Skaitykime drauge su visa šiaure (Mažeikių r.)

News: Education , 2023-11-21 13:16
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos Viekšnių miesto bibliotekoje vyko renginys, skirtas Šiaurės šalių literatūros savaitei. Renginyje dalyvavo Viekšnių gimnazijos 3a klasės mokiniai ir jų mokytoja Imeda Žilinskienė.

Šiaurės šalių literatūros savaitė yra Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjungos vykdomas projektas, skirtas skaitymo skatinimui, garsinio skaitymo ir pasakojamosios tradicijos puoselėjimui ir pažinčiai su Šiaurės šalių literatūra. Visada Šiaurės šalių literatūros savaitė rengiama lapkritį, tamsiausiu metų laiku. Pagrindinė savaitės idėja yra labai paprasta: prie žvakių šviesos visiems kartu susibūrus skaityti knygą.

Labai smagu, kad mūsų bibliotekoje vaikams skirta skaitymo valandėlė „Auštant“ vyko lapkričio 13-ąją, didžiąją skaitymo balsu dieną. Būtent šiandien visi renkasi Šiaurės ir Baltijos šalių mokyklose ir bibliotekose pasiklausyti balsu skaitomų tų pačių tekstų. Tuo pačiu metu įvairiomis kalbomis Šiaurės ir Baltijos šalyse daugiau kaip 2000 vietų yra skaitomos ištraukos iš Šiaurės šalių autorių knygų. Prisijungę prie šio projekto, mokiniai pasijuto tarsi patekę į išskirtinę skaitymo šventę, nes turėjo galimybę skaityti drauge su tūkstančiais vaikų iš Šiaurės ir Baltijos šalių.
Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema – Kalėdos šiaurėje. Dauguma žmonių, išgirdę žodį „Kalėdos“, prisimena laukimo jausmą. Šilumą ir bendrystę. Vienatvę, liūdesį ir atskirtį. Kalėdų senelį, tradicinius patiekalus ir dovanas.

Žodis „Jul“ (Kalėdos) skandinavų kalbose kilęs iš norvegiško „jól“ – taip buvo vadinama didžioji Šiaurės šalių viduržiemio šventė, skirta žiemos saulėgrįžai pažymėti. Tautosakoje Kalėdų išvakarėse atgyja antgamtinės būtybės, o krikščionių tikėjime Kalėdos siejamos su Jėzaus gimimu. Galbūt ši mistika ir įvairiausi skirtingi žmonių lūkesčiai paverčia Kalėdas įdomia literatūrine tema? Ir visai nesvarbu, švenčiate jūs Kalėdas ar ne, kalendoriuje artėjant gruodžio pabaigai Šiaurės šalyse viskas pasikeičia ir ima vykti šiek tiek kitaip, nei visada.

Per rytinius skaitymus „Auštant“ šiemet vaikams buvo rekomenduojama skaityti ištraukas iš Astridos Lindgren kūrinio „Emilis iš Lionebergos“. Tai literatūrinis šedevras apie padaužą penkiametį berniuką, pelnęs pripažinimą visame pasaulyje.

Renginio metu trečiokams buvo pristatytos mūsų bibliotekoje esančios Šiaurės šalių autorių knygos, visi kartu žiūrėjome animacinį filmuką „Pepė Ilgakojinė“, skaitėme ištraukas iš knygos „Emilis iš Lionebergos“ ir vaišinomės kukurūzų spragėsiais.

Garsinis skaitymas tokioje netradicinėje erdvėje paliko gilų įspūdį vaikams. Neįprasta aplinka sužadina vaizduotę, padeda pasinerti į paslaptingą knygų pasaulį ir norom nenorom pradedi galvoti apie artėjančias didžiąsias žiemos šventes.


Rasa Vilkaitė,
Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos
Viekšnių miesto bibliotekos bibliotekininkė
https://www.mrvb.lt/naujienos/skaitykime-drauge-su-visa-siaure/



Renginyje dalyvavo Viekšnių gimnazijos 3a klasės mokiniai


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN