Knygos „Silviludijos“ ir „Kražių poezija“ pristatytos Vilniaus knygų mugėje

News: Education , 2022-02-27 09:03
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Vasario 24 d. Vilniaus knygų mugėje vyko Kražių istorijai svarbių knygų pristatymas. Pristatytos M. K. Sarbievijaus „Silviludijos“ (sudarytoja ir vertėja prof. Eugenija Ulčinaitė) ir „Kražių poezija“ (sudarytoja ir vertėja doc. dr. Ona Dilytė-Čiurinskienė). Dalyvavo knygų sudarytojos, doc. dr. Mintautas Čiurinskas ir doc. dr. Liudas Jovaiša (Vilniaus universitetas), dr. Asta Vaškelienė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas).
„Silviludijos“ („Miškų žaidimai“) – tai vienas paskutiniųjų garsaus XVII a. Europos poeto M. K. Sarbievijaus kūrinių, kuris galėjo būti skirtas karaliaus Vladislovo IV Vazos rūmų teatro scenai. Nuotaikingas kūrinėlis parašytas remiantis valdovo išvykų bei medžioklės motyvais. Rinkinį sudaro dešimt skirtingo ilgumo eilėraščių, kuriuose gausu Lietuvos realijų (minimi Birštonas, Merkinė, Šalčininkai ir kt. vietos), jos gamtos vaizdų. Pasak prof. E. Ulčinaitės, tai kartu ir vienas sudėtingiausių, mįslingiausių bei problemiškiausių M. K. Sarbievijaus kūrinių.
„Žvaigždės pakeičia skeptrus“ – 1695 m. Kražių rankraščio poezija. Originalą lotynų kalba 2020 m. išleido dr. Živilė Nedzinskaitė ir dr. Darius Antanavičius. Naujausioje knygoje Kražių poezija prakalba lietuviškai. Sudarydama šį rinkinį doc. dr. Ona Dilytė-Čiurinskienė stengėsi atspindėti Kražių rankraščio poezijos įvairovę, todėl knygoje yra pateikiami 5 ciklai (poema, epigramos ir kt. kūriniai). Čia pateikti Kražių jėzuitų kolegijoje sukurti literatūros kūriniai, išversti į lietuvių kalbą, leis Kražių poezija domėtis platesniam skaitytojų ratui.


Aistė Mažonienė,
Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro vyr. specialistė (turizmui)


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN