Grilio vakarėliai grįžta – 4 idėjos maisto ruošimui kepsninėje

News: Life Style , 2022-05-10 12:31
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Artėjant vasarai lauke pakvimpa besiskleidžiančių gėlių žiedais ir ant grotelių kepamu maistu. Tam, kad grilio sezonu galėtumėte mėgautis visu pajėgumu, būtina pasirūpinti pagrindiniais atributais: gera kepsnine, tinkama jos vieta, smagia artimųjų ir draugų kompanija bei patikrintais receptais. Tuomet kepsninėje ruoštas maistas nepaliks abejingų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuvius galima tituluoti vienais didžiausių kiaulienos šašlykų mėgėjų, tačiau ji pastebi tendenciją, jog grilio vakarėlių stalą vis dažniau puošia ir ant grotelių kepta žuvis, sūriai ar veganiški patiekalai.

Grilis – puikus būdas išlaisvinti fantaziją

„Bėgant metams, lietuviai ieško įdomesnių ir dar neatrastų skonių, tad natūralu, kad ir mūsų tinklo parduotuvėse griliui skirtų gaminių asortimentas plečiamas. Pastebime, kad pirkėjai pamėgo ant grotelių kepamus sūrius ir daržoves, kurie gali tapti tikra vakarėlio žvaigžde. Be to, dažnam nostalgiją gali kelti ir folijoje keptos bulvės, kurias galima išradingai gardinti šonine, svogūnais ar padažais. Pagal pardavimų duomenis matome, kad populiariausi šiltąjį sezoną yra kiaulienos šašlykai, tačiau pirkėjai mėgsta ir dešreles bei vištos sparnelius“, – teigia V. Budrienė.

Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, grilio vakarėlis – puikus būdas išlaisvinti savo fantaziją, nes galima eksperimentuoti su įvairiais prieskonių ir produktų deriniais, kepimo ir patiekimo būdais. Vis dėlto, norint geriausio varianto, vertėtų vadovautis ir keliomis paprastomis taisyklėmis.

Kepsnių entuziastams – paprasti patarimai geriausiam rezultatui pasiekti

G. Bačkovas kepsnių mėgėjams primena, kad ruošiant mėsą kepimui grilyje, būtina ją išimti iš šaldytuvo ir palaukti, kol ji sušils iki kambario temperatūros. „Būtų puiku, jei mėsos gabalėliai, kurie bus kepami ant grotelių, būtų bent kelių centimetrų storio, nes būtent tokios mėsos išorė gardžiai apskrunda, o vidus išlieka sultingas ir minkštas. Šio rezultato neįmanoma pasiekti, jei mėsa plona“, – tikina specialistas.

Mėsos technologas taip pat pataria prieš dedant mėsą ant grotelių ją gerai nusausinti, nes drėgna mėsa sunkiai suformuoja tinkamą plutelę ir gali įgauti nemalonų virtos mėsos skonį.

„Yra manančių, kad mėsos prieš kepimą grilyje marinuoti nebūtina, tereikia iškeptą kepsnį pagardinti druska ir pipirais. Vis dėlto, taisyklingai marinuojant mėsą galima išgauti pačius įvairiausius skonius, tad reikėtų nebijoti eksperimentuoti su prieskoniais ir leisti mėsai sugerti visą marinato skonį – optimaliausias marinavimo laikas turėtų būti nuo 2 iki 24 valandų“, – pataria G. Bačkovas.

Jis atkreipia dėmesį ir patį kepimo kepsninėje procesą – kiekviena mėsos rūšis yra kepama skirtingai, tad labai svarbu įvertinti ir žarijų temperatūrą, ir kepimo laiką. Per ilgai kepama mėsa praranda sultingumą, kepant per karštoje kepsninėje, mėsos išorė apdega, o vidus išlieka žalias. G. Bačkovas kepant šašlykus pataria nepamiršti ir vartymo, tai taip pat svarbi kepimo proceso dalis. Jei norite, kad šašlykai iškeptų tolygiai bei išliktų sultingi, nuo šašlykinės nereikėtų nuleisti akių ir nuolat apversti iešmelius su mėsa.

Tam, kad grilio vakarėlis būtų sėkmingas ir džiuginantis gomurį, „Iki“ siūlo ir 4 receptus, pritaikytus kiekvieno skoniui.

Ant grotelių kepta vištiena su saldžiai aštriu barbekiu padažu

Jums reikės:

2 smulkintų česnako skiltelių

Sviesto kepimui

1 puodelio pomidorų padažo

1/4 puodelio rudojo cukraus

1/4 puodelio čili padažo

2 v. š. Vorčesterio padažo

1 v. š. garstyčių

1/2 a. š. druskos

2 kg vištienos (tinka šlaunelės, sparneliai, petukai)

Gaminame:
Dideliame puode išlydykite sviestą ir pakepinkite česnaką, kol suminkštės. Sudėkite kitus ingredientus: pomidorų padažą, rudąjį cukrų, čili padažą, Vorčesterio padažą, garstyčias ir druską. Nuolat maišydami užvirinkite, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
Ant lengvai riebalais pateptos kepsninės grotelių vištieną kepkite ant vidutinės ugnies apie 20–30 minučių, retkarčiais apversdami. Apšlakstykite padažu ir kepkite ant grotelių dar 10–15 minučių, kol gražiai apskrus.

Lašiša su naminiu terijakio padažu

Jums reikės:

500 g lašišos

2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių

Smulkiai supjaustytos vienos imbiero šaknies

4 v. š. sojos padažo

2 v. š. medaus

Šiek tiek alyvuogių aliejaus

1/2 a. š. druskos

1/2 a. š. pipirų

Sezamo sėklų

Gaminame:

Ruošiame padažą – dubenyje sumaišykite soją, alyvuogių aliejų, medų, imbierą ir česnaką. Lašišą pagardinkite druska, pipirais ir apliekite padažu. Uždengtą indą su lašiša šaldytuve laikykite bent kelias valandas. Lašišą kepkite ant grilio odele į apačią apie 5–7 minutes. Po kelių minučių ant lašišos supilkite padažą, pakepkite dar minutę, tuomet lašišą apverskite ir dar pakepkite kelias minutes. Paruoštą lašišą apibarstykite sezamo sėklomis.

Ant grotelių keptos bulvės su svogūnais

Jums reikės:

6 vidutinio dydžio bulvių

2 nedidelių svogūnų, perpjautų per pusę ir supjaustytų plonais griežinėliais

6 v.š. sviesto

2 susmulkintų česnako skiltelių

6 v. š. tarkuoto parmezano sūrio

1 v. š. smulkintų laiškinių česnakų

1/2 a. š. juodųjų pipirų

1 a. š. druskos

Gaminame:

Aštriu peiliu kiekvienoje nuplautoje bulvėje įpjaukite 3-4 cm gylio juosteles. Tarp bulvių griežinėlių įterpkite svogūnus, sviestą ir česnaką. Sumaišykite sūrį, laiškinius česnakus, pipirus bei druską ir gautu mišiniu apibarstykite bulves. Taip paruoštas bulves sandariai įvyniokite į foliją ir ant netiesioginės vidutinės ugnies kepkite apie 35-45 minutes arba kol bulvės suminkštės. Iškeptas bulves gardinkite pagal skonį: šiam patiekalui puikiai tiks šoninė ar barbekiu padažas.

Sultingi jautienos maltinukai

Jums reikės:

1 smulkinto vidutinio dydžio svogūno

3 v. š. smulkintų šviežių petražolių

1 smulkintos česnako skiltelės

3/4 a. š. maltų kvapiųjų pipirų

3/4 a. š. juodųjų pipirų

1/2 a. š. druskos

1 kg maltos liesos jautienos

Gaminame:

Sudėkite maltą jautieną į dubenį ir sumaišykite su svogūnu, petražolėmis, česnaku, maltais ir juodaisiais pipirais bei druska. Rankomis suformuokite norimo dydžio maltinukus.

Kepkite maltinukus ant vidutinės ugnies apie 4–6 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Iškeptus maltinukus patiekite su salotomis ar mėsainių bandelėmis ir padažu.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN