Savaitgalis Kleboniškių kaime: nuo meilės istorijos iki amatų paslapčių

News: Life Style , 2021-07-01 20:56
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Savaitgalis Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities ekspozicijoje (Radviliškio r.) buvo kupinas gerų emocijų, tradicijų ir naujų patirčių.

Šeštadienį Kleboniškių kaimo klojime tęsėsi naujasis teatro sezonas. Antrąjį spektaklį „Mano širdies marios“ pagal Hermano Zudermano apysaką „Kelionė į Tilžę“ vaidino svečiai iš Šilutės rajono Usėnų seniūnijos – etnografinis teatras „Negelys“ (meno vadovė ir režisierė Jūratė Daugalienė).

Itin gausiai susirinkusiems žiūrovams J. Daugalienė Mažosios Lietuvos tarme papasakojo apie savo kraštą, teatrą ir išskirtinius, labai puošnius etnografinius drabužius.

Spektaklis „Mano širdies marios“ perpintas šilutiškių regiono dainomis ir šokiais, aktoriai vaidino pasipuošę tautiniais lietuvininkų rūbais. Scenoje atgijo Anso ir Indrės meilės istorija. Pora augino vaikus, turėjo namus, nieko netrūko, bet kai į tarpusavio santykius įsimetė nuobodulys, subrendo didelės išdavystės...

Prisimindami senąją klojimo teatro tradiciją, kai buvo ne tik vaidinama, bet ir žaidžiama, šokama, dainuojama, lankytojai prieš spektaklį galėjo sudalyvauti edukacinėje programoje „Kaip buvo pramogaujama“ ir išbandyti senuosius žaislus ir žaidimus.

Po vaidinimo žiūrovai ir aktoriai pakviesti į kulinarinę kelionę laiku – muziejininkės iškepė razinų pyragą pagal XX a. I pusės receptą, kvietė atsigaivinti žolelių arbata.

Aukštaitijos regiono liaudiškų šokių ir žaidimų mokė Radviliškio kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“ (vadovas Donatas Stakvilevičius).

Klojimo teatro sezone bus parodyti dar penki spektakliai. Liepos 10 dieną Marijampolės dramos teatras vaidins spektaklį „Čia jums ne arklidė“.

Veiklos Kleboniškių kaime netrūko ir sekmadienį – čia vėl klestėjo amatai ir edukacijos – vyko "Senųjų amatų ir edukacijų diena".

Šį kartą muziejaus kiemuose ir trobose savo amato paslaptimis, įgūdžiais ir patirtimi dalijosi puodžius, pintinių pynėja, siuvėja, audėja, šiaudinių sodų rišėjas. Veikė lėlių iš skiaučių rišimo, virvelių vijimo, linų apdirbimo, grūdų malimo, skalbimo dirbtuvėlės.

Pamatyti, sužinoti, pabandyti, o galiausiai išmokti amatų, kasdieninių darbų buvo galima visą dieną.

„Senųjų amatų ir edukacijų dienų“ ciklas prasidėjo birželio 19 dieną, kai amatų mokė 10 amatininkų ir edukatorių. Renginio pradžioje visus susirinkusius sveikino Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis.

Etnologė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto tautosakos archyvo skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Gražina Kadžytė, Žemaitijos skautų organizacijos nariai ir Lietuvos skautijos Šiaulių skautų tunto nariai, atėję pėsčiomis iš Šeduvos, kvietė į paskaitą-diskusiją „Jaunimas tarp naujų ir senų tradicijų“.

Pasak G. Kadžytės, net ir sunkiausiais laikais, net ir toli nuo gimtinės lietuviai laikėsi savo tradicijų ir papročių. Tai gyvybę palaikančios šaknys, kurios leidžia pajusti tai, kas buvo svarbu mūsų protėviams. Šimtmečius saugotos tradicijos šiandien įgauna naujų bruožų, tačiau lieka toks pat svarbus mūsų tautinio charakterio akcentas.


Kitos „Senųjų amatų ir edukacijų dienos“ vyks liepos 3 dieną.

Kaimo kiemuose ir gryčiose nuo 11 iki 17 valandos lauks dešimt edukatorių, kurie mokys pinti pintines, drožti, austi, siūti, pinti juostas, rišti šiaudinius sodus. Veiks lankytojų pamėgtos lėlių iš skiaučių rišimo, virvelių vijimo, linų apdirbimo, verpimo, grūdų malimo ir kt. dirbtuvėlės.
„Senųjų amatų ir edukacijų dienos“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ renginys.

Projektus „Šeštadienių popietės klojimo teatre“ ir „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN