Buhalterinės apskaitos įstatymą ignoravęs Šiaulių verslininkas gerbti įstatymus mokomas baudžiamuoju procesu (VIDEO)

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-07-06 11:54
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

Atskleistas mokesčių slėpimo nusikalstamos veikos mechanizmas birželio 15- 16 dienomis Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnus mobilizavo aktyviems veiksmams, kurių įgyvendinimui prireikė ir kolegų iš Vilniaus bei Panevėžio apskrities komisariatų Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybų, ir Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos, ir Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių valdybos darbuotojų pagalbos. Tądien buvo atlikta per 30 kratų, po kurių dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir neteisingų duomenų apie pajamas teikimo įtarimai pareikšti penkiems asmenims – keturiems šiauliečiams, tarp kurių viena moteris, ir vienam Vilniaus gyventojui.

53 metų Šiaulių įmonės, prekiaujančios automobiliais iš JAV, direktorius įtariamas sukūręs mechanizmą, kuriuo naudodamasis, siekė išvengti beveik 82 tūkst. pridėtinės vertės mokesčių. Įmonės vadovas visada yra atsakingas už įmonės buhalterinės apskaitos organizavimą bei buhalterinės apskaitos dokumentų išsaugojimą. Tačiau minėtas šiaulietis Lietuvos Respublikos buhalterinės apskaitos įstatymą ignoravo ir įmonės buhalteriją tvarkė taip, kaip jam buvo naudingiau.

Įtariama, kad, siekdamas nuslėpti dalį gautų pajamų, jis nuo 2018 m. kovo iki 2021 m. birželio apgaulingai tvarkė bendrovės buhalterinę apskaitą ir neįtraukė į apskaitą visų gaunamų pajamų. Tyrimo, kuriam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūra, duomenimis, buvo įkurtos kelios fiktyvios įmonės ir jų vardu tariamai parduodami automobiliai keletą kartų mažesnėmis kainomis nei oficiali jų vertė. Manoma, kad realiai minėtos įmonės automobilių neparduodavo, juos pirkėjams parduodavo įtariamojo įmonė, siekusi išvengti mokesčių valstybei.

Fiktyvių įmonių vadovais kartais tapdavo asmenys, Lietuvoje net negyvenantys.

Šiaulių įmonės direktorius, veikdamas pats bei per įmonės buhalteres, pateikė į buhalterinę apskaitą įtraukti žinomai suklastotas transporto priemonių pardavimo PVM sąskaitas faktūras. Jose, įtariama, užfiksuoti melagingi duomenys apie parduodamų transporto priemonių pirkėjus ir parduodamų kelių transporto priemonių kainą. Dėl šios priežasties nebuvo galima iš dalies nustatyti įmonės veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Automobiliais iš JAV prekiaujančios įmonės direktorius ne tik apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, bet ir aplaidžiai tvarkėsi įmonės teritorijoje. Kratos metu buvo rasta netinkamai sandėliuojamų aplinkai kenksmingų medžiagų. Šį pažeidimą tiria Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių valdybos darbuotojai.


Video medžiaga:




Atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN