Šiaulių valstybinė kolegija Sausio 13-ąją minėjo virtualiai

News: Education , 2021-01-14 17:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

Prieš 30 metų Lietuvos žmonės už laisvę beginkliai stojo prieš tankus. 1991 m. sausio įvykiams atminti kasmet minima Laisvės gynėjų diena.

Šiaulių valstybinė kolegija prisijungė prie Sausio 13-osios rytą visoje Lietuvoje tradiciškai vykstančios pilietinės vienybės ir vilties akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“. Aukštosios mokyklos bendruomenės nariai buvo kviečiami segėti Neužmirštuolės žiedą – simbolį, primenantį mums, kodėl jau 30 metų esame laisvi.

Centrinių rūmų pastato, kuris nuo pat sausio 11 dienos vakarais buvo apšviestas Lietuvos vėliavos spalvomis, languose dešimčiai minučių degė žvakutės už žuvusius Laisvės gynėjus. Kartu tai buvo palaikymo ženklams medikams, kurie 1991 m. sausį gelbėjo šimtus sužeistųjų, o šiandien kovoja su pandemijos grėsmėmis.

Tą pačią dieną Kolegijos bendruomenė rinkosi į nuotoliniu būdu organizuotą popietę Laisvės gynėjų dienos trisdešimtmečiui paminėti „Atminti. Branginti. Tikėti“. Renginį vedė Ernesta, Greta ir Skaistė – Organizacijos komunikacijos ir rinkodaros programos pirmo kurso studentės.

Lietuvoje tikriausiai nėra žmogaus, kuris nieko nežinotų apie lemtinguosius 1991 m. sausio įvykius. Gausaus dalyvių būrio sulaukusioje popietėje ne kartą nuskambėjo mintis, kad visų mūsų patirtys, susijusios su šia data, yra skirtingos. Vieni tuose įvykiuose dalyvavome patys, kiti stebėjome televizijos ekranuose, treti gimė vėliau, apie Laisvės gynėjų dieną skaitė istorijos vadovėliuose, klausė vyresniųjų pasakojimų.

Popietėje savo prisiminimais pasidalijo Sausio 13-osios įvykių liudininkas prof. dr. Skirmantas Valentas, buvo galima peržiūrėti jo kalbos, pasakytos 1991 metų sausį šalia Šiaulių savivaldybės, įrašą. Renginio dalyviams apie savo išgyvenimus tuo metu, žmonių susitelkimą ir bendrystę pasakojo Verslo ir technologijų fakulteto dekanė dr. Ingrida Vaičiulytė, Sveikatos priežiūros fakulteto dekanė Ginta Gerikaitė. Įdomūs buvo studentų Roko ir Ernesto pasakojimai – vaikystės prisiminimai, pasvarstymai, kas yra laisvė, kokios yra jaunų žmonių vertybės.

Nuotoliniu būdu organizuotam renginiui dar daugiau jaukumo suteikė Kolegijos muzikos grupės „Studijozai“ dainų „Brolužis“ ir „Rudens naktis sustojo“ vaizdo įrašai, popietę apibendrino gyvai buvusios grupės solistės Lianos atlikta daina „Laisvė“ – viena iš tų, kurios daug kartų skambėjo ir atmintiną 1991 m. sausį.

Šiaulių valstybinės kolegijos informacija ir nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN