Parenkite įtraukiantį pristatymą: naudingi „PowerPoint“ įrankiai ir gudrybės

News: Education , 2022-01-25 15:34
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Ekspertai skaičiuoja, kad kasdien pasaulyje yra parengiama per 30 milijonų pristatymų su skaidrėmis. Apklausų duomenimis, net 89 proc. vartotojų savo pristatymams naudoja „Microsoft PowerPoint“ programą. Jeigu skaidrių parengimas jums iki šiol kelia daug klausimų, padės keletas „PowerPoint“ gudrybių, kurios leis greitai ir lengvai paruošti profesionaliai bei tvarkingai atrodantį pristatymą.

Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas dalinasi naudingiausiais „PowerPoint“ programos įrankiais ir funkcijomis, kad galėtumėte lengvai sukurti įtraukiantį pristatymą bet kuriai temai ar auditorijai.

1. Animuokite elementus ir perėjimus. Jeigu norite sudominti ir įtraukti auditoriją, nepamirškite dinamikos – animuokite diagramas, objektus bei perėjimus tarp skaidrių. Pasirinkite norimą animuoti objektą ar tekstą, spustelėkite skiltį „Animacijos“ (Animations) ir pritaikykite norimą efektą. Stebėkite kaip jūsų objektai išblunka, didėja ar net šokinėja. Skiltyje „Efektų parinktys“ (Effect Options) koreguokite ir pritaikykite efektus, pagal savo poreikius. Šioje skiltyje pasirinkite „Po stulpelį“ (By Paragraph), jei norite, kad tekstas skaidrėje pasirodytų ne visas iš karto. Galite „pagyvinti“ ne tik objektus, bet ir kurti animuotą bei dinamišką perėjimą tarp skaidrių.
Spustelėkite ant norimos skaidrės ir skiltyje „Perėjimai“ (Transitions) išsirinkite labiausiai patinkantį variantą. Skiltyje „Efektų parinktys“ (Effect Options) esantys įrankiai leidžia įtraukti garso efektus ir koreguoti efektų bei skaidrės rodymo trukmę. Visgi, rekomenduojame su šiomis funkcijomis nepersistengi, kad jos neužgožtų viso pranešimo.

2. Dizainas – be didelių pastangų. Temą atitinkantis ir nenuobodus maketas tikrai patrauks auditorijos dėmesį. Pristatymo parengimui galite rinktis nemokamus, iš anksto paruoštus pateikčių šablonus bei įrankį „Dizaino idėjos“ (Design Ideas). Su spalvomis ir šriftais suprojektuoti maketai leis sutaupyti laiko ir vos keliais spustelėjimais sukurti profesionaliai atrodančias skaidres. Galėsite tvarkingai surikiuoti įvairius elementus ir pridėti reikiamą informaciją. Įmantrius ir teminius šablonus galite rinktis ne tik „PowerPoint“ programoje, bet ir internetiniuose puslapiuose – „Envato Elements“, „Canva“ bei „Slidesgo“. „Dizaino idėjas“ rasite „Dizainas“ (Design) skiltyje.

3. Pridėkite įvairesnių elementų. Įdomų pristatymą sudaro ne tik tekstinė informacija, bet ir paveikslėliai, vaizdo įrašai bei informatyvios lentelės. Šie elementai pridedami skiltyje „Įterpti“ (Insert). Čia galite įkelti įvairius garso įrašus, importuoti elementus iš interneto, pridėti piktogramas ar net specialius simbolius. Iliustruokite norimus duomenis diagramomis ir grafikais, kad auditorija geriau suprastų bei įsimintų pateiktą informaciją.

4. Naudokite liniuotes ir gaires. Profesionaliai parengtas pristatymas privalo būti tvarkingas, o objektai jame išdėlioti tinkamose skaidrės vietose. Intuityvios linijos padės tai padaryti – jos leis labai tiksliai sulygiuoti norimą informaciją ir elementus. Liniuotę ir gaires įjunkite skiltyje „Rodymas“ (View), kurioje varnele pažymėkite abi parinktis – „Liniuotė“ (Ruler) ir „Gairės“ (Guides). Šie pagalbininkai bus matomi tik redaguojant pristatymą.

5. Lengvai valdykite skaidres. Tam, kad pristatymo metu nekiltų iššūkių su skaidrių perjungimu, nustatykite ciklinę peržiūrą, užuot rankiniu būdu paleidę pristatymą iš naujo. Skiltyje „Skaidrių demonstravimas“ (Slide Show) pasirinkite „Nustatyti skaidrių demonstravimą“ (Set Up Slide Show), pažymėkite langelį „Nepertraukiamas rodymas iki ESC“ (Loop continuously until „ESC“) ir paspauskite „OK“. Lengvai pereiti prie kitos skaidrės galite ir vos vienu klavišo paspaudimu: „N“, „Enter“, „Space“, rodykle į apačią arba rodykle į dešinę. Grįžkite prie ankstesnės skaidrės spausdami klavišą: „P“, rodykle į kairę, rodykle į viršų arba „Backspace“. Įvedus skaidrės numerį ir paspaudus „Enter“ klavišą, pereinama prie tuo numeriu pažymėtos skaidrės.


Daugiau informacijos:
Asta Buitkutė
„Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene
M +370 668 00 467
@ asta.buitkute@tele2.com


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN