Užsienio menininkų rezidencija – Kelmės r., Kražiuose

News: Life Style , 2019-11-06 17:04
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Kūrybinės rezidencijos – įprastas reiškinys šiuolaikinio meno pasaulyje. Rezidencija – tai užsienio menininkų susibūrimas, kuris tampa kultūrinio ir socialinio gyvenimo dalimi. Rezidentai prisijungia prie regiono meninių iniciatyvų ir kultūrinių institucijų veiklos, palikdami ryškų pėdsaką vietos kultūroje. Jau eilę metų Lietuvoje taip pat veikia aukšto lygio tarptautinį bendradarbiavimą skatinančios kūrybinės rezidencijos.
Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre įsikūrusi rezidencija duris atvėrė 2013 metais. Tai tarptautinė menininkų rezidencija, į kurią mėnesiui (30 dienų) gyventi ir kurti atvyksta menininkai iš viso pasaulio. Š. m. rugsėjo mėnesį rezidencijoje gyveno ir kūrė dailininkės Imke Cordula Perlic iš Vokietijos ir Linda Zivere iš Danijos, o jau spalį – Ilze Griezane iš Latvijos ir Adrian Mudder iš Vokietijos. Čia atvykę menininkai įsikūrė jaukiose XVII a. jėzuitų celėse, bendravo, grožėjosi gamtos vaizdais ir, žinoma, kūrė. Rezidencijos metu surengtos kūrybinės dirbtuvės, atviros studijos diena, surengta darbų paroda.
Ilze Griezane gimė 1970 m. rugsėjo 26 d. Livani mieste, Latvijoje. Dailininkė baigė Rėzeknės taikomosios dailės vidurinę mokyklą, yra įgijusi Latvijos dailės akademijos Latgalos skyriaus bakalauro laipsnį bei Daugpilio universiteto viešojo valdymo magistro laipsnį. Nuo 1991 metų Ilze dalyvauja grupinėse parodose Latvijoje ir užsienyje. 2006-2017 m. menininkė dalyvavo tarptautiniuose meno pleneruose Latvijoje, Lietuvoje, Suomijoje, Portugalijoje, surengė personalines parodas Daugpilyje, Livanijoje, Rėzeknėje, Preiliuose, Ludzoje, Jekabpilyje ir Riebini mieste. 2016 metais dailininkei įteiktas Jazeps Pigoznis apdovanojimas kaip žiūrovų mėgstamiausiai Latvijos peizažo tapytojai. Ilze priklauso dailininkų asociacijai „V.I.V.A.“ Jos darbus galima pamatyti Latgalos regiono menininkų parodose, Latgalos kultūros istorijos muziejuje Rėzeknėje ir Marko Rothko meno centre Daugpilyje, kitose jungtinėse tapytojų parodose Latvijoje. Nuo 2004 m. iki šiol ji yra Latgalos menų ir amatų centro vadovė Livanyje. Viešėdama Kražiuose Ilze pasidalijo įspūdžiais: „Man labai patinka Kražių gamta, žmonės. Tai pasakiška vieta ne tik poilsiui, bet ir kūrybai“.
Adrian Mudder gimė 1986 m. Delmenhorste, Vokietijoje. 2007-2014 m. Adrianas dailę studijavo Braunšveige ir Turkijoje. Nuo 2014 metų gyvena ir kuria Leipcige, savo darbų parodas rengia nuo 2011 metų Berlyne, Leipcige ir kituose Vokietijos miestuose. Lietuvą Adrianas labai gerai pažįsta. Pirmoji jo paroda Lietuvoje, Šilutėje, surengta 2015 metais. Vėliau dailininkas dalyvavo Kintų meno rezidencijoje, kur buvo eksponuoti jo darbai. Paskutinė paroda Šilutėje surengta 2017 metais. Kražių rezidencijoje Adrianas rašė: „Modernizmas tapybą nubloškė iki nežinomybės. Nepaisant to, tapybos menas sugebėjo vėl ir vėl atrasti naujas atgimimo formas. Mane žavi mintis gyventi tapant ir labai džiaugiuosi, kad čia, rezidencijoje, galiu tam skirti visą savo laiką. Čia be galo graži ne tik gamta, bet ir namai“.
Į rezidencijos uždarymo renginį susirinkę kražiškiai, svečiai galėjo stebėti Ilzės darbus – nutapytą kraštovaizdį – ir Adriano kūrybą – kražiškių namus, kitus miestelio statinius. Prie profesionalų darbų gražiai sugulė jų jaunųjų draugų – Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos ketvirtokų ir 3g klasės mokinių kūrybiniai bandymai.
Projektą iš dalies parėmė Lietuvos kultūros taryba, jo partneris – Kelmės rajono savivaldybė.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN