Juodkrantės Raganų kalne užvirė darbas – medžio skulptūras ruošia šaltajam sezonui

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-09-02 18:29
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Neringos m.

Šią savaitę Juodkrantės Raganų kalne vieši medžio skulptorių ir tautodailininkų komanda: baigiantis vasarai, medinių skulptūrų ekspozicija atvirame ore rūpestingai atnaujinama. Planuojantys apsilankyti Kuršių nerijoje pirmosiomis rugsėjo dienomis galės asmeniškai pabendrauti su čia dirbančiais meistrais. Be to, visiems besidomintiems visada atvira interneto svetainė www.raganukalnas.lt, kurioje sukaupta gausybė informacijos apie šį objektą.

Surengtame tradiciniame simpoziume medines skulptūras atnaujina Valentas Butkus, Dalius Udrakis, Rimantas Zinkevičius ir Jonas Vaicekauskas. Pastarieji du yra ir kelių ekspozicijos skulptūrų autoriai.

Raganų kalne iš viso pastatytos 96 skulptūros. Prieš porą metų šio išskirtinio Juodkrantės objekto šeimininkė – Neringos muziejai – menininkų simpoziumus, skirtus puoselėti trapius medžio dirbinius, papildė dar viena iniciatyva: sumanė perkelti visą ekspoziciją į virtualią erdvę.

Sukurtoje interneto svetainėje galima rasti interaktyvų projekto žemėlapį su išsamia informacija apie skulptūras bei jų nuotraukomis, audiogidu bei skulptorių interviu. Tekstai bei audiogido informacija pateikiama lietuvių, anglų bei vokiečių kalbomis – kad susipažinti su ekspozicija taip pat galėtų svečiai iš užsienio. Svetainė pritaikyta ir specialiųjų poreikių turintiems interneto vartotojams.

„Raganų kalno ekspozicija įkopė į penktą dešimtį – viskas vietos entuziastų ir kūrybingų tautodailininkų pastangomis. Siekiame tęsti šią tradiciją bei prie jos prisidėti moderniomis priemonėmis. Šiomis dienomis, kai daugelis įpratę keliauti su išmaniaisiais telefonais, mūsų sukurtas gidas yra visada po ranka. Natūralu, kad svetainės lankomumas ypač išauga turizmo sezonu, vasarą, tačiau, populiarėjant kelionėms po Lietuvą, ir pats Raganų kalnas, ir jam skirtas virtualus gidas tampa vis populiaresni visais metų laikais“, – sakė Neringos muziejai vadovė dr. Lina Motuzienė.

Raganų kalnas – nuo seno žmonių susibūrimų ir tradicinių švenčių, vėliau – pasivaikščiojimų vieta buvęs išskirtinis Kuršių nerijos gamtos objektas prieš keliasdešimt metų įkvėpė girininką Joną Stanių originaliai iniciatyvai papuošti jį medžio skulptūromis. 1979 m. į pirmąją kūrybinę stovyklą susirinkę liaudies meistrai išdrožė 25 skulptūras. Projektui vadovavo skulptorius Steponas Šarapovas ir architektas Algimantas Nasvytis. 1979–1981 m. surengti iš viso trys tokie simpoziumai, kurių metu 50 medžio meistrų ir kalvių sukūrė dar 71 skulptūrą, įkvėptą lietuviškos etninės kultūros palikimo.

Finansavimą šiųmečiam Raganų kalno simpoziumui ir interaktyvaus gido projektams skyrė Lietuvos kultūros taryba ir Neringos miesto savivaldybė.


Daugiau informacijos:
Dr. Indrė Žigeu
BĮ Neringos muziejų direktorės pavaduotoja
Tel. (8-469)52260
El. p. indre@neringosmuziejai.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN