Sodo ir daržo gėrybės – 5 superproduktai cholesteroliui mažinti

El. pašto adresas: dovile@adverum.lt

Tinkama mityba – sveiko gyvenimo būdo pagrindas ir vienas iš gydytojų akcentuojamų veiksnių, padėsiančių sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Galima išskirti 5 nuosavame sode ar darže augančius vaisius bei daržoves, kurie pasitarnaus kovojant su dideliu cholesterolio kiekiu. Kai kurie jų kraujo riebalų kiekį gali sumažinti net iki 9 proc.

Penkios sodo ir daržo gėrybės, naudingos kovojant su cholesteroliu:

• Pupelėse bei kitose ankštinėse daržovėse gausu skaidulų, padedančių pašalinti „blogąjį“ cholesterolį iš organizmo. Ankštinės pupelės, kuriose gausu cinko, kalio ir vitaminų C ir E bei folio rūgšties, gali padėti sumažinti širdies smūgio riziką. Be to, pakankamas kiekis folio rūgšties organizme apsaugo nuo aterosklerozės. Folio rūgšties gausios yra daržinės pupos, sojos, lenktasėklės, geltonosios pupelės, avinžirniai.
• Česnakas. Šis patiekalų gardinimui ir peršalimo simptomų malšinimui naudojamas augalas, vartojamas reguliariai, gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Australijos nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų tarnybos atliktų tyrimų duomenimis, suvalgius bent pusę česnako galvutės per dieną, cholesterolio kiekį kraujyje gali sumažinti iki 9 proc.
• Obuoliai – vaisiai, kuriais mėgautis galima net ir kelis kartus per dieną. Juose esantis polifenolis mažina cholesterolį, kraujospūdį, pagerina arterijų elastingumą, apsaugo nuo trombų formavimosi, gerina arterijų funkcijas. Be to, reguliariai valgydami obuolius, sumažinsite diabeto, vėžinių susirgimų riziką.
• Baklažanai, kurių sudėtyje yra antioksidantų, gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Šiose daržovėse gausu pigmentinių medžiagų – antocianinų, kurie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių veiklą, reguliuoja cholesterolio pusiausvyrą kraujyje. Baklažanai linkę sugerti riebaus, todėl juos geriausia kepti ne keptuvėje, bet ant grilio arba valgyti šviežius, spausti baklažanų sultis.
• Lapiniai kopūstai (kale) vis dar stipriai karaliauja vegetariškose ir veganiškose maitinimo įstaigose bei virtuvėse dėl itin didelio maistingumo. Lapiniai kopūstai pasižymi dideliu vitaminų A, C ir E kiekiu, todėl juos patariama valgyti aukštą cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą turintiems žmonėms. Lapiniuose kopūstuose esanti geležis padeda gerinti ir kraujo kokybę.

Medikai labai dažnai akcentuoja teigiamą sveikos mitybos įtaką cholesterolio mažinimui, gali rekomenduoti vieną ar kitą produktą pacientams, tačiau svarbu suprasti, kad maistas turi būti įvairus ir neapsiriboti keliomis naudingomis daržovėmis. Taip pat daržovėmis, padedančiomis kovoti su cholesteroliu, nereikėtų gydytis. Pacientams, kurie turi padidėjusį cholesterolį, kitų rizikos veiksnių, ar jau serga širdies liga, norint apsisaugoti nuo aterosklerozės, insulto ar infarkto, būtina ne tik koreguoti gyvenimo būdą, bet ir vartoti cholesterolio kiekį mažinančius vaistus.
Pagrindiniai gydytojų rekomenduojami ir išrašomi vaistai – statinai, mažinantys bendrojo cholesterolio kiekį, blogojo cholesterolio gamybą, didinantys organizmui būtino gerojo cholesterolio kiekį. Jei pacientas kenčia ne tik nuo cholesterolio, bet ir padidėjusio kraujo spaudimo, galimi sudėtiniai vaistai, dar stipriau prisidedantys prie miokardo infarkto bei insulto sumažinimo.

Atminkite – gydytojo išrašyti vaistai ir sveika, subalansuota mityba, į racioną įtraukiant ir cholesterolį mažinančius produktus – vienas kitą papildančios priemonės kovoje su širdies ir kraujagyslių ligomis.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN