Prasideda žydėjimo šventė – Burbiškio dvare skleidžiasi pirmieji tulpių žiedai

News: Life Style , 2024-04-16 10:28
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejaus parke (Radviliškio r.) pražydo ankstyvųjų veislių tulpės.

Staiga sušilus orams, pirmieji žiedai prasiskleidė jau balandžio pradžioje. Pirmosios nudžiugino ankstyvosios veislės 'Giuseppe Verdi', 'Compostela'. Šiuo metu jau galima gėrėtis beveik dešimties ankstyvųjų veislių tulpių grožiu. Šalia tulpių svaiginančiai kvepia hiacintai, žiedais, tarsi varpeliais, puošiasi elegantiškos margutės, mėlynuoja scylės, grožiu lenktyniauja ir kiti pavasario žiedai.

Šį pavasarį Burbiškio dvaras pasitinka kolekcijoje turėdamas apie 500 tulpių veislių, 16 pogrupių. Tulpes prižiūrinti gėlininkė Anastasija Ruta Abukauskaitė sako, kad dvaro kolekcija kasmet papildoma po keletą veislių. „Jau sunku atrasti naujų išraiškingų žiedų tulpių“, – šypsosi gėlininkė.
Pasak A. R. Abukauskaitės, tulpės į šių metų šiltą, nors ir permainingą, pavasarį reaguoja gerai, šiuo laikotarpiu jau yra pilnos sandaros: išleisti kotai, lapija, sukrauti pumpurai. „Vėlyvosios dar nekrauna žiedų, tad žydės laiku“, – prognozuoja gėlininkė.

Pirmieji tulpių žiedai – įžanga į gegužės 11 dieną Burbiškio dvaro parke vyksiantį 23-ią festivalį „Tulpių žydėjimo šventė“. Pavasariui persivertus į antrą pusę, įvairiaspalviais tulpių žiedais nusidažys dvaro lysvės, gėlynai, klombos – pražys milijonai žiedų. Gegužės mėnesio energijos, žiedų, kvapų, garsų pripildytame parke skambės muzika, atgis senojo dvaro dvasia, vyks įvairiausi užsiėmimai, edukacijos, parodos.

Kasmet laukiama šventė gegužės 11 dieną prasidės 12 valandą, o oficialiai festivalis bus atidarytas 13 valandą. Festivalyje koncertuos Egidijus Sipavičius su Kauno bigbendu ir programa „Pienės pūkas“, viena ryškiausių ir talentingiausių Lietuvos atlikėjų Monika Liu su grupe, visada originalūs, energingi ir nuotaikingi „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, muzikinę programą užbaigs savitą muzikinį braižą ir stilių turintis populiarusis Saulius Prūsaitis su grupe.

Visą festivalio dieną, nuo 12 iki 18 valandos, jaukūs, išpuoselėti Burbiškio dvaro parko kampeliai prisipildys gyvosios dvarų istorijos, kultūros bei šiuolaikinių pramogų. Veiks senosios fotografijos ateljė ir šaržų piešėjų dirbtuvės, skambės senųjų instrumentų muzika, šoks renesanso kostiumais pasipuošę dvariškiai, atgis Klaipėdos pilies teatro personažai iš spektaklio „Versalio sodai“, gerokai aukštesni už pačius aukščiausius kaukšės kojūkininkai. Tradiciškai šventėje veiks senovinių automobilių, muzikinių dėžučių ir gramofonų, muziejaus istorijos ir kitos parodos, tautodailininkų ir kulinarinio paveldo mugė.

Bilieto kaina suaugusiesiems – 10 eurų, moksleiviams – 5 eurai. Vaikai iki 7 metų įleidžiami nemokamai. Į šventę bilietą galima įsigyti muziejaus puslapyje bei atvykus į festivalį. Bilietai, išsamesnė informacija: www.daugyvenesmuziejus.lt, tel. +370 422 56 110.

Tulpių žydėjimu muziejus kviečia grožėtis visą žydėjimo laiką. Lankytojai laukiami antradieniais–sekmadieniais nuo 9 iki 18 valandos. Bus ir daugiau renginių: gegužės 12 dieną Burbiškio dvaro parke vyks koncertas „Pavasario paukščių balsai“. Koncertuos „Baltasis Kiras“, „Baltos Varnos“ ir Darius Žvirblis, bus galima apžiūrėti veikiančių muzikinių dėžučių ir gramofonų, muziejaus istorijos ir kitas parodas.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Lauros Prascevičiūtės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN