Atskleidė, kokiam vaisiui lietuviai atsispirti nepajėgūs

News: Life Style , 2022-04-22 10:32
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Maisto tendencijos nuolat kinta, tačiau vaisių ir daržovių įtraukimas į valgiaraštį visada yra itin svarbus, ypač pavasarį, kai galime džiaugtis šviežio derliaus asortimentu. Juk geriausia pagalba organizmui – iš vaisių ir daržovių gaunami natūralūs vitaminai ir mineralinės medžiagos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad siekiant pasiūlyti platų šviežių vaisių ir daržovių asortimentą, nuolat bendradarbiaujama su ūkininkais ir tiekėjais, o pirkėjams svarbi ir aukščiausia jų kokybė.

„Nuolat nagrinėjame tendencijas ir pirkėjų poreikius bei atsižvelgdami į juos plečiame vaisių ir daržovių pasirinkimą. Pastebime, kad norima mėgautis kokybiškais, geriausiomis skonio savybėmis pasižyminčiais vaisiais ir daržovėmis. Pirkėjai vis labiau domisi įvairesnėmis jų veislėmis, ženkliai populiarėja ir ne visai tradiciniai pasirinkimai – smidrai, baklažanai, pankoliai ar kukurūzų burbuolės“, – sako V. Budrienė.

Vaisių krepšelio karalius

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovas Žilvinas Sendravičius sako, kad bėgant metams pasikeitė kone viskas, tik ne pirkėjų ištikimybė bananams. Šie vaisiai ir prieš tris dešimtmečius, ir dabar pirkėjų yra mėgstamiausi.

„Laikui bėgant lietuvių skonis keičiasi, bet vis dėlto bananai vaisių kategorijoje nenurungiami visais metų laikais. Ši tendencija matoma metai iš metų ir mūsų jau nebestebina. Taip pat populiariausių vaisių trejetuke yra tradiciniai obuoliai ir apelsinai, tačiau vis dažniau atrandami ir egzotiškesni vaisiai – tokie kaip persimonai, granatai ir mangai“, – pasakoja Ž. Sendravičius.

Pasak jo, taip pat pirkėjai jau pamėgo ir figas, ličius, pasiflorus ar drakono vaisius, kurie stebina ne tik savo išvaizda, skoninėmis savybėmis, bet ir sveikatai naudingomis ypatybėmis.

Mėgstamiausios – tradicinės daržovės

Ž. Sendravičius teigia, kad daržovių kategorijoje nurungti bulvių niekam nepavyksta, tačiau kartu su jomis populiariausiųjų sąraše puikuojasi ir kitos lietuviško derliaus gėrybės – svogūnai, pomidorai, agurkai. „Pastebime, kad pirkėjai pirmenybę teikia lietuviškoms, vietos augintinių užaugintoms daržovėms, o visų šių daržovių Lietuvos ūkininkai gali pasiūlyti visus metus“, – sako Ž. Sendravičius.

Jokių abejonių, kad bulvės lietuvių virtuvėje – bene dažniausiai sutinkama daržovė. Iš jų gaminami kone visi tradiciniai patiekalai – cepelinai, vėdarai, kugelis. Jos – pagrindinis garnyras mėsos, paukštienos patiekalams. Kai įprastos bulvės kiek pabosta, kasdienės mitybos racioną pirkėjai linkę papildyti saldžiosiomis bulvėmis. Jos turi didesnį kiekį betakarotino, o betakarotinas organizme virsta itin naudingu vitaminu A. Be to, šioje daržovėje yra vitamino C, kalcio ir magnio.

Pasak Ž. Sendravičiaus, lietuviai mėgsta ir įvairesnių rūšių pomidorus – renkasi avietinius, saldžiuosius, geltonuosius pomidorus, juoduosius kumato, o paprastų pomidorų kasmet parduodama vis mažiau.

„Iki“ vaisių ir daržovių kategorijos vadovas pastebi, kad vertindami produktų kokybę, pirkėjai atkreipia dėmesį ir į kilmės šalį – jei yra galimybė pasirinkti tarp mūsų šalyje užaugintų ir atvežtinių, dažniausiai renkasi vietos ūkininkų produktus. Tai užtikrina ir aukščiausią kokybę, nes dėl trumpesnės tiekimo grandinės, lietuvių užaugintos daržovės atkeliauja šviežesnės.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN