Įspūdinga menininkų kūrybos stovykla Užventyje

News: Autonomy , 2020-07-21 19:13
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Liepos 13–17 dienomis vyko vienuoliktoji meninės kalvystės, akvarelės ir keramikos kūrybos stovykla „Užventis'ART“. Šiemet žymūs Lietuvos kalviai pagal Virgilijaus Mikuckio idėją kūrė bendrą kalvišką kompoziciją – 5 metrų aukščio puošnų žiedyną „Vaistinė šventagaršvė“. Tai kalvystės paminklas, skirtas šalies medikams, pasiaukojančiai kovojantiems su pandeminiu virusu. Vaistinė šventagaršvė – augalas, žinomas Lietuvoje – lotyniškai jis vadinamas „angelica archangelica“, o viduramžių Europoje jis buvo naudojamas kaip vaistas nuo maro. Šio geležyje nukalto augalo žiedo detalėse gausu simetriškų kryžiukų, keliančių asociacijas su medikų kryžiaus simboliu. „Vaistinę šventagaršvę“ kūrė Arūnas Degė, Ričardas Grekavičius, Ramūnas Gudaitis, Andrius Janulis, Albinas Jukumas, Juozas Kavaliauskas, Saulius Kronis, Egidijus Latėnas, Virgilijus Mikuckis, Tomas Pacaitis, Česlovas Pečetauskas, Eitaras Pokvytis, Evaldas Rimkūnas, Vytautas Slavinskas, Antanas Sodaitis, Stanislovas Špukas, Darius Vilius, svečiai iš Latvijos Edgars Vronskis, Glebs Vronskis. Kalviškos kūrybos renginio pabaigoje buvo pristatyta ir plenero dalyvių kalvių tradicinių geležinių kryžių viršūnių paroda, skirta Tautodailės metams. Vertingi šiuolaikinės tautodailės kūriniai liks pastovioje Užvenčio kraštotyros muziejaus ekspozicijoje ir bus naudojami kilnojamoms parodoms, edukacijai. Kūrybinio plenero Užventis’ART uždarymo metu buvo atidengtos degančios, jo metu sukurtos šamoto keramikos skulptūros. Šių metų keramikos skulptūros susijusios su Ventos upė tematika. Keramikai iš Lietuvos Vilius ir Irena Šliuželiai sukūrė skulptūrą „Venta iš Užvenčio“, o latviai Marite ir Aleksandrs Djačenkos sukūrė skulptūrą „Keltininkas“. Nulipdyti kūriniai iš šamoto molio medžiagos iš pradžių natūraliai džiovinami, vėliau, patalpinti į aukšto degimo krosnį, lėtai keliant temperatūrą kaitinami iki 1080 laipsnių temperatūros. Taip išdegti objektai tampa atsparūs drėgmei ir šalčiui ir gali būti eksponuojami po atviru dangumi. Kūrybinėje stovykloje Užventis’ART darbavosi ir 10 akvarelininkų iš Lietuvos ir Latvijos: Jurga Sidabrienė, Valerija Medelinskienė, Gitana Kaltanienė, Virginijus Sutkus, Genutė Sutkienė, Baiba Priedite, Justė Šaltė, Loreta Narušienė, Voldemaras Barakauskas, Oksana Vronska. Plenero kūrybinę eigą stebėjo ir vertino dailėtyrininkas, etnologas Vytautas Tumėnas. Plenero kūrinių pristatymo šventėje dalyvavo šalies medikų atstovas LR sveikatos ministras Aurelijus Veryga, kuris padėkojo visiems Lietuvos žmonėms už sąmoningumą pandemijos akivaizdoje. Ta pačia proga už nuopelnus suvaldant virusinės pandemijos proveržį Lietuvoje, taip pat už aukštus pasiekimus profesinėje ir visuomeninėje veikloje bei aktyvų ir reikšmingą prisidėjimą prie gimtojo Užvenčio klestėjimo Aurelijui Verygai buvo įteiktas fondo „Užvenčio pegasas“ įsteigtas garbės ženklas „Pegasas“. --
Plenero kūrinių pristatymo šventės nuotaiką sustiprino dainininkė Aistė Smilgevičiūtė ir grupė Skylė. Projektą rėmė Lietuvos kultūros taryba, Kelmės rajono savivaldybė, Užvenčio seniūnija, Paramos fondas „Užvenčio Pegasas“, UAB „Šiaulių karjerai“.


Informaciją parengė Milda Knyzelienė,
Užvenčio dvaro malūnas
šaltinis: http://kelme.lt/lit/Ispudinga-menininku-kurybos-stovykla-Uzventyje/1


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN