Paminėtos dailininko Česlovo Kontrimo 120-osios gimimo metinės (Mažeikiai)

News: Education , 2022-05-31 22:37
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas, įgyvendindamas rajono savivaldybės finansuojamą projektą „Varduvos slėnių išugdytas dailininkas Česlovas Kontrimas“, gegužės 23 dieną organizavo kraštiečio dailininko Česlovo Kontrimo 120-ųjų gimimo metinių paminėjimą.

Renginys vyko Dapšių kaime, sodyboje, kurioje gimė ir augo dailininkas. Autentiškoje aplinkoje vykusio minėjimo metu prisiminimais apie Č. Kontrimą dalijosi jo dukterėčia Birutė Šopienė. Dailininko archyvo Mažeikių muziejaus kolekciją pristatė muziejininkas Vytautas Ramanauskas. Nors gausaus dovanoto archyvo sisteminimo darbai dabar pačiame įkarštyje, V. Ramanauskas dalyviams atvežė parodyti šeimos nuotraukų albumus, išsaugotus asmeninius daiktus, tapybos albumus ir rankraščius. Ypač didelio dėmesio sulaukė mokykloje leisti, menininko ranka rašyti ir piešti laikraštukai.

Žinoma, koks dailininko gimimo metinių minėjimas be tapybos. Prieš prasidedant moksleivių dailės plenerui-konkursui „Tikroji spalvų gama – iš gamtos“, įžanginį žodį apie akvarelę, kaip vieną iš tapybos technikų, tarė dailės mokytoja ekspertė Asta Milėškienė. Dailės plenere-konkurse dalyvavo Mažeikių dailės mokyklos, Židikų Marijos Pečkauskaitės bei Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijų moksleiviai. Autentiškoje, dailininko Česlovo Kontrimo aplinkoje, 36 moksleiviai tapė matydami realius gamtos vaizdus, kuriais mėgavosi ir dailininkas. Savo ir kitų mokinių darbų eigą stebėjo mokytojai Giedrė Bernotavičienė, Asta ir Raimondas Milėškos, Vilma Mockuvienė, Inga Šilinskaitė, Virginijus Tamošiūnas. Pertraukėlės metu dalyviai vaišinosi ukriniškės Zitos keptais kibinais ir Ukrinų bendruomenės gaminto „Vobulū sūrio“ riekelėmis.

Minėjimas baigėsi padėkos raštų, dovanėlių įteikimu dalyviams ir bendra nuotrauka atminčiai. Konkursui nulieta keturiasdešimt akvarelės darbų. Birželio mėnesį komisija išrinks penkis geriausius piešinius, o laureatai bus apdovanoti baigiamajame projekto renginyje rugsėjo mėnesį.
Prisiminti ir saugoti iškilių kraštiečių atmintį, neleisti ainiams užmiršti jų triūso – kiekvieno iš mūsų kilni pareiga.


Valda Muravjovienė,
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialo bibliotekininkė
Nuotraukos Ingridos Daukontienės, Rugilės Stirbavičiūtės, Ingos Šilinskaitės


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN