Vilkyškių bibliotekoje – edukacija su tautinio paveldo tradicinių amatų meistre Gražina Kriaunevičiene

News: Education , 2023-11-30 21:11
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

2023 m. lapkričio 15 d. Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Vilkyškių filiale organizuota etnografinė-kūrybinė edukacija 5-8 kl. mokiniams ,,Pasigamink Raganų eglės raganaitę pats…“. Šioje Pagėgių krašto gamtos paveldo pažinimo skatinimui ir tautodailės tradicijų sklaidai skirtoje šviečiamojoje veikloje dalyvavo Pagėgių savivaldybės Vilkyškių Johaneso Bobrovskio gimnazijos 8 klasės mokiniai su mokytojos padėjėja Danguole Bladiene. Edukaciją vedė tekstilininkė, dailininkė, skiautininkė, akvarelistė, sertifikuota tautinio paveldo tradicinių amatų meistrė, mokytoja-ekspertė Gražina Kriaunevičienė (Vilnius).

Edukatorė p. Gražina pristatė savo sukurtas lėles bei supažindino su jų gaminimo būdų įvairove, kuriuos pasitelkus galima pasigaminti tiek paprastesnes, tiek sudėtingesnes lėlytes. Edukatorės lėlės gaminamos senoviniu – rišimo – būdu, naudojant įvairias audinių atraižas ir tokiu būdu skatinant ekologinį mąstymą, ugdant tvarios gyvensenos principus.

Raganų eglė – Pagėgių krašto gamtos paveldas, tad ir edukacijos metu buvo kuriama Raganų eglės raganaitė. Aštuntokai atidžiai klausėsi ir kruopščiai gamino savo raganaitę. Jei kas nepavykdavo, šios edukacijos vedėja p. Gražina negailėjo praktiškų patarimų bei išsamiai atsakinėjo į visus jaunųjų edukacijos dalyvių užduotus klausimus. Renginio metu netrūko geros nuotaikos, diskusijų, refleksijų bei neužmirštamų potyrių, o pagamintas raganaites mokiniai išsinešė namo.

Lėlių rišimas – ne tik puiki saviraiškos, bet ir lietuvių liaudies tradicijų tąsos bei puoselėjimo priemonė. Taipogi šio kūrybinio proceso metu skatinami intelektualinės ir kūrybinės veiklos poreikiai.

Širdingai dėkojame edukatorei Gražinai Kriaunevičienei už renginio dalyviams suteiktas žinias, naujus įgūdžius, o renginio dalyviams – moksleiviams ir mokytojos padėjėjai Danguolei Bladienei – tariame AČIŪ už entuziastingą ir aktyvų dalyvavimą renginyje. Iki naujų, gražių bei įdomių susitikimų bibliotekoje!

Daugiau skaityti: https://pagegiusvb.lt/naujienos/vilkyskiu-bibliotekoje-edukacija-su-tautinio-paveldo-tradiciniu-amatu-meistre-grazina-kriauneviciene/


Laima Norbutienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Vilkyškių filialo bibliotekininkė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN