Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai primena – važiuojant paspirtuku būtina saugoti save ir esančius aplink

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-07-02 14:50
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Klaipėdos r.

Sekmadienį, birželio 27 d., apie 22 val., policijai buvo pranešta, kad ant Pilies tilto važiuojamosios gatvės dalies nuo paspirtuko nukrito moteris, jai prireikė medikų pagalbos. Pareigūnai nustatė, kad šaligatviu vienu paspirtuku važiavo vyras ir moteris. Jį vairavusiam vyrui nustatytas apie 2 prom. neblaivumas. Pradėta administracinė teisena dėl žmonių vežimo reikalavimų nesilaikymo ir dviračio vairavimo apsvaigus nuo alkoholio.

Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai pastebi, kad eismo įvykių, kuriuose dalyvauja elektriniai paspirtukai – daugėja, dažniau fiksuojama ir tai, kad juos vairuoja neblaivūs asmenys. Pareigūnai primena, kad važiuojant dviračiu ar elektriniu paspirtuku leidžiama alkoholio riba yra 0,4 prom. Jei nustatomas didesnis neblaivumas, dviratės transporto priemonės vairuotojui gresia bauda nuo 80 iki 150 eurų. Jei neblaivumas viršija 1,5 prom., dviratininkas yra apsvaigęs nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų, arba vengia tikrintis blaivumą – bauda išauga nuo 150 iki 200 eurų.

Pareigūnai pastebi, kad vieni iš dažniausiai fiksuojamų pažeidimų yra, kad elektriniais paspirtukais važiuoja keli asmenys, ar vežami vaikai, nors tai daryti draudžiama. Už šį pažeidimą gresia administracinė bauda nuo 20 iki 40 eurų. Taip pat, kad dviratėmis transporto priemonėmis važiuojama ne joms skirtais takais – pavyzdžiui, važiuojama gatve, ar pėstiesiems skirtu šaligatviu, nors šalia yra dviračių takas. Todėl primenama, kad dviračiu, elektriniu paspirtuku, elektriniais riedžiais ir pan., galima važiuoti dviračių takais, pėsčiųjų ir dviračių takais, arba dviračių juostomis, kur jų nėra – tam tinkamu kelkraščiu. Važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, elektrinio paspirtuko vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems, nekelti jiems pavojaus, ar trukdyti. Atkreipiamas dėmesys, kad šių transporto priemonių vairuotojams draudžiama kirsti važiuojamąją dalį pėsčiųjų perėjomis – transporto priemonę privalu persivesti.

Važiuodamas važiuojamąja dalimi, dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojai privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba transporto priemonės priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Dėvėti saugos šalmus rekomenduojama visiems, važiuojantiems tokiomis transporto priemonėmis, o jaunesniems nei 18 m. nepilnamečiams – juos tinkamai dėvėti yra privaloma.

Primenama, kad transporto priemonės, kurių variklio galia iki 1 kW ir maksimalus važiavimo greitis 25 km/val., priskiriamos motoriniams dviračiams, o jas vairuojantiems asmenims privalu laikytis visų dviratininkams skirtų Kelių eismo taisyklių. Važiuoti važiuojamąja dalimi tokiais elektriniais paspirtukais galima tik sulaukus 14 metų, turintiems mokyklos išduotą dviratininko pažymėjimą – nuo 12 metų.

Galingesni elektriniai paspirtukai priskiriami mopedams. Jiems reikalingas civilinės atsakomybės draudimas, galiojanti techninė apžiūra ir transporto priemonės registracijos liudijimas. Vairuoti juos galima sulaukus 15 metų, būtina „AM“ kategorija, nebent asmuo jau yra įgijęs aukštesnės kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

Klaipėdos apskrities pareigūnai ragina visus eismo dalyvius būti atidžiais ir tolerantiškesniais – tik bendromis pastangomis pasieksime, kad skaudžių nelaimių būtų kuo mažiau.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN