„Regina Libertas“ – jaunųjų menininkų rezidencija M. K. Sarbievijaus garbei

Naujienos: Renginiai , 2022-09-28 11:35
El. pašto adresas: KotJulija@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

2022 m. spalio 10-15 d. Kražiuose vyks kūrybinė laboratorija - rezidencija „Regina Libertas“, skirta Lietuvos ir Lenkijos jauniesiems kompozitoriams.
Pagrindinis projekto tikslas – įprasminti ryškios asmenybės – Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (Mathias Casimir Sarbievius) atminimą ir atskleisti plačiajai visuomenei jo kūrybą, suteikiant jai galimybę atgimti naujų muzikos kompozicijų pavidalu.
Motiejus Kazimieras Sarbievijus (1595 m. vasario 24 d. Sarbieve, Plocko vaiv. – 1640 m. balandžio 2 d. Varšuvoje) – jėzuitų auklėtinis, vienas iškiliausių Europos baroko epochos poetų, rašiusių lotynų kalba, Vilniaus universiteto profesorius, Kražių kolegijoje dėstęs poetiką.
Pasak Sarbievijaus, tautų valdovė „Karalienė Laisvė“ (lot. Regina Libertas) labiausiai yra pamėgusi lietuvių ir lenkų žemes, todėl šitas faktas nulėmė sprendimą rezidencijon kviesti būtent šių šalių atstovus.
Kražiai jaunųjų menininkų rezidencijai ir naujos muzikinės programos parengimui bei atlikimui pasirinkti neatsitiktinai, nes tai – išskirtinis miestelis Šiaulių apskrityje. Jis garsėja ne tik tuo, kad čia gyveno ir kūrė Sarbievijus, bet ir savo didinga istorine praeitimi, kultūrinėmis tradicijomis, paskelbtas urbanistikos paminklu.
Rezidencijoje dalyvaus vienas Lietuvos ir net trys Lenkijos kompozitoriai: Dovydas Baltrimavičius, Julia Janiak, Zuzanna Koziej ir Michał Szarowicz. Jaunieji menininkai visą savaitę Kražiuose turės galimybę ne tik kurti, bet ir pasisemti žinių, kuriomis dalinsis Vilniaus universiteto doc. dr. Ona Dilytė-Čiurinskienė, o taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje besidarbuojančios prof. dr. habil. Gražina Daunoravičienė bei prof. dr. Lina Navickaitė-Martinelli.
Tikimasi, kad Kražių apylinkės ir istorija alsuojančios buvusios XVII a. jėzuitų kolegijos sienos sukurs nekasdienę atmosferą, inspiruos naujas muzikines idėjas kūrybai, kurios bus realizuotos drauge su Šiaulių valstybiniu kameriniu choru „Polifonija“.
Spalio 15 d. 17 val. įvyks baigiamasis koncertas, kurio metu Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro salėje suskambės naujai gimusios muzikinės kompozicijos.
Koncertas nemokamas
Organizatorius – koncertinė įstaiga Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“.
Projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Projekto partneris – Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN