Žinoma etnologė Kleboniškių kaime priminė advento prasmę

News: Life Style , 2021-10-29 16:43
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje (Radviliškio r.) autorinį seminarą „Adventas: užbaigdami metus tiesiame tiltus į ateitį“ vedė žinoma etnologė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tautosakos archyvo skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Gražina Kadžytė.

Prie laužo susėdę renginio dalyviai šildėsi karšta arbata ir įdėmiai klausė išsamaus pasakojimo apie advento laikotarpį ir jo reikšmę lietuviško kaimo gyvenime.

Anksčiau, prieš prasidedant adventui, visus piemenis jų šeimininkai paleisdavo pas namiškius ilsėtis ir ruoštis šventei. Advento pradžia laikoma šv. Andriejaus šventė (lapkričio 30 d.), o pabaiga – Kūčių vakaras. Tamsusis prieškalėdinis laikotarpis – žmonių fizinio bei dvasinio apsivalymo, stebuklingos ramybės ir taikos metas.

Etnologė ragino per keturias adventines savaites nesipykti bei stengtis būti geriems, nes tuomet ir visas pasaulis taps geresnis. Jos teigimu, daugeliui žmonių adventas įprasmina ateities viltis.
G. Kadžytė paaiškino, kokią reikšmę turėjo Advento vainikas, kaip svarbu tinkamai pasiruošti žiemos šventėms. Advento laikotarpiu derėtų prisiminti posakį: „Ne vien duona žmogus gyvas“. Šeimos turėtų burtis ne tik kartu valgyti, bet ir bendrauti. Prasminga į namus parsinešti advento vainikus ir kalendorius ne tik kaip dekoracijas, bet ir kaip bendrystės bei savitarpio supratimo, tobulinimo instrumentus, kurie nors trumpam pakviestų nurimti, susėsti, pasikalbėti, pasitarti.
Po paskaitos renginio dalyviai skanavo lauže keptomis bulvėmis, išbandė senuosius žaidimus.
Spalio 30 dieną 14 valandą Kleboniškių kaimo gryčioje vyks kulinarinio paveldo edukacija „Šventinių meduolių kepimas ir puošyba“.

Lapkritį Kleboniškių kaime edukaciniai renginiai tęsis – lankytojai bus kviečiami į dirbtuves „Kalėdinės eglės žaislų gamyba“ „Adventinio vainiko pynimas“, „Šv. Kūčių belaukiant“.
Šie renginiai yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ dalis. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Nuotraukos – Augustės Labenskytės, Rimanto Benaičio.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN