Kelmės rajone paminėta Gedulo ir Vilties diena

News: Life Style , 2020-06-15 19:58
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Birželio 14 d. Kelmės rajone paminėta Gedulo ir Vilties diena. Vienas iš minėjimų tradiciškai vyko Kelmės kapinėse prie paminklo „Tautos kančiai atminti“. Žodį tarė ir įsimintinų įvykių istoriją apžvelgė Kelmės rajono savivaldybės mero pavaduotojas, laikinai einantis mero pareigas, Egidijus Ūksas. Padėta gėlių prie paminklo „Tautos kančiai atminti“ ir ant signataro Antano Račo kapo. Tylos minute pagerbti nukentėjusieji per tremtį ir kalinimus. Muzikinius kūrinius atliko Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokyklos akordeonininkų ansamblis, vadovaujamas Vaivos Bukantienės.

Tytuvėnų bernardinų vienuolyno vidiniame kiemelyje surengtas minėjimas „O, Lietuva! Tu mums likai lyg pasaka“. J. Degutytės eiles bei istoriją apie tremtį skaitė Tytuvėnų miesto bibliotekininkė D. Galbuogienė. Tylos minute bei žvakių liepsnelėmis pagerbti Anapilin išėję tremtiniai. Tytuvėniškės rašytojos R. Krivickaitės eilėraščius skaitė ir vaidino Tytuvėnų kultūros centro dramos būrelio skaitovė L. Bernotienė su dukra Ieva, dainas atliko Tytuvėnų gimnazijos meno skyriaus moterų ansamblis. Ištrauką iš tytuvėniškio rašytojo V. Kalvaičio knygos „Sustiprinto režimo barakas“ suvaidino atlikėjas iš N. Akmenės A. Rašimas bei Tytuvėnų kultūros centro renginių organizatorė A. Gričiutė.

Šaukėnų kultūros ir amatų centro ir Šaukėnų kraštotyros muziejaus renginyje dalyvavo Altajaus ir Krasnojarsko kraštuose dirbusi miškininkų, rašytojų, fotografų Almanių šeima ir tremtyje gimęs žinomas etnografas, visuomenės veikėjas, liaudies meistras Albertas Martinaitis. Renginį dainomis pradėjo ansamblis „Anima“. Mintimis sugrįžta į 1941 m., kai Sovietų Sąjungos represinės struktūros pradėjo organizuotus masinius trėmimus. Tradicinių amatų koordinatorė-muziejininkė Alma Meškienė aptarė foto darbų parodą „Almanio Altajus“, skaitė Julijos Almanis poeziją. Vytautas Almanis pasidalino savo prisiminimais, patirtimi, išgyvenimais, kurie suguldyti devyniose knygose. Kraštotyrininkė Elena Burdulienė džiaugėsi nenutrūkstamu ryšiu su knygnešio Galinausko ainiais – gydytoja Ščiupokiene, Šiumberevičiais, Baranauskais, Vytauto žmona Julija Baranauskaite-Almanis. Albertas Martinaitis pasakojo ir demonstravo, kokiais tremtyje, iš paprastų buities daiktų, padarytais žaislais žaisdavo vaikai. Pristatė savo rankomis sukurtus muzikos instrumentus, „prakalbintą“ metalą ir akmenį. Pasakojimus lydėjo jo sukurtų ragų, birbynių, švilpukų, kanklių muzika, skambėjo bendra daina.

Birželio 15 d. Užvenčio kultūros centre vyko renginys „Partizaninio karo atgarsiai šiandieninėje Lietuvoje: Monikos Alūzaitės istorijos interpretacijos“. Istorikas Laurynas Giedrimas apžvelgė partizaninio karo istoriją ir pristatė istoriko Mariaus Ėmužio knygą „Partizanė“, kurioje pasakojama apie kraštietę Moniką Alūzaitę. L. Giedrimas pasakojo apie moters indėlį partizaniniame kare. Popietėje dalyvavo ir Monikos dukra Danutė Aleksandravičienė, kuri pristatė dar nežinomus savo mamos biografinius faktus.


Kelmės rajono savivaldybės administracija
Nuotraukos V. Sutkienės, Č. Gudausko ir A. Gričiutės
šaltinis: http://kelme.lt/lit/Kelmes-rajone-pamineta-Gedulo-ir-Vilties-diena


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN