Sausio 12-ąją Šiauliuose pagerbti Laisvės kovotojai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2024-01-13 14:38
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

2024 m. sausio 12 d. Šiauliuose buvo minima Laisvės gynėjų diena. Rytas mieste prasidėjo tradicija tapusia visuotine pilietine iniciatyva „Laisvės šviesa“. Vakare miestiečiai dalyvavo šv. Mišiose, kuriose prisiminti už laisvę kovoję tautiečiai, o istorinę dieną užbaigė skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės vykęs šventinis Laisvės gynėjų dienos renginys ir degę atminimo laužai. Šventėje skambėjusios patriotinės dainos iš naujo nukėlė į 1991-ųjų sausio naktį, kai dėl laisvės kovojo mūsų didvyriai, ir vertė didžiuotis istorine pergale drauge su miesto širdyje susirinkusiais šiauliečiais.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė. Organizatorius – Šiaulių kultūros centras.

Penktadienis Šiauliuose prasidėjo pilietine iniciatyva „Laisvės šviesa“, kurios metu Šiaulių miesto mokyklos, įstaigos ir įvairios organizacijos languose uždegė atminimo žvakeles, skirtas pagerbti kovotojus už laisvę.

Sausio 12-ąją Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje buvo aukojamos šv. Mišios už žuvusiuosius laisvės gynėjus. Iš karto po jų Lietuvai svarbios datos įprasminimas persikėlė į skverą prie Šiaulių miesto savivaldybės, kuriame vyko šventinis Laisvės gynėjų dienos renginys.

Sausio 13-ąjai skirtas minėjimas prasidėjo meninės kompozicijos kūrimu. Čia Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleiviai, dainuojant Šiaulių kultūros centro kameriniam chorui „Atžalynas“ (meno vadovas Mindaugas Žalalis), dėliojo žodį „Laisvė“. Šis prasmingas gestas priminė apie tai, kas išties svarbu mūsų tautai ir ką mes branginame bei giname. Šventinis renginys tęsėsi susirinkusiųjų kartu su Šiaulių kultūros centro kameriniu choru „Atžalynas“ (meno vadovas Mindaugas Žalalis) sugiedota Tautiška giesme.

Iškilmingoje ceremonijoje buvo įvardyti visi keturiolika Lietuvos drąsuolių, kurie Sausio 13-ąją be baimės kovėsi už savo tėvynę. Jų garbei skambėjo varpo dūžiai, o šiauliečiai ir miesto svečiai Laisvės gynėjus pagerbė tylos minute.

Renginyje prisiminimais apie Sausio 13-osios įvykius dalijosi vienas iš Parlamento gynėjų – skulptorius, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys Gintautas Lukošaitis. „Tai pergalės ir prisiminimų šventė. Ypatingai ši data svarbi dabartinių įvykių kontekste, kad būtum laisvas turi būti ir drąsus, ir kartu disciplinuotas, tad palinkėsiu jums visiems būtent drąsos ir disciplinos. Su švente visus“, – kalbėjo jis.

Vakaro programa tęsėsi Šiaulių kultūros centro kamerinio choro „Atžalynas“ (meno vad. M. Žalalis) ir jausmingos atlikėjos Ievos Narkutės atliekamomis patriotinėmis dainomis, kurios susirinkusiesiems priminė, kad laisvė yra ne tik tai, dėl ko mūsų protėviai kovojo, bet ir tai, kas mus vienija kaip tautą.

Viso renginio metu degė atminimo laužai, kurie priminė gynėjų už laisvę bemieges dienas bei naktis, saugant pagrindinį šalies komunikacijos objektą – Vilniaus televizijos bokštą, o sušalusiuosius Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-oji rinktinė vaišino šiltu arbatos puodeliu.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, e. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN