Šilalės meras pritarė gyventojams dėl atliekų konteinerių aikštelių

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilalės r.

Į Šilalės rajono savivaldybės merą Algirdą Meiženį kreipėsi Šilalės Maironio bei D. Poškos gatvių gyventojai, prašydami pakeisti atliekų konteinerių projektuojamų aikštelių vietas. Prie savo namų automobilių aikštelėse jie pamatė ant asfalto raudonais dažais pažymėtas vietas ir suprato, kad čia planuojama daryti konteinerių aikšteles. Maironio gatvėje tokia aikštelė numatyta dvidešimt ketvirto namo kieme, D. Poškos gatvėje – septintojo namo kieme. „Kiemai ir taip maži, kur mes statysime automobilius?“ - susirūpino žmonės.

Atliekų konteinerių aikšteles įrenginėja UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras, jo užsakymu aikštelių projektai abiejose gatvėse jau parengti. Žmonės sujudo paskutinę minutę – dar kelios dienos, ir būtų prasidėję darbai. Žiūrint formaliai, jie net pavėlavo – nuomonę turėjo reikšti, kai projektai buvo dar rengiami, kai buvo renkamos aikštelių vietos. Bet… Dabar prieš žmonių valią daryti aikšteles ir taip mažuose daugiabučių kiemuose, o pačius gyventojus apkaltinti nerangumu? A. Meiženio pozicija buvo kita: jeigu yra bent mažiausia galimybė, turim surasti tokį sprendimą, kad nenukentėtų nė vieno žmogaus interesai.
Ar tokia galimybė yra? Teoriškai – taip. UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras sutiktų pakeisti projektus, bet naujai parinktos aikštelių vietos turėtų būti patogios privažiuoti, jos neturi būti arčiau 10 metrų gyvenamųjų namų langų ir po jomis neturėtų būti požeminių komunikacijų. Projektų pakeitimai rajono biudžetui nekainuotų nė cento. Vadinasi, reikia klausti pačių gyventojų, kur jie matė tokias visiems patogias vietas.
Pirmadienio vakarą atvykę į Maironio gatvę meras, jo pavaduotojas ir abu patarėjai iškart buvo apsupti būrio žmonių. Žmonės jau buvo numatę, kaip reikėtų keisti projektą – konteinerių aikštelę įrengti ne dvidešimt ketvirto namo kieme, bet priešais dvidešimt antrą namą, ant vejos tarp to namo ir „Šilalės šilumos tinklų“ pastato. Konteineriai neužimtų automobilių stovėjimo aikštelės, būtų patogu prie jų privažiuoti. Svarbu, kad per tą vietą neitų požeminės komunikacijos. Kitą dieną buvo išsiaiškinta, kad projektuotojai sutiktų su tokiu pakeitimu.
D. Poškos gatvės septintojo namo gyventojai buvo labai nepatenkinti, kad vieta konteineriams parinkta jų automobilių stovėjimo aikštelės sąskaita. Vietoj to jie nurodė dvi kitas galimas vietas: viena būtų kitoje gatvės pusėje ant vejos priešais šeštąjį namą, kita – šalia numatytosios vietos, bet ant vejos priešais trečiąjį namą. Kitą dieną iš Teritorinio atliekų tvarkymo centro buvo sužinota, kad pirmoji gyventojų pasiūlyta vieta netinkama – konteineriai būtų per arti gyvenamojo namo. Tačiau projektuotojai nieko prieš konteinerius statyti šalia anksčiau numatytosios vietos, tik ant vejos, neužimant automobilių stovėjimo aikštelės.
Norint keisti projektą, reikalingas daugiau kaip pusės namo gyventojų reikalavimas arba sutikimas. D. Poškos gatvės septintojo namo žmonės savo parašais reikalavimą jau buvo patvirtinę, Maironio gatvės žmonės parašus surinko čia pat, popieriaus lapą dėdami vienas kitam ant nugaros. Meras A. Meiženis jų reikalavimams pritarė – projektus keisti reikia.
Greitosiomis sušaukti gyventojų susirinkimai buvo gera proga aptarti ir kitus buitiškus reikalus. Meras Algirdas Meiženis, jo pavaduotojas Tadas Bartkus ir patarėjas Vytautas Jucius vos spėjo užsirašinėti gyventojų pastabas. Maironio gatvės žmonės turėjo pastabų miesto seniūnei. Kodėl seniūnijos darbininkai apie kitus daugiabučius žolę nušienauja, o prie namo nr. 24 – ne? Prie ankstesnio seniūno šitaip nebūdavę. Maironio gatvės vaikai į Dariaus ir Girėno progimnaziją eina neapšviesta Kovo 11–osios gatvės perėja. Prie perėjos stovi šviestuvas, bet jis nukreiptas į mokyklos, bet ne į perėjos pusę. Ar negalima būtų jo nukreipti į gatvę? Seniūnija nuo D. Poškos gatvės dvidešimtojo namo nutiesė pėsčiųjų taką, kuris atsiremia į Kovo 11–osios gatvę. Tuo taku vaikams labai patogu eiti į progimnaziją, bet… Toje vietoje, kur takas atsiremia į gatvę, nėra perėjos, bet vaikai eina skersai gatvės. Ar nebūtų galima ant asfalto nupiešti „zebrą“ ir pastatyti perėjos ženklus? Mero pavaduotojo T. Bartkaus nuomone, tokių klausimų žmonėms nebekiltų, jeigu seniūnijos darbuotojai būtų laiku išsiaiškinę juos.
Kur kas sudėtingesni klausimai dėl rekonstrukcijos reikalaujančių daugiabučių kiemų. Jie duobėti, senais laikais klotas asfaltas apverktinos būklės. Mero A. Meiženio nuomone, duobes šaltuoju asfaltu laikinai užtaisyti galėtų seniūnija, bet aikštelių rekonstrukcijai būtų reikalingas gyventojų prisidėjimas. Savivaldybė dengtų 70 procentų, gyventojams liktų 30 procentų rekonstrukcijos išlaidų. D. Poškos gatvės gyventojai traukė pečiais ir svarstė: proporcija lyg ir gera, visas klausimas, kokią pinigų sumą sudarytų tie 30 procentų?

D. Poškos gatvės septintojo namo gyventojai rodė absurdišką situaciją savo kieme. Kiemas mažas, ne didesnis jis ir penktojo namo, gyventojų lengvieji automobiliai netelpa. O prie tų namų palikta tuščia vieta, kur tilptų 10 automobilių, jei ne daugiau. Bet automobilių statyti ten negalima, nes ta vieta vadinasi veja. Veja seniai nutrypta, anksčiau vaikai ten žaisdavo krepšinį, bet planuose vis tiek – žalia zona. Du žmonės pasistatė savo automobilius ir buvo policijos nubausti. Ar nebūtų galima pakeisti kiemo planą ir tos vietos nebelaikyti veja?
– Taip, absurdiška laikyti neužimtą vietą, kada žmonių automobiliai netelpa kiemuose, – pritarė A. Meiženis. – Čia reikėtų įrengti automobilių aikštelę, labai norėčiau tai padaryti biudžeto lėšomis, bet nežinau, ar įmanoma, todėl neskubėsiu žadėti. Ieškosime galimybės, – sakė meras.
Klausimų neliko tik dėl konteinerių aikštelių. Meras A. Meiženis kalbėjosi su UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro atstovais, tie sutiko keisti projektus, ir jei neiškils kitų kliūčių, aikšteles įrengti gyventojų nurodytose vietose. Bet kodėl to nebuvo galima padaryti iškart, laiku atsiklausius gyventojų nuomonės ir neleidžiant papildomų pinigų projektų pakeitimams? Kai kurie valdininkai dėl to linkę kaltinti pačius gyventojus. Girdi, projekto rengėjai norėję pasiklausti gyventojų nuomonės, tačiau tie nesusirinkę. Bet jeigu žmonės tokie abejingi bendriems reikalams, tai kodėl mero komandai juos pavyko surinkti per kelias valandas?

Petras DARGIS,
Savivaldybės mero patarėjas

Autoriaus nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN