Lietinga Palanga sutelkė kūrybiškumui

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-07-30 19:01
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

Baigiantis teatrinio sezono metams, Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro „Ikaras“ kolektyvas tradiciškai organizavo edukacinę kūrybinę stovyklą Palangoje, tik šiemet stovyklos veikla prasidėjo Kuršėnuose. Pirmąją dieną jaunieji teatralai dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose „ Išmargink puodynėlę“ Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centre, kur nuoširdžiai užsiėmimus vedė keramikos studijos vadovas Algimantas Tamašauskas ir edukatorė Marytė Janulienė bei edukacinėje fotosesijoje „ Gyvūnai ir mes“, kurią Kuršėnų kūrybos namų jaunųjų gamtininkų kampelyje vedė vyresnioji mokytoja Rasa Poškienė. Kultūros centre vykusiame atidaryme „ikariečiai“ ne tik „iškepė“ svečiams „Kuršėnų vyniotinį“, bet ir pristatė kuršėniškio rašytojo Jono Kiriliausko knygą „Kuršėnų vyniotinio istorija“, o į Palangą teatralus išlydėjo Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro vyriausiasis režisierius Zenonas Gestautas. Į XIV edukacinę kūrybinę vaikų ir jaunimo stovyklą „ Svajoti, kurti tobulėti… kartu“ šiemet vyko Kuršėnų Pavenčių mokyklos daugiafunkcio centro lėlių teatriukas „Lėliukai“ (vadovė Rasa Poškienė ), Joniškio teatras „ Bendraamžiai“ (vadovai Rasa Ripskienė ir Arvydas Butkus ), dvi mergaitės iš Airijos, viena mergaitė iš Švedijos ir, žinoma, stovyklos iniciatoriai bei vykdytojai – vaikų ir jaunimo teatras „ Ikaras“ ir jo vadovai Leontina ir Petras Valskiai. Stovyklautojams atvykus į Palangą, prie jų prisijungė Palangos senosios gimnazijos mokiniai ir jų vadovė muzikos mokytoja Rima Piktuižienė.

Palangoje stovyklautojų laukė ne tik poilsis, bet ir nauji kūrybiniai atradimai – keturias dienas visi dirbo kūrybinėse laboratorijose: rankų šešėlių teatro ( vadovas – Domas Šiaulytis, rankų šešėlių teatro „ Budrugana Lietuva“ aktorius), muzikos (vadovė – Palangos senosios gimnazijos muzikos mokytoja Rima Piktuižienė) bei žurnalistikos ( vadovė – Palangos senosios gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Vaičiulienė).

Kūrybinių impulsų jaunieji kūrėjai šiemet sėmėsi iš pasakų. Tai tapo stovyklos tematika. Į šešėlių istorijas buvo perkelti net keturi pasakojimai („Lapė ir vištienos sultinys“, „Kiškio ir sraigės lenktynės“, „Varna ir sūris“, „Voro daina“), kuriuos stovyklos uždaryme stebėjo stovyklautojai. Teatro kūrybinės laboratorijos dalyviai prieš statydami savo etiudus žaidė teatrinius žaidimus, susipažino su šešėlių teatro technikomis, sužinojo daug naujų scenos išraiškos priemonių. Rezultatas pradžiugino ne tik jaunuosius aktorius, bet ir žiūrovus. Muzikuojantys stovyklos dalyviai nustebino dainomis ir giesmėmis. Jaunieji stovyklos dainininkai patyrė ypatingą nuotykį – išmokę jaunimo giesmių, klebono Kęstučio Balčiūno paraginti giedojo Palangos bažnyčioje aukojamų šventų mišių metu. Jiems akomponavo muzikos mokytoja Rima ir palangiškis gimnazistas Martynas. Vėliau visi turėjo progą apžiūrėti Palangą iš neseniai atidaryto bažnyčios bokšto. Tuo metu jaunieji žurnalistai spėjo visur – ir vaidinti, ir dainuoti, ir kaupti informaciją publikacijai, fiksuoti stovyklos įvykius. Baigiamojo renginio metu jaunieji žurnalistai perskaitė užrašytas stovyklautojų mintis apie pasakas, parodė užfiksuotas video akimirkas, vadovė Jolita stovyklautojams trumpai priminė pasakos kodus ir reikšmes mūsų kultūrai.

Palanga stovyklautojus pasitiko lietumi ir gana vėsiu oru, bet tai nesutrukdė tradiciniams ritualams. Įvyko ir vakarinė ekskursija po Palangą, ir tradicinė miestiečius ir poilsiautojus kasmet džiuginanti stovyklautojų eisena iki jūros tilto galo, ir šokių bei dainų vakaronė, ir rytinės mankštos pajūryje su privalomu miego trūkumu, ir paslaptingos naktinės orientacinės rungtynės po painų gimnazijos pastatą, ir palinkėjimai besileidžiančiai saulei. Kūrybinės jėgos atstatytos. Iki susitikimo scenoje.


Aidas Gustys, Gabrielius Jagminas, Jolita Vaičiulienė


šaltinis: https://kursenai.lt/2019/07/29/lietinga-palanga-sutelke-kurybiskumui/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN