Europos Komisija siūlo vieneriems metams taikyti išimtį dėl GAAB 8 standarto taikymo

News: Business , 2024-02-02 03:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Europos Komisija (EK), atsižvelgusi į Prancūzijos siūlymą dėl geros agrarinės ir aplinkosaugos žemės būklės standarto GAAB 8 taikymo, ketina šiemet leisti ES ūkininkams nukrypti nuo Bendrosios žemės ūkio politikos taisyklių, įpareigojančių tam tikrus dirbamos žemės plotus išlaikyti neproduktyviais.

Vienas iš GAAB 8 reikalavimų yra ne mažiau kaip 7 proc. ariamosios žemės skirti tarpiniams pasėliams arba azotą kaupiantiems augalams su sąlyga, kad 3 proc. iš jų sudarys kraštovaizdžio elementai ir (arba) žaliasis pūdymas. Pagal naują EK siūlymą ūkininkai atitiks GAAB 8 standartą, jei ne mažiau kaip 7 proc. ariamos žemės skirs negamybiniams elementams, įskaitant pūdymą ir / ar azotą kaupiančius augalus, tarpinius augalus. Tarpiniams augalams valstybės narės turėtų taikyti 0,3 svorinį koeficientą.



Azotą kaupiantys augalai ir tarpiniai augalai gerina dirvožemio sveikatą, didina dirvožemio biologinę įvairovę bei mažina maistinių medžiagų išplovimą. Kad būtų išlaikyti aplinkosaugos tikslai, šie augalai turi būti auginami nenaudojant augalų apsaugos produktų.



Reglamento projektą, numatantį nuokrypį nuo Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2021/2115 nuostatos dėl GAAB 8 standarto taikymo tik 2024 metams, EK turėtų pateikti artimiausiu metu.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN