AKMENĖJE - MUZIKINĖ DEDIKACIJA FRENKELIAMS

Naujienos: Renginiai , 2023-10-09 13:28
El. pašto adresas: julija@polifonija.lt
Vietovė: Akmenės r.

Valstybinis choras „Polifonija“ spalio 20 d. kviečia Akmenės muzikos mėgėjus patenkinti smalsumą ir retą galimybę nemokamai išgirsti chorinę siuitą „Ilgesiui ir vilčiai“, dedikuotą Šiaulių kėlėjams Frenkeliams.
Nuo Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikų Lietuvos žydai yra neatskiriama visuomenės dalis, o jų indėlis į Lietuvos valstybingumą, istorijos, kultūros ir mokslo raidą neginčijamas. Garsiausias žydų tautos atstovas Šiauliuose – Chaimas Frenkelis – vienas geriausių visų laikų Lietuvos verslininkų, išgarsinęs XX amžiaus pradžios Šiaulius kaip pasaulinį odų apdirbimo centrą. Chaimas, jo žmona Dora, sūnus Jokūbas su žmona Roza garsėjo kaip dosnūs mecenatai ir filantropai. Verslą iš savo tėvo perėmęs Jokūbas Frenkelis turėjo didžiulį autoritetą ir buvo labai gerbiamas ne tik savo tautiečių, bet ir lietuvių.
Tikėtina, kad tai pirma ir vienintelė muzikinė kompozicija, skirta šios garsios šeimos garbei.
Eiles naujajai septynių dalių siuitai parašęs poetas Vladas Braziūnas, dalijosi savo mintimis: „Kūrinio siekis kaip ir menoros – meno kalba kūnyti šviesos pergalę prieš tamsą, kiekvienoje iš septynių siuitos dalių simboliškai įžiebiant po vieną menoros žvakę, aliuziškai ją siejant su Frenkelių, pirmiausia Chaimo, Doros ir Jokūbo, gyvenimų ir darbų epizodais, jų šviesa Šiauliuose ir Lietuvoj, apskritai su žydų ir lietuvių sambūviu, šimtmečių šalìgreta, net ir nevilty negęstant ilgesiui ir vilčiai“.
Muzikos autoriui – žinomam Lietuvos chorvedžiui, kompozitoriui, aranžuotojui Gintautui Venislovui – didelį kūrybinį impulsą suteikė choro „Polifonija“ meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Lino Balandžio pasiūlymas kurti neįprastai ir intriguojančiai atlikėjų sudėčiai: mišriam chorui, birbynei, elektrinei gitarai, kontrabosui, perkusijai. Darbo kompozitorius ėmėsi su įkvėpimu ir didele atsakomybe, todėl muzika gimė išgyventa, išieškota ir net labai... kinematografiška.
Subtiliais teatro elementais renginį paturtina koncerto režisierė ir skaitovė Šiaulių valstybinio dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė, kurios sodraus balso nešamas tekstas pasiekia kiekvieno klausiusiojo ausis ir širdis.
Po pirmojo „Ilgesiui ir vilčiai“ atlikimo, teksto autorius Vladas Braziūnas neslėpė savo emocijų ir susižavėjimo: „Buvau parašęs žodžius. Bet negirdėjęs nė garselio muzikos. Tad neturėjau nė menkiausio supratimo, kaip visa bus ir atrodys, – vien tik savo paties įsivaizdavimą. Sutapo! Žodžiai įgavo galios. Tokios, kad ir pats turėjau tylom pasidžiaugti sėdintis su kauke: ji greitai sugeria akių drėgmės laštakėlius... Bet kas ten jų žiūrės, visi buvo panirę Gintauto Venislovo sukurton, čia pat Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“, koncerto instrumentinės grupės ir koncerto režisierės bei skaitovės Nomedos Bėčiūtės su įkvėpimu atkuriamon... ne, ne tik muzikon – jos apeigon!“.
Spalio 20 d. 18 val. į Akmenės kultūros rūmus publiką kvies šie atlikėjai: „Polifonijos“ choras, birbynininkas Egidijus Ališauskas, gitaristas Matas Ričkus, kontrabosininkas Dainius Rudvalis, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, skaitovė Nomeda Bėčiūtė ir dirigentas Povilas Vanžodis.
Koncertinės įstaigos „Polifonija“ vadovė Nijolė Saimininkienė taip pat džiaugiasu: „Taip gražiai ir prasmingai, kokybiškai ir jausmingai projektai pavyksta nedažnai. Didis džiaugsmas ir pasididžiavimas!”.
Prie idėjos įgyvendinimo prisijungia Akmenės kultūros namų mėgėjų teatro grupė su vadove Reda Butnoriene priešaky. Jie papildys muzikinį kūrinį pastatymu, paremtu knygos "Chaimo Frenkelio vila Šiauliuose. Lietuvos žydų istorijos liudijimai" (2021 m. leidėjas Šiaulių "Aušros" muziejus) turiniu.
Maloniai kviečiame apsilankyti!
„Polifonijos“ informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN