Burbiškio dvaro festivalyje įspūdingai pasveikintas tulpių žydėjimas

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2023-05-18 22:50
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Gegužės 13 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) 22-ąjį kartą vyko tradicinis festivalis „Tulpių žydėjimo šventė“. Vasarišką gegužės šeštadienį šventė į darnią visumą sujungė žydėjimą, dvaro istoriją, kultūrą, tradicijas bei šiuolaikines pramogas.

„Būkit pasveikinti visi atvykę į rojaus kampelį Lietuvoje – Burbiškio dvarą – švęsti tulpių žydėjimo!“ – šventės dalyvius pasveikino festivalio vedėjas aktorius Jokūbas Bareikis.

„Linkiu jums pačių geriausių emocijų, geros nuotaikos ir, kviesdama švęsti žydėjimą, skelbiu Burbiškio festivalio „Tulpių žydėjimo šventė“ pradžią“, – paskelbė Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorė Laura Prascevičiūtė.

Koncertą „Reveransas muzikai – laiko ir stilių karuselė“ pradėjo charizmatiški, artistiški operos solistai Liudas Mikalauskas ir Ona Kolobovaitė su Šiaulių pučiamųjų orkestru. Jų koncertinėje programoje „Onyte, einam su manim pašokti!“ skambėjo ne tik tarpukario šlageriai, bet ir gerai žinomos ispanų, italų ir kitos populiarios dainos, solo partijas atliko trimitininkas Ignas Vaišnoras – atlikėjai dovanojo įvairiaspalvę muzikos puokštę.

Koncertą tęsė džiazo dainininkių trio „The Ditties“ su pianistu Dmitrij Golovanov. Programoje „Estrada“ gražiausi lietuviški kūriniai suskambo naujai džiazo, svingo, boogie-woogie ritmais. Šiuolaikinės muzikos garsais muzikinę karuselę maksimaliai įsuko vienas garsiausių šalies atlikėjų režisierius, aktorius, muzikantas, kompozitorius Vidas Bareikis su grupe. Atlikėjas nusiplėšė ir publikai dovanojo savo marškinėlius, o vieną kūrinį atliko ne scenoje, o tarp žiūrovų.

Koncertinę programą muzikiniais apžavais užbaigė ir tempo nemažino net tris šių metų M.A.M.A. apdovanojimus pelnęs atlikėjas Vaidas Baumila su grupe.

„Šiemet festivalyje stengėmės grįžti prie savo ištakų – mes esame muziejus, populiariname dvarų kultūros tradicijas, apie jas pasakojame ir stengiamės, kad visos edukacinės veiklos atspindėtų dvarų istoriją. Todėl turime istorinių rūbų rekonstruktorių – jie apsirengę XVIII—XIX amžiaus rūbais, kad lankytojai pamatytų, kaip šiame dvare vaikščiojo dvariškiai. Turime senųjų automobilių, senųjų muzikos instrumentų parodą, teatrą, dailę, meninę fotografiją – visos šios veiklos siejasi su dvaro istorija ir kultūra“, – sakė L. Prascevičiūtė.

L. Prascevičiūtė primena: Burbiškio dvare visą vasarą vyks daugybė renginių, susijusių su dvarų istorija – koncertų, edukacijų. Nuo birželio 1 dienos dvare bus eksponuojama mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos paroda „Gėlės kostiumuose“. Kai nužydės tulpės, dvare pražys vasaros žiedai, daugiametės gėlės – grožio bus daug.

Pirmosios tulpės dvaro lysvėse šiemet pražydo balandžio 18 dieną. Ankstyvosios tulpės jau nužydėjo, bet žydi ir dar skleidžiasi vėlyvosios. Dvaro tulpynu besirūpinanti muziejaus sodininkė-gėlininkė Anastasija Ruta Abukauskaitė sakė, jog šių metų orai lėmė, kad tulpės sužydo gana vėlai ir greitai. Žydėjimo pikas buvo per Motinos dieną.

Šiemet kolekcija vėl papildyta. „Kelių metų tendencija yra margažiedės ir daugiažiedės tulpės, šiais metais įsivedėme keletą veislių, ant kurių kotelio yra 3–6 žiedai, jos yra margos su rožiniais, baltais atspalviais. Tendencijų nesilaikome, bet stebime Europos madas, jeigu pernai buvo madinga balta ir alyvinė spalva, šiais metais – tamsios spalvos (vadinamieji vyšnios atspalviai) ir geltona. Jei pernai buvo madinga žiedo struktūra papūginės, dabar Europa grįžta prie taisyklingų formų, prie klasikos“, – sakė R. A. Abukauskaitė.

Festivalio veiklos buvo išsidėsčiusios visose dvaro erdvėse. Žydinčių obelų ir tulpių fone XVIII–XIX amžiaus pradžios atmosferą šokiais, muzika, apranga skleidė senojo šokio trupė „Festa Cortese“.
Istorinių kostiumų rekonstruktoriai iš Lietuvos ir Lenkijos, Klaipėdos pilies teatro sukurti personažai iš spektaklio „Versalio sodai“ vaikštinėjo po parką, pramogavo, kūrė gyvus paveikslus. Žavingas ponias ir išraiškingus ponus buvo galima sutikti netikėčiausiose parko vietose – ir visuomet apsuptus norinčiųjų su jais nusifotografuoti.

Mikliai darbavosi šaržų kūrėja, o norintieji turėti fotografiją pozavo senosios fotografijos populiarintojams – Atvirųjų fotografijos dirbtuvių edukatoriams.

Dvaro parke prie senųjų automobilių išdidžiai pozavo elegantiški „Retromobilių“ klubo atstovai. Į Burbiškio dvarą jie atvyko keturiais senaisiais ikikariniais automobiliais: dviem dodžais, fordu ir opeliu. Dvare eksponuotų senųjų automobilių pagaminimo datos įspūdingos – 1915, 1919, 1922 ir 1935 metai. Kas nenorės įsiamžinti prie senojo automobilio su pasitempusiu savininku!
Itin azartiška nuotaika buvo žaidimų zonoje: senuosius žaidimus žaisti mokė „Vikingų kaimas“, naujuosius – „Brain Games“. Kas traukė virvę, kas vaikščiojo kojūkais, kas miklino rankų miklumą, taiklumą, žaidė stalo žaidimus „Kvirkatą“, „Tvirtovę“, „Laimės namą“, „Lapę ir žąsis“, „Soliterį“.
Virš tulpių lauko sklido rylos – gatvės vargonėlių muzika. Ryla grojo muzikantas Gintautas Sakalauskas iš Panevėžio rajono, Piniavos. Šiuo metu Burbiškio rūmų verandoje eksponuojama G. Sakalausko tėvo kolekcininko Klemento Sakalausko muzikinių dėžučių ir gramofonų paroda.
Tarp žmonių, gerokai aukštesni už visus, vaikščiojo kone dangų remiantys kojūkininkai Aistė ir Daumantas. Kaip atrodo tulpynas iš aukštai? „Puikiai! Labai spalvingai!“
Baigiantis šventei, J. Bareikis dar kartą priminė: tulpės žydi ne vieną dieną, ne tik per Tulpių žydėjimo šventę. Burbiškio dvaro istorijos muziejuje lankytojai laukiami kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienį, nuo 9 iki 18 valandos.

Norintys daugiau sužinoti apie siūlomas muziejaus veiklas, gali apsilankyti internetinėje svetainėje www.daugyvenesmuziejus.lt.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Augustės Labenskytės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN