Europos paveldo dienų metu „atstatyta“ buvusi Kražių jėzuitų bažnyčia

News: Education , 2021-09-29 00:47
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Europos paveldo dienos, skirtos nekilnojamojo kultūros paveldo populiarinimui, Lietuvoje vyksta kasmet. 2021-ųjų metų Europos paveldo dienų tema – „Įtraukiantis paveldas“ – siekta aktualizuoti įdomius, šimtametę istoriją turinčius, su vietos kultūra suaugusius kultūros paveldo objektus. Kražiams svarbi istorinė asmenybė – J. K. Chodkevičius, kurio dėka miestelyje pradėta statyti jėzuitų kolegija ir bažnyčia, puošniausia to meto Žemaitijos šventovė. Tad šiais metais miestelyje minint dvi svarbias datas – J. K. Chodkevičiaus 400 metų mirties sukaktį ir Kražių jėzuitų bažnyčios statybos pradžios 400 metų sukaktį – būtent ir siekta aktualizuoti šios istorinės asmenybės svarbą ir indėlį į Kražių miestelio raidą.
Rugsėjo 17-26 dienomis Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejus kvietė visus domėtis Kražių istorija virtualiai, sprendžiant užduotis Facebook/Kražiai paskyroje ir taip pažinti Kražių gamtos ir kultūros paveldo objektus. Rugsėjo 24-ąją muziejuje vyko edukacinis renginys „J. K. Chodkevičius ir Kražiai“. Renginio dalyviai – Kražių Ž. Liauksmino gimnazijos mokiniai su istorijos mokytoja V. Andruliene – susipažino su J. K. Chodkevičiaus asmenybe ir jo svarba Kražių istorijai, dėliodami dėlionę „atstatė“ buvusią jėzuitų bažnyčią. Medinė 3D jėzuitų bažnyčios dėlionė sukurta, įgyvendinant projektą „Kražių jėzuitų bažnyčiai – 400 metų“, kurį iš dalies finansavo Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos. Šiuo projektu siekiama skatinti įvairaus amžiaus lankytojus domėtis Kražių miestelio istorija, išlikusiais ir išnykusiais kultūros paveldo objektais įdomiai, įtraukiančiai ir turiningai, istorines žinias perteikiant žaidimo forma.
Nuo šiol visi Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejaus lankytojai turės galimybę „atstatyti“ vieną svarbiausių religinių objektų kadaise buvusių Kražiuose – Kražių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią.


Aistė Mažonienė,
Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro vyr. specialistė (turizmui)


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN