Apie gyvenimą ir mirtį pasakojančios parodos (Telšiai)

Naujienos: Švietimas , 2023-03-13 12:07
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

VDA Telšių galerijoje trijose salėse pristatomos skirtingos parodos, atskleidžiančios santykį su gyvenimu, kasdienybe, analizuojančios žmogaus ryšį su gamta ir mirtį, tačiau ne fizinę – apie vidinį pokytį, leidžiantį atgimti iš naujo.

365 ir 50

Skaičiai, persekioję kasdien. Įžengus į galeriją, lankytoją pasitinka tekstilininkės Žydrūnės Kriūkaitės Juciuvienės tekstilės miniatiūrų paroda „Dygsnių dienoraštis 365“. Menininkė pasakojo, kad, pasiekus „vidutinio amžiaus“ ribą, apėmė jausmas, kad reikia kažko naujo, nepatirto. „Taip ir padariau: įprasmindama 50-uosius savo gyvenimo metus, pirmąkart pakilau oro balionu, pirmąkart sutikau gimtadienį kalnų viršūnėje ir pirmąkart ėmiausi fiksuoti rutininę kasdienybę kitaip. Pradėjau savo „Dygsnių dienoraštį“, – atskleidė Ž. Kriūkaitė Juciuvienė.

Tapyba siūlais“ menininkei pasirodė ypač artimas reikalas. „Baigusi tekstilės studijas Vilniaus dailės akademijoje, niekada neapleidau šio užsiėmimo, visada jaučiau malonumą liesti minkštą audinį, naršyti siūlų raizgalynėj, ieškoti spalvų, tarsi dažų atspalvių. Taip adata tapo teptuku, o siūlai – dažais“, – idėją pristatė Ž. Kriūkaitė Juciuvienė. Pasirinkusi tinkamo formato audinį, ji visus metus „dygsniavo“ kasdienos siužetus: tai, kas buvo tądien aktualu, užstrigdavo atminty ar pamatydavo fotofiksacijoje.

EKZUVIJAI

Didžioje VDA Telšių galerijos salėje pristatoma grupinė menininkų paroda „EKZUVIJAI“, kuruojama jaunųjų menininkų Ugnės Burvytės ir Artūr Manukian.
Anot kuratorių, kiekvieno menininko darbas gimsta iš skirtingų patirčių. Kūrėjas su kiekvienu darbu pakartotinai ,,nusimeta savo odą” ir palieka ją gyventi savąjį gyvenimą. Su nauja mintimi ir jos įgyvendinimu užauga naujas sluoksnis, kuris atėjus laikui vėl nusimes. Pati paroda kaip išnarų rinktinė patalpinta į galeriją, lyg vabalėlių ekzuvijai degtukų dėžutėje.

Parodoje dalyvaujantys menininkai: Indrė Armanavičiūtė, Dovilė Bumbulytė, Ugnė Burvytė, Gaudrimė Driskiūtė, Pijus Dulskis, Emilija Globytė, Aleksas Grašys, Dominyka Gulbinaitė, Uršulė Janavičiūtė, Gintarė Janulaitytė, Neringa Kalvaitytė, Deimantė Kiesutė, Matas Laužadis, Artūr Manukian, Ingrida Mockutė - Pocienė, Paulina Petrūnaitė, Nojus Žalys, Saulė Želnytė.

„Homo (Sovieticus)“

Pravėrus dar vienas VDA Telšių galerijos duris, lankytojus pasitinka Vytautės Trijonytės paroda „Homo (Sovieticus)“, pasakojanti apie individualios ir kolektyvinės atminties sąvokas bei asmeninio ir kultūrinio tapatumo reprezentacijas. Homo (Sovieticus) – tai ironiška aliuzija į tai, kokį žmogų norėjo sukurti komunizmo ideologija, ir kaip kraštovaizdis siejasi su socialine, politine istorija bei tampa mūsų egzistavimo ir veiksmų liudytoju. Parodoje eksponuojamos atskleidžia žmogaus ryšį su žeme, kurią paveikė praeities istorijos, bei subtilų dviejų kartų – mano ir tėčio – dialogą.

Parodos VDA Telšių galerijoje veiks iki balandžio 1 d.

VDA Telšių fakulteto informacija

Kontaktams:
Donata Kazlauskienė
Komunikacijos specialistė
Tel. 8 - 624 42891
El.p. donata.kazlauskiene@vda.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN