Kalėdinis Žemynos grupės kanklių koncertas Telšiuose (2022-12-10)

News: Events , 2022-12-08 13:03
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Gruodžio 10 d., Advento metą, Lietuvos teatro muzikos ir kino muziejus kviečia susiburti Žemynos kanklių grupės koncerte, kuris įvyks Telšių kultūros centre. Tai užbaigiamasis projekto „Ar lengva būti pirmiems? Telšių XX a.pr. kultūrinis sąjūdis“ renginys, simboliškai pratęsiantis Šv. Kalėdų laukimo šventę.

Kaip sako pati Žemyna, paprastučių devynstygių kanklių muzikos skambesys jai – sielos atgaiva, tarsi šaltinio vanduo per sausrą. Pasak jos, šis instrumentas neatsiskleidžia vien pritariant dainoms ar skambinant šokiams, jis vertas kur kas daugiau. Minkštas, švelnus skambesys, galimybės keisti stygų derinimą, įvaldyti įvairias technines skambinimo galimybes – visa tai Žemynos buvo išnaudota kuriant savitą muziką, kilusią iš liaudies dainų, folkloro sąjūdžio laikais vykusių „muzikinių mainų“ tarp mums artimų tautų ir noro iškelti tradicines kankles į aukštumas taip, kad ne tik mes patys, bet ir pasaulis jas išgirstų ir įvertintų kaip mūsų visų turtą.

Visa Žemynos veikla, įkvėpta jos tėvų, tradicinės Lietuvos kultūros puoselėtojų, skirta tradicinėms lietuviškoms kanklėms, vienam iš seniausių lietuvių etninių instrumentų, siekiant sugrąžinti jas į šiuolaikinę sceną. Sukūrusi savitą skambinimo stilių ir naują repertuarą šiam minimalistiniam instrumentui, Žemyna sulaukė dėmesio iš įvairių sričių menininkų – kino, teatro, profesionalios muzikos kūrėjų, muzikantų iš įvairių pasaulio vietų.

Žemynos kanklių grupė susibūrė 2020 m. pavasarį. Tai ne ansamblis, o atvira Žemynos mokinių, bendraminčių grupė, grojanti Žemynos kūrinius tradicinėms kanklėms savitu jos sukurtu skambinimo stiliumi, taip pat atliekanti jos sukurtas dainas. Pagrindinės narės yra Vilma Repečkė, Dalia Šukienė, Aušra Trapulionytė-Butkauskienė, Violeta Dabrilienė. Grupės tikslas – skleisti bendruomeninio muzikavimo tradicinėmis kanklėmis kultūrą.

Koncerte išgirsite kūrinių iš naujausio, jau ketvirtojo Žemynos albumo „Dešimtstygės kanklės – 22 kompozicijos“. Užburiantis kanklių skambesys ne tik nukels į praeitį, bet ir padės pajusti akimirkos darną, suteiks galimybę pabūti su savimi.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN