Jau šį savaitgalį Burbiškio dvaro festivalyje – populiarių atlikėjų koncertas ir dvariškos pramogos

Naujienos: Renginiai , 2024-05-08 19:17
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Gegužės 11 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro erdves (Radviliškio r.) užlies muzika, šokiai ir kitos pramogos – čia vyks vienintelė Lietuvoje Tulpių žydėjimo šventė. Visoje Lietuvoje puikiai žinomas festivalis į darnią visumą sujungia pavasario žydėjimą, dvaro istoriją, kultūrą, tradicijas bei šiuolaikines pramogas – koncertai, edukacijos išskirtinėje aplinkoje sukuria ypatingą atmosferą.

Šių metų permainingas pavasaris Burbiškio dvaro gėlynams iškrėtė ne vieną išdaigą. Staiga sušilusios dienos pirmąsias tulpes žydėti pažadino balandžio 8 dieną, o jau po poros savaičių sniegas žiedus panardino į storus, baltus patalus. Gegužės pradžios vasariška saulė vėl skubino skleisti tulpių žiedų kilimus. Anksčiau, nei įprasta, dvare pražydo ir neužmirštuolės, našlaitės, kvapniosios alyvos, kaštonai – augalai pratęsė pašėlusias pavasario žiedų lenktynes.

Nepaisant gamtos pokštų, Burbiškio dvaro festivalis „Tulpių žydėjimo šventė“ šiemet vyks jau 23-ią kartą. Festivalis šeštadienį prasidės 12 valandą, oficialus atidarymas vyks 13 valandą.

Po garbingų svečių ir festivalio organizatorių sveikinimų dvaro parke prasidės puikiai žinomų atlikėjų koncertas. Pirmasis 13 valandą 20 minučių dainomis festivalį pasveikins visų kartų klausytojų mylimas atlikėjas Egidijus Sipavičius. Kartu su Kauno bigbendu jis atliks koncertinę programą „Pienės pūkas“. 14 valandą 50 minučių koncertuos viena ryškiausių ir talentingiausių Lietuvos atlikėjų Monika Liu su grupe. 16 valandą sceną sudrebins visada originalūs, energingi ir nuotaikingi „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“. 17 valandą 30 minučių koncertuos itin savitą muzikinį braižą ir stilių turintis populiarusis dainininkas Saulius Prūsaitis su grupe.
Festivalio vedėjas – charizmatiškasis Rolandas Mackevičius.

Iki 18 valandos Burbiškio dvaro erdvėse lankytojų lauks įvairiausios veiklos: muzika ir šokiai, dailė ir fotografija, teatras, istoriniai, šiuolaikiniai žaidimai, parodos, tautodailininkų ir kulinarinio paveldo mugė, kitos pramogos ir siurprizai.

Veiks senovinių automobilių (pagamintų iki 1940 metų) paroda – džiaugsmas ir atradimai senosios technikos mėgėjams. Rūmų verandoje bus eksponuojama kolekcininko Klemento Sakalausko muzikinių dėžučių ir gramofonų ekspozicija, o konferencijų salėje – muziejų pristatanti fotografijų paroda „Istorija, paveldas, atmintis. Pasakojimas apie Daugyvenės kultūros istorijos muziejų-draustinį“.

Elegantiški dvaro fotografai spragsės fotoaparatu ir darys istorines fotografijas fotoateljė-dirbtuvėse, net trys dailininkai pieš nepakartojamus šaržus – kiekvienas šventės dalyvis galės parsivežti namo žavų prisiminimą iš šventės.

Dvaro sode lauks lauko žaidimai – puiki pramoga ir mažiems, ir dideliems.
Netikėčiausiose vietose bus galima sutikti už visus aukščiausius kojūkininkus, o dvaro gėlyne romantiškas melodijas gros rylininkas su XIX amžiaus „šarmanka“.

Tarsi nužengę tiesiai nuo scenos po dvarą vaikštinės Klaipėdos pilies teatro sukurti personažai iš spektaklio „Versalio sodai“. Paslaptingi veikėjai kurs mini etiudus, gyvuosius paveikslus ir mielai įsiamžins su visais norinčiais.

Net šešiolika istorinio šokio studijos „Baltoji Pavana“ šokėjų, pasidabinusių XV–XVI a. kostiumais, dvaro parke dovanos įspūdingą renesanso šokių programą. Šventei šokėjai parengė šešis 10 minučių trukmės pasirodymus. Senojo šokio trupė „Festa Cortese“ pasipuoš XVIII a. kostiumais. Žydint pavasariui, dvaro sode jie kvies nusikelti į baroko laikotarpį – lankytojams pristatys penkis 10 minučių pasirodymus.

Ir tai – tik dalis festivalio veiklų ir pramogų, kurios visą dieną kvies lankytojus smagiai ir turiningai praleisti laiką.

Bilieto kaina suaugusiesiems – 10 eurų, moksleiviams – 5 eurai. Vaikai iki 7 metų įleidžiami nemokamai.

Į šventę bilietą galima įsigyti muziejaus puslapyje bei atvykus į festivalį. Bilietai, išsamesnė informacija: www.daugyvenesmuziejus.lt, tel. +370 422 56 110.

Šventės organizatoriai primena: lankytojai Burbiškio dvare yra visuomet laukiami.
Gegužės 12 dieną 14 valandą muziejaus erdvėse vėl skambės muzika – vyks koncertas „Pavasario paukščių balsai“. Koncertuos „Baltasis Kiras“, „Baltos Varnos“ ir Darius Žvirblis, bus galima apžiūrėti veikiančių muzikinių dėžučių ir gramofonų, muziejaus istorijos ir kitas parodas.
Lankytojų patogumui muziejus iki gegužės 18 dienos pailgino darbo laiką: pirmadieniais lankytojų laukia nuo 9 iki 18 valandos, o antradieniais–sekmadieniais – nuo 9 iki 20 valandos.


Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Lauros Prascevičiūtės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN