VDA Telšių fakulteto profesoriaus Romualdo Inčirausko medalis pelnė apdovanojimą

News: Education , 2022-01-02 09:47
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Baigiantis gruodžiui, apdovanotas VDA Telšių fakulteto profesoriaus Romualdo Inčirausko medalis „Čijune Sugichara“ FIDEM parodoje Japonijoje.

VDA Telšių fakulteto III kurso Metalo meno ir juvelyrikos studentai, vadovaujami prof. Romualdo Inčirausko, jau kelintus metus dalyvauja tarptautiniame medalių projekte, kurį organizuoja Lenkijos Torūnės universiteto profesorius Sebastianas Mikolajčekas ir Japonijos Tsukuba universiteto Meno ir dizaino fakulteto profesorius Shinji Miyasaka.

Šių metų tarptautinio medalių projekto tema – „Transformacijos“. Pirmoji virtuali paroda jau vyko birželio mėnesį Torūnėje. Joje dalyvavo Metalo meno ir juvelyrikos studijų programos studentai Jonė Bubinaitė, Viktorija Golikova, Emilija Odminytė, Lukas Juzumas, Lukas Tomkus ir dėstytojas prof. Romualdas Inčirauskas. Lapkritį Oyama miesto muziejuje Japonijoje atidaryta šio projekto paroda FIDEM, kurioje dalyvavo ir savo darbus pristatė: profesorius Romualdas Inčirauskas ir trečiakursiai Metalo meno ir juvelyrikos studijų programos studentai: Deimantė Kiesutė, Emilija Odminytė, Lukas Tomkus ir Lukas Juzumas.



Prieš keletą dienų paskelbta, kad apdovanotas VDA Telšių fakulteto prof. Romualdo Inčirausko medalis „Čijune Sugichara“ FIDEM parodoje Japonijoje. Medalis skirtas japonų diplomatui Čijunei Sugicharai (1900-1986), gyvenusiam Lietuvoje, Kaune, 1939-1940 m. Antrojo pasaulinio karo metais jie išgelbėjo apie 6000 žydų iš Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos, išduodami jiems Japonijos tranzitines vizas. Medalis skirtas 120-osioms gimimo metinėms. Reverse esantys simboliai perteikia žydų tautos tragediją. Reverse pavaizduota didelė Dovydo žvaigždė, persipynusi su žydų aukų scenomis už mirties stovyklų spygliuotos vielos tvoros, su užrašais: „6000 gyvybių“ ir citata iš Mato 5:6-10, baigiant „Palaiminti, kurie yra persekiojami. dėl teisumo, nes jų yra dangaus karalystė.



Kas dvejus metus vykstančiame Tarptautinės meno medalių federacijos kongrese „FIDEM Tokyo 2020/2021“ buvo išrinkti du medalininkai, kurie pasidalins Mel Wacks Judėjų medalio meno apdovanojimą už judaizmo, Biblijos ar Šventosios žemės temų vystymą: tai Ewa Olsczwska-Borys iš Lenkijos ir prof. Romualdas Inčirauskas iš Lietuvos. Kiekvienam medalininkui bus įteikta po išgraviruotą sidabro medalį, kurį įsteigė Žydų ir Amerikos šlovės muziejus, bei pasidalins po 250 JAV dolerių piniginį prizą, kurį įteiks Sinsinačio „Skirball“ muziejus. Jame eksponuojama žydų ir Amerikos šlovės muziejaus medalių kolekcija. M. Wacksas 1969 m. įkūrė Žydų ir Amerikos šlovės muziejų ir nuo tada ėjo jos direktoriaus pareigas.


VDA Telšių fakulteto informacija

Kontaktams:
Donata Kazlauskienė
Komunikacijos specialistė
Tel. 8 - 624 42891
El.p. donata.kazlauskiene@vda.lt

šaltinis: https://telsiai.lt/go.php/lit/Vda-telsiu-fakulteto-profesoriaus-romualdo-incirausko-medalis-pelne-apdovanojima


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN