Pagėgių Vydūno viešojoje bibliotekoje dvelkė literatūriniai „Aštuoni Kuršmarių vėjai“

Naujienos: Švietimas , 2022-06-19 20:50
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

„Aštuoni Kuršmarių vėjai“ – naujausioji – devintoji rašytojo Laimono Inio sakmių ir padavimų leidinių ciklo knyga 2022 m. birželio 15 d. buvo pristatyta Pagėgių savivaldybės Vydūno viešojoje bibliotekoje. Bibliotekos vadovė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė susirinkusiesiems pristatė knygos „Aštuoni Kuršmarių vėjai“ autorių – poetą, eseistą, novelistą, vertėją, prozininką, redaktorių, bibliotekininką, Lietuvos rašytojų sąjungos bei XXVII knygos mėgėjų draugijos narį Laimoną Inį ir su juo drauge į literatūrinį susitikimą su pagėgiškiais atvykusius garbius svečius: šio susitikimo koordinatorių – Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės vadovą, Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės Kaune įkūrėją, Mažosios Lietuvos enciklopedijos bendraautorį ir talkininką, XXVII knygos mėgėjų draugijos narį, lietuvybės puoselėtoją Sigitą Šamborskį ir poetę, vertėją, žurnalistę, bibliotekininkę, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkę, Lietuvos universitetų moterų asociacijos (LUMA) prezidentę, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininko pavaduotoją, Lietuvos žurnalistų sąjungos narę Dalią Poškienę.

Sveikinamąjį žodį renginio dalyviams, svečiams bei žiūrovams tarė ir gražiausius linkėjimus rašytojui Laimonui Iniui Pagėgių savivaldybės mero Vaido Bendaravičiaus vardu perdavė mero pavaduotoja Ligita Kazlauskienė. Vicemerė akcentavo, jog knygos sutiktuvės yra didžiulė šventė ne tik jos autoriui, bet ir visai visuomenei, nes skaitymas suteikia dvasinį praturtėjimą, o ypatingą svarbą šis įvykis įgauna tada, kai knyga apie Mažąją Lietuvą pristatoma gražiame, unikaliame Mažosios Lietuvos krašte – Pagėgiuose. P. Ligita Kazlauskienė svečiui dovanojo reprezentacinį Pagėgių krašto leidinį. Pagėgių Šv. Kryžiaus bažnyčios klebonas Kazys Žutautas visiems susirinkusiems linkėjo gražaus, prasmingo laiko šviesioje bendrystėje su Knyga bei gražių prisiminimų, liksiančių po šio Mažosios Lietuvos autentikos kupino vakaro. Vakarą praturtino Aksaveros Mikšienės vadovaujamo Šilgalių kaimo folkloro ansamblio „Kamana“ dovanoti Mažosios Lietuvos etninės muzikos tradicijos kūriniai.

Literatūrą, muziką bei etnokultūrą apjungusio vakaro metu akcentuota, jog kiekvienas rašytojas pasirenka savo kryptį, savo kelią... Įvairiažanrėje rašytinėje kūryboje didžiulę patirtį turintis p. Laimonas Inis atviravo, jog pastaruosius kelis dešimtmečius atkakliai renka, tyrinėja Žemaitijos, Klaipėdos krašto, Mažosios Lietuvos mitologiją, stengdamasis geriau pažinti čionykštės žemės gyvą istorinę atmintį, perteikti bei įamžinti žmonių bei gamtos sąryšį, dvasią. Anot autoriaus, atitinkamų analogijų su gamta galima įžvelgti ir žmogaus santykyje su literatūra: žmogus be knygos, be skaitymo – tai tarsi medis be šaknų. Jau parašytos 9 šios etnologinės tematikos ciklo knygos, kuriose pateikta maždaug 150 tekstų apie mitologiją, tautosaką ir kt. Rašant šias knygas, daug laiko praleista archyvuose tyrinėjant istorinę medžiagą, skaitant senuosius grožinius bei religinius tekstus, bei kelionėse, aplankant savo veikaluose aprašomas vietas. Naujausioje 2022 m. dienos šviesą išvydusioje knygoje „Aštuoni Kuršmarių vėjai“ pateikiamos sakmės ir padavimai apie senuosius sembų, jotvingių, prūsų dievus, piliakalnius, kovas su kryžiuočiais bei interpretacijos apie žymiausius Mažosios Lietuvos ir su šiuo regionu susijusius kultūros bei raštijos veikėjus: Vilhelmą (slapyv. – Vydūnas) ir Klarą Storostas, Robertą Šumaną ir jo žmoną Klarą Viką, karalienę Luizę bei kt. Pasidžiaugta, jog knyga iliustruota Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojo, XXVII knygos mėgėjų draugijos nario Vytauto Alberto Gocento tapybos darbais, o šio kūrėjo Klaipėdos krašto vaizdus atspindinčios tapybos darbų parodos ne kartą puošė Vydūno viešosios bibliotekos erdves ir džiugino lankytojų akis.

Lietuvos universitetų moterų asociacijos (LUMA) prezidentė, poetė Dalia Poškienė perdavė Šveicarijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkės, Europos akademinių moterų asociacijos narės Jūratės Caspersen sveikinimą pagėgiškiams. Viešnia apžvelgė naujausias Lietuvos universitetų moterų asociacijos išleistas knygas ir pasidžiaugė, jog daugelio jų redaktorius yra rašytojas Laimonas Inis. O Lietuvai pagražinti draugijos, kurios skyrius veikia ir Pagėgiuose, šimtmečiui paminėti dedikuotą leidinį p. Dalia Poškienė įteikė Pagėgių savivaldybės mero pavaduotojai Ligitai Kazlauskienei ir Šilgalių kaimo folkloro ansamblio „Kamana“ vadovei Aksaverai Mikšienei. Savo įspūdžiais, skaitydamas ištraukas iš vakaro metu pristatytos knygos, dalinosi Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės vadovas Sigitas Šamborskis: „Mano siela – Mažoji Lietuva, šioje knygoje palaiminta rašytojo Laimono Inio. Ši knyga – tai vertingas žinių šaltinis, kuriame „sutinkamos“ istorinės asmenybės, dievybės, Mažosios Lietuvos raštijos, kultūros kūrėjai, amžininkai, pradininkai. Juk Mažoji Lietuva – daugelio raštijos žanrų, kultūros reiškinių ir įvykių pradininkė Lietuvoje.“ Bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė simbolinėmis dovanėlėmis dėkojo vakaro svečiams ir atlikėjams, bei, reziumuodama šio neabejotinai svarbią vietą Pagėgių krašto bibliotekų dokumentų fonduose užimsiančio leidinio „Aštuoni Kuršmarių vėjai“ sutiktuves, teigė jog „ši knyga yra puikus prisiminimas apie tai, kas esame, apie drąsą ir pasiryžimą būti savimi, apie vertybes, savęs ir supančios aplinkos suvokimą, apie mūsų šaknis, apie tai, ką mums reikia prisiminti, kas mums šių dienų kontekste yra arba turėtų būti labai svarbu.“

Vakaras palydėtas poetų Laimono Inio ir Dalios Poškienės skaitomais autorinės poezijos tekstais bei knygų įsigijimo ir autografų dalinimo valanda. Šilti literatūriniai pokalbiai pratęsti prie arbatos puodelio.


Sonata Nognienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukų autoriai – Liudmila Fetingienė ir Mantas Iljinovas



Pagrindinėje nuotraukoje savo naujausią knygą „Aštuoni Kuršmarių vėjai“ pristato rašytojas Laimonas Inis (stovi).


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN