Užventyje – vizualios šiuolaikinės muzikos instaliacijos „Nykstantieji šešėliai“ kūrybinis procesas

News: Autonomy , 2020-12-16 22:23
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Šiais metais minime dvasinės literatūros rašytojos, lyrinės psichologinės prozos lietuvių literatūroje pradininkės, krikščioniškosios asmenybės ugdytojos, labdarės Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos, XIX a. pabaigoje gyvenusios Užvenčio dvare (Kelmės r.), 90-ąsias mirties metines. Yra žinoma, kad Užventis buvo svarbiausi Marijos namai: „Oi, broleli, liūdną naujyną turiu tau pasakyti. Užventė parduota! Labai gal būti, kad ir mes jau nebegyvensma daugiau... vo gailu, o Jėzau, kaip gailu Užvenčios šalelės!“ – iš laiško P. Višinskiui (1895). Šalia Užvenčio esančiame artimo Šatrijos Raganos bičiulio Povilo Višinskio tėvų trobos palėpėje buvo rasti jos laiškai Višinskiui – vienas įdomiausių lietuvių epistolinės literatūros reiškinių, atskleidžiantis būsimų iškilių lietuvių kultūros asmenybių jaunatvišką bendravimą, kūrybinį bendradarbiavimą, jausmų dramą, taip pat lietuvių kalbos įsitvirtinimo kelią privačiame rašte. Nuo rugsėjo mėnesio Užventyje vyksta kuriamasis procesas – Užvenčio kraštotyros muziejus, partneriaudamas su MB House of Sorelle, siekia aktualizuoti Marijos Pečkauskaitės atminimą. Kūrybinei veiklai suburta jaunų profesionalų komanda – vizualaus meno atlikėja Lauryna Narkevičiūtė, kompozitorius Andrius Šiurys, modernios muzikos atlikėjai Lora Kmieliauskaitė, Arnas Kmieliauskas, scenografė Barbora Skoburskė, dramaturgas Rimantas Ribačiauskas. Išgryninta instalicijos vizija, vieta, kalbinti miestelio gyventojai, atrinkta reikiama medžiaga, sukurtas garsinis įrašas. Inovatyvus šiuolaikinio meno projektas, remiamas Lietuvos kultūros tarybos ir Kelmės rajono savivaldybės, dėl susidariusios nepalankios COVID-19 situacijos perkeliamas į 2021 metus ir visuomenei bus pristatytas, kai situacija dėl pandemijos pagerės.


Informaciją parengė Milda Balvočiūtė-Knyzelienė
šaltinis: http://kelme.lt/lit/Uzventyje--vizualios-siuolaikines-muzikos-instaliacijos-Nykstantieji-seseliai-kurybinis-procesas


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN