Sukčiai lengvai gautais tūkstančiais džiaugėsi neilgai, teko grįžti „prie suskilusios geldos“ ir stoti prieš teismą

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-03-29 20:48
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių r.

Fiktyviai įdarbinti darbuotoją, jį įkalbėti sudaryti didžiules vartojimo kredito sutartis, o pinigus panaudoti savo tikslams – tokia sukčių nusikalstama veika buvo nustatyta sėkmingu Šiaulių apskrities policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnų ir prokuratūros darbu. 2019 metais pradėtas ikiteisminis tyrimas pastarosiomis dienomis buvo baigtas. Kaltinimai sukčiavimu, apgaule imant vartojimo kreditus, ir kitais, su minėta nusikalstama veika susijusiais nusikaltimais, pareikšti penkiems vyrams ir vienai moteriai. Kaltinamųjų gyvenamoji vieta - Vilnius, Kaunas ir Radviliškio rajonas.
2019 metų gegužę jie suklastotų dokumentų pagrindu iš aštuonių kreditus teikiančių finansų bendrovių gavo 109 995 eurus vartojimo kreditų. Iš vienos įmonės paimtų kreditų sumos siekė nuo 5 tūkst. iki 25 tūkst. eurų.
Tyrimo metu surinkta duomenų, kad nusikalstamai veikai įgyvendinti buvo sugalvota tokia nusikalstamos veikos schema. Vienoje Kauno bendrovėje projektų vadove fiktyviai buvo įdarbinta radviliškietė, kurios atlyginimas per mėnesį neva siekė apie 2550 eurų. Tačiau realiai ji jokio darbo neatliko ir atlyginimo negavo. Atgaline data buvo suklastoti darbo laiko apskaitos žiniaraščiai, darbo sutartis bei kasos išlaidų orderiai.
Šios esą nuolat darbo užmokestį gaunančios moters vardu buvo sukurta paskyra bei jos vardu užpildytos 8 paraiškos paskoloms gauti. Moteriai į banko sąskaitą iš viso buvo pervesta per 100 tūkst. eurų. Didžioji pinigų dalis buvo išgryninta ir tarpusavyje pasidalinta. Per 19 tūkst. eurų iš moters sąskaitos buvo pervesta Utenos įmonei, kuriai vadovavo vienas iš kaltinamųjų. Pinigai buvo pervesti už neva perkamą traktorių JOHN DEERE. Realiai niekas traktoriaus nepardavė ir niekas jo nepirko. Tokiu būdu buvo tik legalizuoti nusikalstamu būdu gauti pinigai, siekiant juos įteisinti. Dar 3000 eurų buvo pervesti į kitos Kaune esančios uždarosios akcinės bendrovės sąskaitą už tariamą automobilio LEXUS nuomą.
Už tai, kad radviliškietė sutiko savo vardu paimti paskolas, jai atiteko 9 500 eurų, už kuriuos ji nusipirko jai reikalingos žemės ūkio technikos, susiremontavo namą.
Tyrimo metu nustatyta, kad buvo aplaidžiai tvarkyta Utenoje veikiančios įmonės, iš kurios neva buvo perkamas traktorius, buhalterinė apskaita. Taip pat nustatyta, kad bendrovė, kurioje buvo įdarbinta moteris, jokios veiklos realiai nevykdė. Šiai įmonei vadovavo vienas iš kaltinamųjų.
Visi šeši byloje figūruojantys asmenys kaltinami sukčiavimu. Didžioji dalis jų - dar ir dokumentų klastojimu ar disponavimu jais, taip pat nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimu, du kaltinamieji – aplaidžiu apskaitos tvarkymu ir vienas – neteisėta juridinio asmens veikla.
Šioje baudžiamojoje byloje pareikšta civilinių ieškinių, kurių vertė - didesnė nei 96 tūkst. eurų.

Atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN