Karibietiški atradimai: 3 egzotika kvepiantys receptai į virtuvę įnešiantys naujų spalvų

News: Life Style , 2022-02-18 11:40
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Jeigu ieškote išraiškingesnių skonių – eksperimentams virtuvėje idėjų pasisemkite iš egzotiškosios Karibų virtuvės. Karibų jūros regiono maistas išsiskiria ne tik ypatingais skoniais, bet ir turtinga savo istorija. Be to, šiame regione valgomas maistas – labai spalvingas, patiekaluose naudojama daug daržovių ir įvairiausių prieskonių bei pagardų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi įvairiausių šalių virtuvių subtilybėmis, o radę kas patinka – bando pritaikyti ir gaminant maistą namuose.

Karibų virtuvė – viena iš naujausių maisto tendencijų

„Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų, įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą, maisto asortimentą: nuo sušiams tinkamų ryžių, azijietiškų makaronų iki prancūziškų sūrių, ispaniškų ar itališkų kumpių, kurie dažnai atsiduria ir tinklo pirkėjų krepšeliuose“, –  teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad Karibų virtuvės patiekalų išpopuliarėjimas pasaulyje – viena iš naujausių maisto tendencijų. Pasak jos, ši virtuvėje didesnio dėmesio pastaruoju metu sulaukia ne veltui – Karibų regiono patiekalai išskiria daržovių, jūros gėrybių bei prieskonių gausa. Karibų virtuvė yra Afrikos, amerikiečių, europiečių, Lotynų Amerikos, Pietų Azijos, Artimųjų Rytų virtuvių sintezė. Būtent dėl šios priežasties Karibų jūros regiono maistas pasižymi skonių įvairove. Šioje virtuvėje rasti galima ir aštrių, saldžių, rūgščių ir net kartaus skonio patiekalų bei ingredientų.

Kokie ingredientai būdingi šiai virtuvei?

Kaip teigia V. Juodkazienė,  dažniausiai Karibų virtuvėje naudojami ingredientai yra ryžiai, į bananus išvaizda panašūs plantanai, pupelės, paprikos, čili pipirai, avinžirniai, pomidorai, saldžiosios bulvės, kokosai. Karibų virtuvėje neapsieinama ir be įvairiausios rūšies mėsos: jautienos, paukštienos, kiaulienos. O taip pat ir be žuvies ar jūros gėrybių.  

Šiam regionui būdingas prieskonis yra kalendra, taip pat ir įvairiausių prieskoninių žolelių ir aliejaus padažas vadinamas mojo. Šio ypatingo pagardo sudedamosios dalys – įvairios: česnakai, svogūnai, čili pipirai, salierai, svogūnų laiškai, kalendra, mėta, laiškiniai česnakai, mairūnai, rozmarinai, peletrūnai, čiobreliai. Šis padažas naudojamas įvairiems patiekalams pagardinti: tiek mėsai, žuvies patiekalams arba įvairiausiems kariams bei troškiniams, salotoms paskaninti.

Įdomu dar ir tai, kad Karibų virtuvėje mėgstama ne tik mėsa, žuvis ar jūros gėrybės, bet ir subproduktai. Vienoje iš Karibų jūros salų – Dominikoje, gyventojai laikosi viso gyvulio suvalgymo tradicijos, todėl kepenėlės ir kiti organai plačiai naudojami gaminant tradicinius šalies patiekalus.

V. Juodkazienė Karibų jūros regiono virtuvės patiekalų siūlo paskanauti ir namuose bei dalijasi net keliais šio regiono įkvėptais receptais.

Kolumbietiškoji „Changua“ sriuba

Jums reikės:

800 ml pieno

200 ml vandens

4 kiaušinių

4 v. š. šviežių kalendrų

2 v. š. smulkintų česnakų laiškų

1 a. š. druskos

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

2 saujų duonos skrebučių kubelių

Gaminame:

Pieną bei vandenį supilkite į puodą ir užvirkite. Į verdantį skystį suberkite česnakų laiškus, įberkite druskos bei pipirų ir virkite apie 5 minutes. Tuomet sumažinkite kaitrą ir atsargiai įmuškite kiaušinius taip, kad jie neišsilietų – maišydami šaukštu, puode sudarykite sūkurį, o tuomet į jo centrą įmuškite kiaušinį. Po 3 minučių suberkite smulkintas kalendras ir nukelkite puodą nuo viryklės. Paruoškite 4 dubenėlius, į kiekvieną jų įdėkite po kiaušinį, įberkite duonos skrebučių, įpilkite sriubos ir patiekite.

Pyragėliai su malta mėsa

Jums reikės:

500 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

100 g sviesto

1 a. š. druskos

100 ml vandens

1 kiaušinio

Įdarui:

450 g jautienos faršo

1 mažo svogūno

2 skiltelių česnako

100 g morkų

150 g žirnelių

½ a. š. maltų juodųjų pipirų

1 a. š. rūkytos paprikos prieskonių

½ a. š. druskos

150 ml mėsos sultinio

30 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite susmulkintą svogūną ir kepkite apie 5 minutes. Tuomet į keptuvę suberkite smulkintą česnaką bei jautienos faršą, įberkite druskos bei pipirų ir, vis pamaišydami, kepkite maždaug 10 minučių. Nuplaukite ir nuskuskite morkas, supjaustykite jas kubeliais ir taip pat suberkite į keptuvę. Galiausiai supilkite iš anksto paruoštą mėsos sultinį, suberkite žirnelius, įberkite paprikos prieskonių ir troškinkite apie

15 minučių. Kol jautiena troškinasi, paruoškite tešlą. Dideliame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Tuomet supilkite ištirpintą sviestą bei vandenį. Tešlą išminkykite iki vientisos masės, iškočiokite ir stikline ar kepimo formele išpjaukite kiek įmanoma daugiau delno dydžio skritulių. Likučius vėl paminkykite, iškočiokite ir vėl išpjaustykite – kartokite, kol sunaudosite visą tešlą. Ant kiekvieno tešlos gabalėlio dėkite šaukštą mėsos įdaro,

kraštus ištepkite plaktu kiaušiniu, perlenkite pusiau ir tvirtai užspauskite. Išdėliokite pyragėlius kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, aptepkite juos plaktu kiaušiniu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepkite 15–20 minučių.

Karibietiškos kopūstų salotos

Jums reikės:

1-2 šaukštų garstyčių

2-4 šaukštų medaus

Susmulkinto čili pipiro

2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio malto česnako

2 šaukštų aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus

6 puodelių susmulkintų žaliųjų arba raudonųjų kopūstų

1 didelio prinokusio supjaustyto mango

1 puodelio susmulkintų morkų

Susmulkinto svogūno

1/4 puodelio susmulkintų petražolių lapelių

1/2 stiklinės riešutų: migdolų, saulėgrąžų sėklų ar kitų mėgstamų

Druskos pagal skonį

Gaminame:

Indelyje ar dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus: medų, garstyčias, čili pipirus, česnako miltelius, citrinos sultis, druską ir alyvuogių aliejų. Dideliame dubenyje sumaišykite kopūstus, svogūnus, morkas, petražoles, mangus. Viską sumaišykite su padažu ir pabarstykite riešutais. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN