Velykų simbolis – narcizai ir hiacintai: kaip juos prikelti antram gyvenimui?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2023-04-06 11:40
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Iki Velykų likus vos porai dienų – metas gražinti namus. O kas gi gali būti labiau pavasariška nei vaišių stalą puošiantys narcizai ar hiacintai? Tam, kad šios gėlės žydėtų kuo ilgiau ir džiugintų praėjus šventėms – reikėtų žinoti, kaip jas tinkamai prižiūrėti. O pasinaudojus keliais patarimais, gėlių svogūnėlius išsaugoti galima ir kitiems metams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiuo metu parduotuvėse rasti galima itin gausų šventėms tinkančių augalų pasirinkimą – nuo narcizų ar hiacintų vazonėliuose iki Velykų žolės ar skintų kačiukų.

„Šiuo metu itin išaugo įvairiausių Velykoms skirtų dekoracijų pardavimai, pirkėjai dažniau dairosi ir į augalų lentynas. Būtent todėl esame paruošę itin įvairų jų pasirinkimą, kurį papildėme ir Velykų žole bei skintais kačiukais. Šiems augalams iki pat šventinio sekmadienio dar ir taikoma ypatinga kaina“, – sako V. Budrienė.

Svarbiausia – neperlieti

Prekybos tinklo „Iki“ augalų skyriaus darbuoja Vesta Paukštelo sako, kad vienas neatsiejamų Velykų stalo akcentų – svogūniniai narcizai bei hiacintai. Pasak jos, tinkamai juos prižiūrint, šie augalai džiugins dar kelias savaites po švenčių.

„Svogūninius augalus prižiūrėti yra labai paprasta. Tereikia nelaikyti jų ant tiesioginių saulės spindulių ir pagal poreikį palaistyti. Laistymo dažnis priklauso nuo kambaryje esančio mikroklimato. Jeigu kambaryje yra daugiau drėgmės, augalus reikės laistyti rečiau, tačiau paprastai šiuos augalus užtenka palaistyti kartą per savaitę. Svarbiausia, stenkitės jų neperlieti – mat svogūnas gali supūti“, – pasakoja V. Paukštelo.


Kaip nužydėjusius augalus prikelti antram gyvenimui?

Augalui nužydėjus – jokiu būdu jo neišmeskite. V. Paukštelo sako, kad atlikus kelis paprastus žingsnius, juos galima prikelti antram gyvenimui.

„Svogūniniai augalai yra daugiamečiai, tačiau, ar jų žiedai džiugins ne vieną kartą – priklauso nuo jo šeimininko. Šios rūšies augalai energiją kaupia per lapus, todėl nužydėjus narcizų ar hiacintų žiedams, pašalinti reikėtų tik juos. Lapus – būtinai palikite. Juose dar vyksta fotosintezė ir yra kaupiamos maisto medžiagos. Kai lapai paruduoja ar pageltonuoja, lapus jau galima pašalinti, o svogūnėlius padėti šaltoje vietoje. Tam puikiai tinka ir šaldytuvas“, – pabrėžia „Iki“ atstovė ir prideda, kad prieš dedant svogūnėlius į šaltą vietą nuo jų reikėtų nupurtyti žemes, svogūnėlius įdėti į maišelį.

Anot „Iki“ atstovės, idealiausia temperatūra laikyti tokius svogūnėlius yra 8–12 laipsnių, todėl tam puikiai tinka ir rūsys ar kita šalta vieta. Svarbiausia, kad temperatūra būtų aukštesnė nei nulis.
„Palaikius svogūnus šaldytuve, rudenį juos galima paprasčiausiai įkasti į žemę – pavasarį toje vietoje turėtumėte išvysti narcizų bei hiacintų daigus. Jeigu ir toliau šias gėles norite auginti namuose, sausio mėnesį svogūnėlius reikėtų pasodinti į vazoną. Visos svogūninės gėlės mėgsta stipriai drenuotą dirvą, todėl reikėtų rinktis vandeniui laidžią žemę“, – pataria ji.



Daugiau informacijos:
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN