Pabodo tradicinė – išbandykite azijietišką: 3 receptai su lašiša

News: Life Style , 2022-08-25 09:45
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Azijietiški prieskoniai ir padažai – puikūs priedai ieškant, kaip paįvairinti tradicinius patiekalus. Pavyzdžiui, įvairiausios rūšies žuvį ar lašišą galima paskaninti azijietiškomis pastomis, padažais, čili pipirais, imbieru, taip pat derinti prie Azijos įkvėptų garnyrų: ryžių, keptų ar marinuotų daržovių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvis ir jūros gėrybės, taip pat ir skirtingų pasaulio virtuvių įkvėpti pagardai pirkėjų yra mėgstami. 

„Lašišą lietuviai perka ištisus metus. Visgi, pastebime, kad pirkėjai vis labiau ieško įmantresnių skonių. Pirkinių krepšeliuose atsiduria ir plekšnė, vilkžuvė, įvairiausios jūros gėrybės. Pastebime, kad eksperimentuodami virtuvėje lietuviai renkasi įvairiausių šalių virtuvių, o tarp jų ir Azijos, įkvėptus priedus: sojos, čili padažus, ryžių actą, prieskonius“, – sako V. Budrienė.

Ruošiama ant garų, wok keptuvėje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad įvairiausios rūšies žuviai, taip pat ir lašišai naujų skonių galima suteikti pasirinkus įvairesnius priedus: sojų, terijaki, austrių ar žuvies padažus, miso pastą.

„Vienas populiariausių būdų ruošti žuvį Japonijoje – kepti ją ant grilio. Taip pagaminti žuvį itin paprasta – tereikia ją pamarinuoti druskoje ir iškepti ant ugnies. Kinijoje žuvį mėgstama ruošti garuose arba o gaminti ją wok keptuvėje: kepti aliejuje, ruošti su ryžiais ar azijietiškais makaronais, žuvį gaminti stir fry metodu“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak jos, stir fry nuo seno kinų pamėgtas maisto ruošimo būdas,  kai ingredientai kepami greitai, ant gerai įkaitinto aliejaus, maišant wok keptuvėje. Ši technika atsirado Kinijoje, tačiau išplito ir į kitas Azijos bei Vakarų pasaulio šalis. Neatsiejama šio patiekalo dalis – įvairiausios daržovės: Pekino kopūstai, brokoliai, svogūnai, morkos, padažai. Kaip patiekalo pagrindas puikiai tinka ir lašiša ar kita mėgstama žuvis.

Verdamos sriubos

Dar vienas Azijoje populiarus būdas panaudoti lašišą – virti sriubas. Pavyzdžiui, pietryčių Azijoje verdama lašišos sriuba su pomidorais ir šviežia kalendra. Pirmiausiai yra išverdamas vištienos sultinys, tuomet į jį dedami lašišos gabalėliai, azijietiški makaronai, šiek tiek pakepinti pomidorai, česnakinis bei žuvies padažai, sezamų aliejus. Galiausiai ši sriuba patiekiama su žaliosios citrinos skiltele bei šviežia kalendra.

Dar viena Azijoje populiari žuvienė – lašišos ir ryžių sriuba su imbieru. Ją namuose pasigaminti itin paprasta. Pirmiausiai yra išverdami ryžiai. Lašiša yra pagardinama sojos padažu bei sezamų aliejumi. Galiausiai į didelį puodą yra pilamas mėgstamas, jau paruoštas sultinys, dedami kalendrų stiebai, išvirti ryžiai, tarkuotas imbieras. Galiausiai į sriubą dedama ir lašiša. Viskas dar paverdama apie 15 min. ir patiekiama.

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais Azijos virtuvių įkvėptais receptais su lašiša.

Lašišos sriuba su azijietiškais makaronais

Jums reikės:

Saujos mėgstamų azijietiškų makaronų

Supjaustytų gabalėlių lašišos

2 šaukštų rapsų aliejaus

3 šaukštų smulkiai supjaustyto česnako

7 puodelių vištienos sultinio

Puodelio supjaustytų pomidorų

Šaukšto žuvies padažo

Šaukšto mėgstamo čili padažo

2 arbatinių šaukštelių sezamo aliejaus

1 puodelio susmulkintų laiškinių svogūnų

1/2 puodelio susmulkintų kalendros lapų

Kelių skiltelių žaliosios citrinos

Gaminame:

Sudėkite makaronus į didelį dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite, kol suminkštės. Puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite česnaką. Į puodą supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite pomidorus, žuvies padažą, čili padažą ir sezamų aliejų. Sudėkite lašišą, sumažinkite ugnį ir virkite, kol lašiša išvirs – maždaug 5 minutes. Įmaišykite makaronus ir laiškinius svogūnus ir viską patroškinkite dar apie minutę. Patiekite su šviežia kalendra ir žaliosios citrinos skiltelėmis.

Ant grilio kepta lašiša su terijakio padažu

Jums reikės:

800 g lašišos (pjausnių)

400 g vyšninių pomidorų su šakelėmis

2 citrinų

1⁄4 a. š. šviežiai maltų pipirų

1⁄2 a. š. druskos

40 ml tiršto terijakio padažo

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Nusausinkite lašišos pjausnius popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska iš abiejų pusių. Alyvuogių aliejumi pašlakstykite įkaitusią grilio keptuvę, sudėkite lašišos pjausnius, juos apšlakstykite puse terijakio padažo ir kepkite 4 minutes. Žuvį apverskite, užpilkite likusiu terijakio padažu, apibarstykite pipirais ir kepkite dar 3–4 minutes. Perkelkite žuvį į lėkštę, o į keptuvę sudėkite vyšninius pomidorus ir citrinų puseles. Kepkite juos 7–8 minutes, kol suminkštės, ir patiekite su lašiša.

Lašiša su soja ir imbieru

Kelių gabalėlių lašišos

3 šaukštų sojos padažo

1 šaukšto ryžių acto

2 skiltelių susmulkinto česnako

2 arbatinių šaukštelių tarkuoto imbiero

1 arbatinio šaukštelis medaus

1/2 arbatinio šaukštelio sriracha padažo

2 arbatinių šaukštelių aliejaus

Susmulkintų svogūnų laiškų

Skrudintų sezamo sėklų

Gaminame:

Nedideliame puode sumaišykite sojų padažą, ryžių actą, česnaką ir imbierą. Užvirinkite ant vidutinės ugnies, tada nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite medaus bei sriracha padažo. Lašišą apšlakstykite aliejumi. Įkaitinkite keptuvę, dėkite lašišą ir įkaitintą keptuvę kiškite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Žuvį pakepkite apie 3 minutes. Tuomet ištraukite iš orkaitės, aptepkite gautu padažu ir kepkite apie 6 minutes. Išimkite iš orkaitės ir uždenkite folija. Leiskite pailsėti 4–5 minutes. Žuvį patiekite su likusiu padažu, ryžiais, smulkintais svogūnų laiškais ir sezamų sėklomis.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN