Tiesos - dvi, o išvada - viena: saugokim vieni kitus

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-05-22 07:48
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių r.

Kai pavasarį į eismo dalyvių gretas aktyviai įsijungia dviratininkai, tarp jų ir vairuotojų stoja priešprieša, sukelianti nuolatines diskusijas. Kiekvienas jų turi savo tiesą. Vairuotojai tvirtina, kad dvirates transporto priemones vairuojantys žmonės nesilaiko eismo taisyklių ir dėl to sukelia daug avarinių situacijų bei eismo įvykių. Dviratininkai gi vairuotojus kaltina neatidumu, dviračių transporto priemonių nepastebėjimu ir dėl to kylančiomis tragiškomis pasekmėmis.

Dar kartą atkreipti dėmesį į pavasarį atgimstančią dviračių eismo dalyvių kategoriją inspiravo gegužės 18-oji diena, nes nuo pat ryto Šiaulių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje pasipylė eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo dviratininkai. Per pusdienį jų buvo užregistruoti trys, kai kartais tiek registruojama per mėnesį. O šių nelaimių galėjo ir nebūti, jei būtume truputėlį dėmesingesni, truputėlį atidesni, truputėlį paslaugesni ir pagarbesni vienas kitam, jei siektume pasirūpinti ne tik pačių, bet ir kitų saugumu, nors, vertinant situaciją, galbūt jie ir nelabai teisūs.
Pirmasis į eismo įvykį pateko Šiauliuose į paskaitas skubėjęs 23 metų vaikinas. Jis, važiuodamas Vilniaus g. esančiu šaligatviu, sankryžoje su K. Kalinausko gatve net nestabtelėjęs įriedėjo į pėsčiųjų perėją ir trenkėsi į posūkį dešinėn darančio automobilio BMW kairės pusės priekinį ratą. Griūdamas nuo dviračio, vaikinas nulaužė automobilio šoninio vaizdo veidrodėlį ir susimušė krūtinės ląstą. Dviratininkas aiškino, kad prieš pėsčiųjų perėją nesustojo, nes labai skubėjo. Bet dviratininkui kirsti važiuojamąją dalį, važiuojant pėsčiųjų perėjomis, juk griežtai draudžiama. Pėsčiųjų perėją kirsti reikia nulipus nuo dviračio ir jį vedantis šalia.

Yra tokia patarlė – skubėk lėtai, kurią reikėtų nuolat prisiminti visiems skubantiems, nes minėtas vaikinas skubėdamas suspėjo ne į paskaitas, o į ligoninę.

Apie 12 val. į eismo įvykį, kuriame nukentėjo dviratininkas, buvo iškviesti Radviliškio rajono policijos pareigūnai, nes Dariaus ir Girėno gatvėje į automobilį VW PASSAT atsitrenkė dviratininkas ir tarp jo bei vairuotojos kilo konfliktas. Moteris pareigūnams paaiškino, kad, sustojusi šalia šaligatvio ir užgesinusi automobilio variklį, rengėsi lipti lauk ir šiek tiek pradarė automobilio duris, tačiau pastebėjusi, jog iš galo atvažiuoja automobilis, nebelipo ir durelių plačiau nedarė. Tuo metu į pradarytas automobilio dureles atsitrenkė dviratininkas ir nugriuvo ant žemės. Vairuotoja atvažiuojantį automobilį pastebėjo, o štai dviratininko – ne. Kodėl? Reikšmės tam turėjo labai svarbi detalė - dviratininkas važiavo nevilkėdamas ryškiaspalvės šviesą atspindinčios liemenės.

VW PASSAT vairuotoja apsidžiaugė, kad automobilio kairės pusės priekinės durelės nuo smūgio nebuvo apgadintos ir čia pat nuliūdo, nes nuo žemės pakilęs dviratininkas spyrė į dureles, jas įlenkė ir vairuotojai pareiškė, kad ši turėsianti jam nupirkti naują dviratį. Pareigūnams jis papasakojo, kad, kai priešais save pamatė prasiveriančias stovinčio automobilio dureles, nebespėjo sustoti. Kyla klausimas: kas kaltas? Jei abu būtų buvę atidesni, o dviratininkas, saugodamas save, dar ir ryškiaspalvę liemenę vilkėjęs, šio klausimo kelti dabar nereikėtų.
Medikai sužalotajam konstatavo alkūnės raiščių patempimą. Tačiau dviratininkas nukentėjo ne tik dėl sužalojimo. Jo laukia ir materialiniai nuostoliai, nes dėl konfliktu virtusio eismo įvykio, kurio pasekmė – dviratininko spyrio apgadintos automobilio durelės, vairuotoja pageidauja, kad jai būtų atlyginta patirta turtinė žala ir pareigūnų prašo jos turtą apgadinusį asmenį nubausti.
Apie 15 val. eismo incidentą, kuriame nukentėjo dviratininkas, jau tyrė Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai. Ariogalos mstl., Vytauto g., VW GOLF vairuotojas, išvažiuodamas iš kiemo, susidūrė su iš dešinės pusės šaligatviu atvažiuojančiu dviračiu, kurį vairavo trylikametis. Automobiliui buvo apgadintas dešinysis priekinis sparnas, o nugriuvęs nuo dviračio berniukas skundėsi skausmu dešiniajame pilvo šone. Apžiūrėję jį, medikai paskyrė ambulatorinį gydymą, vaikas buvo perduotas tėvams. Labai reikėtų, kad tėvai savo atžaloms įskiepytų, jog važiuoti keliais dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokyklos išduotą pažymėjimą, galima jau ir nuo 12 metų. Šaligatvis yra skirtas pėstiesiems ir juo galima važiuoti tik tada, kai nėra dviračių tako, dviračių juostos ar kelkraščio arba jais važiuoti negalima. Tačiau... tik nuo aukščiau minėto amžiaus.

Na, o jei vairuotojas būtų neskubėjęs ir atidžiau apsižvalgęs, policijos pareigūnams dabar nereikėtų tirti šios situacijos.
Taigi, tiesos - dvi, o išvada - viena: saugokim vieni kitus.



Atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN