Kleboniškių kaimo klojimo teatro sezonas baigėsi vakarone

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-09-03 08:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriaus klojime (Radviliškio r.) suvaidintas paskutinis šio sezono spektaklis. Aukštaitijos regionui atstovaujantis Alksniupių kultūros namų mėgėjų teatras „Pilnatis“ (režisierė Laima Didžbalienė) vaidino Vidos Bladykaitės komediją „Vakaronė piniginėje“.

Į klojimo teatro popietę atvyko ir Radviliškio rajono meras Vytautas Simelis. Meras dėkojo Daugyvenės kultūros istorijos muziejui-draustiniui už šį teatrinį sezoną ir įteikė gausių dovanų.
Puikus liaudiškas spektaklis „Vakaronė piniginėje“, pripildytas smagių šokių, žiūrovus sužavėjo įdomia scenografija, estetiškomis dekoracijomis, rūbais, aktorių vaidyba. Aktoriai į vaidinimą dainomis ir šokiais įtraukė žiūrovus, kurie tapo smagios vakaronės dalyviais.

Komedija „Vakaronė piniginėje” pasakoja apie žmonių godumą, patiklumą bei meilę pinigams, norą savo problemas išspręsti kitų sąskaita. Veiksmas vyksta mažame kaimelyje, čia našlė organizuoja vakaronę. Tačiau ne visi svečiai atkeliavo pasilinksminti – du sukčiai, apsimetantys daktaru ir verslininku iš Amerikos, atvyko pasipelnyti ir apgauti kaimiečius. Netrukus vagys supranta, jog ne visi susirinkusieji yra tokie naivūs ir patiklūs.

Prieš vaidinimą muziejaus lankytojai rudenėjančiame Kleboniškių kame žaidė senuosius žaidimus, sužinojo, kaip būdavo pramogaujama, o po spektaklio vaišinosi pagal senuosius receptus pagamintais pyragais, aromatinga Kleboniškių kaime užaugintų žolelių arbata. Skanumynus visą sezoną ruošė muziejaus darbuotojos.

Teatro "Pilnatis" aktorius ir žiūrovus Radviliškio krašto bei Šiaurės Aukštaitijos regiono šokių bei smagių žaidimų mokė nuolatinis šeštadienio popiečių dalyvis Radviliškio kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“, vadovaujamas Donato Stakvilevičiaus.

Šių metų renginių ciklą „Šeštadienių popietės klojimo teatre“ birželio 12 dieną pradėjo Šiaulių kultūros centro teatras „Durys“, suvaidinęs Moljero komediją „Tariamasis ligonis“. Gerų emocijų, įsimintinų akimirkų, naujų patirčių, įdomių susitikimų, senųjų tradicijų žavesio, bendrystės džiaugsmo netrūko visą vasarą. Klojimo teatro spektaklius pamatė šimtai žiūrovų.

Scenoje skambėjo ne tik lietuvių kalba, bet ir žemaičių, aukštaičių, suvalkiečių, dzūkų ir lietuvininkų tarmės. Klojimo teatro repertuarą sudarė septynių kolektyvų, atstovaujančių skirtingiems etnografiniams regionams (Aukštaitijai, Dzūkijai, Mažajai Lietuvai, Suvalkijai bei Žemaitijai), spektakliai. Muziejaus lankytojams vaidino ir profesionalių aktorių teatras „Labas“.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis siekia išlaikyti klojimo teatro senųjų tradicijų tęstinumą – Kleboniškių kaimo buities skyriuje klojimo teatrų vaidinimus rengia nuo 1999 metų. Per daugiau nei du dešimtmečius čia suvaidinta apie 70 spektaklių.

Neatsiejama klojimo teatro popiečių dalis – žaidimai, rateliai, šokiai, dainos ir kulinarinio paveldo degustacija.

Projektą „Šeštadienių popietės klojimo teatre“ finansavo Lietuvos kultūros taryba, Radviliškio rajono savivaldybė.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio inf.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN