Stoniškių bibliotekoje – literatūrinė-meninė popietė „Visą pasaulį apglėbti norėjau...“ (Pagėgiai)

News: Education , 2023-01-10 06:18
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Iš lėto pasisuko metų ratas,
Ir jo pirmasis stipinas
Mane iš nebūties iškėlė.
Pirmoji mano ašara
Ir pirmutinis šypsnys
Sustingo tekančios to ryto saulės
Blankioj šviesoj.
Legenda sako,
Jogei trys karaliai praėjo netoliese
Nuo mano vargano lopšelio,
Galbūt, kad jųjų dovanų
Tą žvarbų sausio rytą
Ir man keli krislai nukrito...

Poeto Vinco Mykolaičio-Putino eilėraščiu „Sausis“ Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Stoniškių filialo bibliotekininkė Zofija Genutienė pradėjo literatūrinę-meninę popietę „Visą pasaulį apglėbti norėjau...“. Kiekvienų metų sausio 6-ąją, kartais žvarbią, kartais – saulėtą, minima Trijų Karalių šventė ir rašytojo, dramaturgo Vinco Mykolaičio-Putino gimimo diena. Šiemet tai – jubiliejinė, 130-oji šio literatūros klasiko gimimo metinių diena. Jeigu tikėtume legenda, Trys Karaliai tikrai praėjo pro Mykolaičių namus ir būsimam poetui paliko dalelę savo dovanų...

Gal Trys Karaliai, gal gyvenimas visiems žmonėms kažką skiria: gėrį, sėkmę, gabumus... Ne visiems vienodai, ne visiems – iš karto. Kartais tenka nueiti gerą atstumą kelio iki savo galimybių suvokimo ir atsivėrimo.

Stoniškių bibliotekoje jau kuris laikas lankytojus džiugina Irenos Bakutienės iš netoliese esančių Usėnų (Šilutės raj. sav.) tapybos darbų paroda „Mano mintys spalvomis ištapytos“. Visiems buvo labai įdomu susitikti su paveikslų autore. Popietės metu, pasakodama apie savo gyvenimą ir kūrybą, Irena Bakutienė spinduliavo šiluma. Kiekvieną savo paveikslą kūrėja apibūdino atskirai. Pasak viešnios, nemaža jos laiko dalis pastaruoju metu atiduodama kūrybai: ji vaidina Usėnų seniūnijos etnografiniame mėgėjų teatre „Negelys“, lėlių teatre, dainuoja Usėnų moterų vokaliniame ansamblyje „Smiltė“, kuria eiles – vieną iš savo eilėraščių Irena Bakutienė netgi padeklamavo renginio dalyviams bei svečiams. Eiles kuria ir sesuo Laimutė, deja, negalėjusi atvykti į renginį. Irena išraiškingai perskaitė kelis sesers eilėraščius. Bibliotekininkė Zofija Genutienė, dėkodama Irenai Bakutienei, kvietė šią menininkę dar ne kartą papuošti bibliotekos erdves savo darbais, o bibliotekos lankytojų širdis nudžiuginti autoriniais poezijos kūriniais.
Trumpam dar buvo grįžta prie V. Mykolaičio-Putino jubiliejaus, kalbėta apie įvairiapusišką poeto kūrybą, apie jo įsimintiną romaną „Altorių šešėly“.

Stoniškietė, buvusi pedagogė Zosė Židackienė papasakojo apie bendrą kultūrinę veiklą Usėnuose su Irena, apie pagalbą organizuojant renginius, kuriuose petys į petį visada padeda ir Irenos širdies draugas Zigmas Naujokas, pats vaidinantis Usėnų teatre. Tad ji dėkodama įteikė rožių ne tik Irenai Bakutienei, bet ir Zigmui Naujokui. Šalia viską stebėjo ir Irenos anūkas...

Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė, teikdama parodos autorei gėles, pasidžiaugė, kad tiek daug viename žmoguje gali tilpti meno ir gėrio, poezijos ir spalvų.

Kaip visada puikia nuotaika spinduliuojanti Pagėgių savivaldybės kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė pasidžiaugė paroda ir, pratęsdama mintį apie Trijų Karalių dovanas, kalbėjo, kad ir Stoniškiuose yra kūrybingų, meninės sielos, darbščių žmonių, kuriems Trys Karaliai, matyt irgi atseikėjo savo gėrybių. Vieni iš jų – Aldonos ir Vytauto Ališkevičių šeima, apie kurių darbus kalbėta radijo ir televizijos laidose. Šįkart direktorė dėkojo ir įteikė padėkos raštus Ališkevičių dukroms Linai Augustienei bei Žydrūnei Bajorinienei, kurios su savo nuostabiais mezginiais dalyvauja įvairiose parodose ne tik Pagėgiuose, bet ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Paskutinysis kartas – Tauragėje. Bibliotekininkė Zofija Genutienė dėkojo p. Aldonai Ališkevičienei už gražią kultūrinę bendrystę, organizuojant prasmingas jungtines kultūrines veiklas.

Popietė pratęsta prie arbatos puodelio, skanaujant renginio svečių suneštus saldėsius. Ant gausiai skanėstais nukrauto stalo jaukiai įsikūrė ir parodos autorės su meile rinktų pienių medaus indelis. Ačiū bendruomenės pirmininkei Daivai Bučinskienei už burnoje bemat ištirpusį pyragą... Didelis dėkui visoms dalyvėms, ateinančioms su kepiniais ir visada drauge atsinešančioms gerą nuotaiką.

Zofija Genutienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
Stoniškių filialo bibliotekininkė

Nuotraukų autorės: Tatjana Biliūnienė, Milda Jašinskaitė-Jasevičienė ir Zofija Genutienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN