikį tęstinį projektą - stovykloje gimę kūrybiniai darbai: trumpametražis vaidybinis filmas „Paradoksas“, Leontinos ir Petro Valskių sudarytas 2020 – 2021 metų kalendorius „Jaunųjų kūrėjų stovyklai-15,“ bus pristatomi visų kolektyvų „namuose“: rugpjūčio mėnesį – Punsko lietuvių kultūros namuose, spalio mėnesį – Kretingos rajono kultūros centre, lapkričio mėnesį – Joniškio kultūros centre ir Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centre Kuršėnuose.
Jau treti metai stovyklautojai savo kūrybines jėgas skiria socialiai aktualių temų kūrybinei analizei. Šiemet jaunimo dėmesio centre atsidūrė meilės ir patyčių tema. Kūrybines kino meno dirbtuves stovyklautojams šiemet vedė VšĮ „Čiobreliai“ kino prodiuserė Brigita Beniušytė, VšĮ „Munis“ kino gamybos vadovė, garso operatorė Emilija Gulbinaitė, aktorinio meistriškumo mokymus vedė „Apeirono“ teatro aktorius Ričardas Bartašius, šešėlių teatro meno mokė „Budrugana Lietuva“ rankų šešėlių teatro aktorius Domas Šiaulytis, žurnalistikos – Palangos senosios gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja, direktoriaus pavaduotoja Jolita Vaičiulienė, muzikos – Palangos senosios gimnazijos muzikos mokytoja Rima Piktuižienė.
Stovyklautojai, susibūrę muzikuoti, pasinaudojo išskirtine galimybe: paraginti mokytojos Rimos Piktuižienės, parengė programą ir giedojo šventose mišiose Palangos švenčiausiosios mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje. Klebonas Kęstutis Balčiūnas džiaugsmingai iš visos Lietuvos susirinkusiems besimeldžiantiems poilsiautojams ir palangiškiams pristatė stovyklą, jos kūrybingą jaunimą ir pasidžiaugė jų dalyvavimu mišiose. Jaunieji žurnalistai, kaip ir kasmet, rašė stovyklos metraštį, kūrė informacinį straipsnį, bet išbandė ir naują – tiriamosios žurnalistikos – žanrą. Jaunieji žurnalistai praktikavosi atlikti tyrimą, sužinojo naujus terminus, susipažino su tyrimo metodais, tyrimo struktūra ir reikalavimais. Buvo atliktas ir praktinis kiekybinis tyrimas patyčių tema. Respondentai ( stovyklos dalyviai) atsakė į du žurnalistų pateiktus klausimus apie patyčių priežastis ir pagalbą. Tyrimo rezultatai pristatyti stovyklos uždaryme: vienos išskirtinės patyčių priežasties stovyklautojai neišskyrė (paminėjo išvaizdą, elgesį, norą dominuoti ir kt.), bet atsakydami į klausimą, kas galėtų padėti, susidūrus su patyčiomis, dažniausiai paminėjo suaugusius žmones ir specialistus bei mėgstamą veiklą.
Kino meno, teatro ir šešėlių meno kūrybinės idėjos stovykloje susiliejo į bendrą darbą – trumpametražį vaidybinį filmą „Paradoksas“. Scenarijaus idėją kūrybinių dirbtuvių mokytojai susiderino su stovyklos organizatoriais Leontina ir Petru Valskiais iš anksto, tad stovykloje darbai prasidėjo nuo pagrindinės aktorės atrankos ir darbų pasiskirstymo: aktoriai, grimo dailininkai, kostiumų dailininkai ir kitos „pareigybės“. Filmo kūrime dalyvavo visi stovyklos dalyviai, tad ir rezultato nekantriai laukė visa stovykla. Uždarymo šventėje buvo pristatytas stovyklos metraštis, žurnalistinis tyrimas ir, be abejo, visų labai lauktas filmas. Filmo idėjos autorė Brigita Beniušytė prisipažino, kad šį kartą labai jaudinasi prieš premjerą, ir paprašė visų bendraautorių po peržiūros dar pateikti pastabas dėl montažo. Kaip teigė režisieriai, prifilmuotos medžiagos yra labai daug ir filmą dar galima koreguoti taip, kad išryškėtų norima idėja. Žinoma, visi stovyklautojai jautėsi orūs ir laimingi, galėdami susikalbėti ką tik pramokta kino meno kalba.
Stovyklos uždaryme visus dalyvius ir jų vadovus sveikino Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro direktorė Jovita Lubienė. Direktorė dėkojo už stovyklos tradicijos išsaugojimą Leontinai ir Petrui Valskiams. Palangos senosios gimnazijos direktoriui Leonui Šidlauskui ir direktoriaus pavaduotojai, stovyklos koordinatorei Jolitai Vaičiulienei buvo įteikti Šiaulių rajono savivaldybės mero Antano Bezaro padėkos raštai. Direktorius Leonas Šidlauskas pasveikino kūrybingą jaunimą ir pasidžiaugė, kad jie turi galimybę iš aplinkos gauti kokybiško bendravimo, kuris brandina asmenybę.
Kaip ir kasmet, tarp įdomaus kūrybiško darbo vyko ir atostogų dvasios persmelkti tradiciniai stovyklos ritualai: išradingos kolektyvų prisistatymų programos, teatralizuota kolektyvų eisena su skanduotėmis per miestą iki Palangos tilto galo, vis kito kolektyvo vedama rytinė mankšta - teatriniai žaidimai prie jūros, vakaronės ir naktiniai žygiai po ištuštėjusią Palangos gimnaziją, kiemelyje kepamos dešrelės, buvo sveikinami vasarą gimtadienius švenčiantys kolektyvų nariai, visi atrado kitokią Palangą dalyvaudami edukacinėje-pažintinėje ekskursijoje „Kultūrinis gyvenimas seniau ir dabar“ (vadovė muzikos mokytoja Rima Piktuižinė), prie jūros buvo leidžiami laimės aitvarai ir ,žinoma, besileidžiant saulei rašomi palinkėjimai.
Tokio kokybiško ir kūrybiško poilsio galima būtų palinkėti kiekvienam jaunam žmogui. Taip auginama asmenybė, turinti ne tik kūrybinių idėjų, bet ir teisingas vertybines nuostatas. „Jau penkiolika metų kartu su Leontina ir Petru Valskiais organizuodama kūrybines stovyklas Palangoje, stebiu, kaip per teatrines veiklas vaikui, jaunuoliui, atsiveria pasaulis, kuris yra kur kas platesnis už realiai matomą ir apčiuopiamą. Matau, kaip „Ikaras“ į pasaulį leidžia drąsius, smalsius, dorus ir kūrybingus jaunus žmones. Taip pat stebiu, kaip per šį jaunimą į Kuršėnų miestą, į mokyklas, į šeimas ima grįžti didžiojo atradimų pasaulio jungtys. Galiu drąsiai teigti, kad bendraminčių susibūrimas šiose kūrybinėse stovyklose brandina ir augina. Didžiuojuosi, kad ir aš turiu šią privilegiją ir atsakomybę – dirbti su jaunu žingeidžiu žmogumi nuostabiame mieste prie jūros“,- teigia buvusi „ikarietė“ Jolita Vaičiulienė.



Jaunosios žurnalistės Aušrinė Ivanavičiūtė, Ugnė Lideikytė
ir jų vadovė Jolita Vaičiulienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN