20-oji Lietuvos liaudiškos muzikos kapelos šventė Kuršėnuose „Griežk, smuikeli“

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-12-09 22:28
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kuršėnai

Atėjusi žiema į Kuršėnus atnešė ir visų labai išsiilgtą 20-ąją Lietuvos liaudiškos muzikos kapelų šventę „Griežk, smuikeli“, skirtą Žemaitijos metams. Pilnut pilnutėlėje salėje žiūrovai su nekantrumu laukė šventės pradžios. Ilgai laukti nereikėjo. Renginio vedančiųjų, Jovitos Lubienės ir Zenono Gestauto, pakviesta Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Tradicinė styginių instrumentų grupė (vadovas Raimondas Sinkevičius) pradėjo šventę. Norint prisiminti „Griežk, smuikeli“ istoriją susirinkusiems buvo parodytas dokumentinis filmas (aut. Zigmas Ripinskis). Prisimintas ir Lietuvos kompozitoriaus, smuikininko, dirigento, buvusio „Griežk, smuikeli“ maestro Juozo Gaižausko atminimas.
Renginio metu, minėdama kūrybinės veiklos 45-metį, didelių susirinkusiųjų ir svečių sveikinimų, padėkos raštų bei atminimo dovanų sulaukė šios šventės senbuviai - Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Salduva“ (vadovas Algimantas Jonas Bartašius), kuri savo skambiomis dainomis ir melodijomis džiugino liaudiškos muzikos gerbėjus. Netikėtą pasirodymą kartu su kapela atliko Birutė Prokopavičienė. Kapelą taip pat sveikino ir bendrą kūrinį atliko moterų vokalinis ansamblis „Melodija“ (vadovė Daina Kavaliauskienė). Šventėje pristatyta šio jubiliejaus proga išleista kapelos vadovo Algimanto Jono Bartašiaus knyga „Kūriniai liaudiškos muzikos kapeloms „Saulėtekis“.
Į 22-ąją Lietuvos liaudiškos muzikos kapelų šventę „Griežk, smuikeli“ sugūžėjo net septynios kapelos iš Lietuvos ir svečiai iš Latvijos. Savo energingu muzikavimu ir skambiomis dainomis klausytojus džiugino Skuodo rajono kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Bartuva“ (vad. Vidmantas Valinskis), Radviliškio miesto kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Radvija“ (vad. Jūratė Stakvilevičienė), Rygos miesto kapela „Hagenskalna muzikanti“ (vad. Ilmars Pumpurs), Bijotų laisvalaikio salės liaudiškos muzikos kapela „Bijotaičiai“ (vad. Kristina Mizgirienė ir Evaldas Skrodenis), Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos liaudiškos muzikos kapela (vad. Edita Rudienė), Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“ (vad. Darius Daknys), Kretingos rajono kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Lakštingelė“ (vad. Pranas Razmus) ir išradingumu bei geru humoro jausmu pasižymėjusi Tautiška kapela „Sutaras“ (vad. Antanas Fokas).
Šventės finale žiūrovai smagiai lingavo, dainavo ir plojo griežiant jungtinei „Griežk, smuikeli“ šventės kapelai atliekant Algimanto Jono Bartašiaus „Aukštaičių polka“ ir Jurgio Gaižausko „Anūkučių polka“.
Prieš šventės koncertą vyko kapelų vadovų ir dalyvių seminaras apie Lietuvos liaudiškos muzikos kapelų dabartinę būklę, problemas ir perspektyvas. Seminaro lektorius Lietuvos nacionalinio kultūros centro liaudiškos muzikos kapelų ekspertas Darius Daknys.
Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių rajono savivaldybė.
 
Vaiva Melvydaitė
Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN