Stoniškių bibliotekoje – susitikimas su kūrėja Žydre Adomaitiene (Pagėgiai)

News: Education , 2023-09-01 19:19
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Įpusėjus rugpjūčiui, Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Stoniškių filiale sodriomis spalvomis nušvito muzikos pedagogės, dailininkės, dainuojamosios poezijos kūrėjos ir atlikėjos Žydrės Adomaitienės tapybos darbų paroda „Prisilietimai“.

Bibliotekos lankytojams vis kilo smalsūs klausimai: kokia gi toji talentingoji Žydrė Adomaitienė? Kaip gimsta jos darbai? Menininkė yra įvairių Lietuvos dainuojamosios poezijos festivalių dalyvė, jos dainų įrašai skelbiami socialiniuose tinkluose, skamba radijo stotyse, bet pamatyti ir pasiklausyti gyvai visada yra kažkas tokio.. na, nenusakomo žodžiais. Tad 2023 m. rugpjūčio 30 d. Stoniškių biblioteka kvietė kraštiečius į susitikimą su Žydre Adomaitiene ir jos parodos pristatymą. Dauguma atėjusiųjų, jau prieš renginį, žvelgdami į paveikslus, išsakė savo nuostabą ir susižavėjimą autorės kūryba.

Sveikindama renginio svečius ir žiūrovus, bibliotekininkė Zofija Genutienė prisiminė pirmąkart p. Žydrę išgirdusi dainuojant per Lietuvos radiją. Tai buvo labai seniai, gal daugiau nei dešimtmetis jau praėjo. Jau tuomet giliai įsiminė vokalistės balsas, tik žodžius nusinešė laikas. Tapytoja kilusi iš netolimo miesto – Šilutės, jos darbų kolekcija jau galbūt priartėjo prie šimto, o parodos aktyviai keliauja: eksponuotos Kretingoje, Klaipėdoje bei kitose šalies vietovėse. Pagarbos vertas ir tris dešimtmečius skaičiuojantis pedagoginis darbas Šilutės meno mokykloje, fortepijono mokytojos pareigose.

Susitikimo su kūrėja metu, kaip upelio srovenimas liejosi atlikėjos balsas, pasakojantis apie kūrybos pradžią, apie pirmuosius dailės kūrinius, apie ne tik darbe lydinčią muziką: vaikštinėjant, važiuojant automobiliu – kūrybinės mintys gimsta, belieka tik suskubti jas užsirašyti. Kūrybai viskas tinka – pamatytas ar pačios nufotografuotas vaizdas, nugirsta mintis. Nedrąsūs buvo pirmieji bandymai, tačiau kuo toliau, tuo labiau patiko atrasti save tiek muzikiniame, tiek literatūriniame mene. O ir meninių debiutų būta daug: pirma fotografija, pirmas eilėraštis, daina... Galų gale – pirmasis koncertas, pirmoji paroda. Niekada nereikia bijoti tų pirmųjų kartų... Iš jų visada išauga kažkas didelio, svarbaus. „Aš dar jauna menininkė, personalines parodas eksponuojanti tik 2 metus“, – šypsojosi autorė.

Daina vijo dainą, intarpuose – jautri poezija:
„...Juodam fone artėjantis stilingos moters siluetas,
Kaukšėjimas batelių, elegantiška jos eisena...
Ar vertas vėjas prisiliest jos skrybėlės kraštelio?

Kaip guodžianti užuovėja ją priglaudžia scena...“ – tai tik dalelė Žydrės Adomaitienės kūrybos. Ir paveikslų tik dalelė apsistojo Stoniškiuose. Viskas, kas gera, baigiasi akimirksniu. Tačiau susitikimo metu dar suspėta išmokti ir kartu padainuoti kai kurių muzikos kūrinių priedainių, išgirsti vaikams sukurtų dainų.

Viešnia yra išleidusi du autorinės kūrybos kompaktinius diskus: „Tu negirdėjai“ (2014 m.) ir „Siluetai...“ (2019 m.). Trečiasis, skirtas vaikams, greitu metu pradžiugins mažųjų širdis. Abu diskus atlikėja padovanojo bibliotekai. Gražius padėkos žodžius autorei už įsimintiną laiką drauge išsakė Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė, Šilgalių vaikų dienos centro vadovė Vida Gečienė, atvykusi su būreliu vaikų, stoniškiečiai Vaclovas Barkauskas, Tamara Kovaliova ir kiti... Per rankas paleistas atsiliepimų sąsiuvinis prisipildė gražių palinkėjimų: „Ačiū, kad ištraukėte iš kasdienybės...“ ir kt. Prie puodelio kavos atlikėja dar išsakė nemažai minčių. Didžiulį AČIŪ p. Žydrei už pasidalinimą savo kūryba ir širdies šiluma tarė visi šiame renginyje dalyvavusieji.

Žydrės Adomaitienės tapybos darbų paroda „Prisilietimai“ Stoniškių bibliotekoje eksponuojama 2023 m. rugpjūčio 22 d. – spalio 31 d. laikotarpiu. Laukiame Jūsų!

Zofija Genutienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
Stoniškių filialo bibliotekininkė


Nuotraukų autoriai: Milda Jašinskaitė-Jasevičienė, Ramutė Vaitkuvienė, Biruta Sudeikienė, Gintaras Mėčius ir Zofija Genutienė.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN