Planuojantiems kelionę lėktuvu su augintinu – svarbūs veterinarės patarimai

Naujienos: Verslas , 2019-07-25 08:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Naujausiais internetinės kelionių platformos „TripAdvisor“ duomenimis, lėktuvu su savo augintiniais kartu yra keliavę 53 proc. apklaustųjų. Nors analogiškos statistikos apie lietuvių įpročius nėra, ekspertai pastebi augantį tokių kelionių susidomėjimą ir tarp mūsų šalies gyventojų. Kelionė lėktuvu kartu su mylimu augintiniu tikrai įmanoma, tačiau, kaip ir keliaujant automobiliu ar traukiniu, jai reikia tinkamai pasiruošti. Pirmiausia nepamirškite pasidomėti, kurios oro linijos yra draugiškos gyvūnams, kokie jų reikalavimai, užsakykite bilietą ne tik sau, bet ir augintiniui, jei jis galės keliauti lėktuvo salone, taip pat pasirūpinkite visais būtinais reikmenimis saugiai ir maloniai augintinio kelionei.



„Suplanavus tolimą kelionę lėktuvu reikia atkreipti dėmesį į griežtas rekomendacijas, kokių šunų, kačių veislių ar kokio amžiaus augintinių skraidinti negalima. Pavyzdžiui, maži, dar 8 savaičių nesulaukę šuniukai, ar seni, sergantys keturkojai į lėktuvą neįleidžiami. Jei kalbėtume apie šunų veisles, skrydis lėktuvu pavojingiausias buldogų ar mopsų veislės atstovams – jie gali perkaisti ilgos kelionės metu. Persų veislės katės taip pat netinkamos kandidatės tokio tipo kelionėms: dėl jų snukučio struktūros narvuose joms pernelyg sunku kvėpuoti, trūksta oro ir taip pat gresia perkaitimas“, – įspėja parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė.



Štai keletas patarimų, kurie skrydžio metu padės išvengti streso tiek gyvūnui, tiek ir jo šeimininkui:



· EMOCINIS GYVŪNO PARUOŠIMAS:

Likus 2-3 savaitėms iki kelionės reikėtų pradėti pratinti gyvūną prie jo transportavimo bokso. Augintiniui apsipratus, paprašykite draugų ar artimųjų, kad jie pavėžintų gyvūną transportavimo dėžėje ar narve savo automobiliu – taip gyvūnas išmoks nebijoti svetimų žmonių ir oro uosto aptarnaujančio personalo. Būtina dažnai imti savo augintinį į pasivažinėjimus ar trumpas keliones automobiliu, vežant jį transportavimo dėžėje. Šunį patartina treniruoti šlapintis tam tikru režimu, kad lengviau ištvertų ilgą skrydį. Taip pat patartina pratinti keturkojį bičiulį prie būsimo oro uoste triukšmo. Galite pabandyti dar namuose leisti klausytis įrašų, imituojančių oro uosto, lėktuvų pakilimo garsus. Katinus geriausia bandyti nuraminti jau esant transportavimo dėžėje. Tai reikia daryti žvilgsniu, raminančiai mirksint. Jei katė mirkteli atgal – tai geras ženklas, reiškiantis, jog ji rami. Taip pat galima kalbinti ramiu balsu – gyvūnas jausis saugesnis. Puiki priemonė augintinio stresui malšinti yra natūralūs eteriniai aliejai. Prieš išvykstant iš namų galima įlašinti 3-5 lašus ramunėlių ar levandų aliejaus į difuzorių, o prieš skrydį patrinti mažu aliejaus kiekiu augintiniui už ausų.



· DAIKTŲ, DOKUMENTŲ PARŪPINIMAS:

Keliaujantis gyvūnas turi būti ženklintas mikročipu ir turėti užpildytą ES gyvūno augintinio pasą. Patogiai ir saugiai kelionei reikalinga transportavimo dėžė, atitinkanti aviakompanijos skrydžių taisyklėse nurodytą dydį, taip pat IATA (angl. International Air Transport Association) reikalavimus. Labai svarbu parinkti ne per mažą dėžę, kad gyvūnui būtų vietos judėti ir gulėti. Taip pat svarbu turėti gertuvę ir dubenėlį, kuris tvirtinasi prie dėžės ar narvo. Rekomenduojama pasiimti vandens bei sauso maisto, ypač, jei laukia skrydžiai su pertraukomis. Į boksą ar transportavimo dėžę galima įdėti guolį, kad augintinis jaustųsi patogiai. Svarbu pasirūpinti vienkartine palute, kuri tiesiama po guoliu, jei netyčia gyvūnas neišlauktų iki skrydžio pabaigos ir atliktų gamtinius reikalus. Jei nuo vieno skrydžio iki kito lieka daugiau laiko, galima išleisti savo keturkojį truputį pasivaikščioti, o tam prireiks pavadėlio. Augintinio mėgstamas žaislas kelionėje pasitarnaus kaip nusiraminimo priemonė būnant uždarytam transportavimo dėžėje. Katėms ir šunims reikia parūpinti antkaklį, ant kurio būtų nurodoma visa reikalinga informacija, jei gyvūnas pasimestų. Nepamirškite, kad lėktuvuose oro kondicionavimo sistema kartais būna nukreipta į kojų lygį, todėl, jei gyvūnas keliaus krovinių skyriuje, gali peršalti. Jei norite to išvengti, tiesiog apgaubkite augintinį pledu, kol jis keliaus narve. Nuvykę į kelionės vietą išveskite gyvūną pasivaikščioti ir atlikti gamtinių reikalų – tam jums prireiks maišelių ekskrementams surinkti.



· MEDICININĖS IR HIGIENINĖS PROCEDŪROS:

Prieš kelionę apsilankymas pas veterinarą yra privalomas – specialistas užpildo gyvūno ES pasą, kad keturkojis yra sveikas ir paskiepytas privalomais skiepais. Dažniausiai reikalaujama, kad gyvūnas būtų paskiepytas nuo pasiutligės. Jei keliaujama į kitas, pavyzdžiui, egzotines šalis, būtina skiepyti nuo įvairių virusinių ligų. Katei būtina nukirpti nagus, nes yra tikimybė, kad gali susižeisti jiems įstrigus tarp narvo grotelių. Atsiminkite, jog likus kelioms valandoms iki skrydžio šunį ar katę reikia pavedžioti gryname ore, duoti atsigerti vandens.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN