Pristatyti „Kražių kolegijos šaltiniai“ (Kelmės r.)

News: Education , 2023-04-24 21:55
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Balandžio 21 d. Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre vyko knygų „Kražių kolegijos šaltiniai, saugomi jėzaus draugijos archyve Romoje“ pirmos (1608 – 1700) ir antros (1701 – 1773) dalies pristatymas. Knygas pristatė jų sudarytojai dr. Živilė Nedzinskaitė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas) ir dr. Darius Antanavičius (Lietuvos istorijos institutas).

Kražių jėzuitų kolegija, veikusi 1616 – 1773 metais, paliko ryškų įspaudą Žemaitijos ir Lietuvos istorijoje. Jėzuitų ordino panaikinimas, vienuolyno pastatų valdytojų kaita, tą pėdsaką išblukino. Šiose knygose nugulė surinkti, išlikę dokumentai saugomi archyvuose Romoje ir Maskvoje, bei Vilniaus universiteto bibliotekoje. Dokumentinė medžiaga yra įvairi. Vieną jos dalį sudaro į Romą siųstos įvairios ataskaitos apie kolegijos sielovadinę, edukacinę, ūkinę veiklą, kolegijos personalinę sudėtį ir materialinę būklę. Kitai grupei priskiriami dokumentai atspindintys juridinę, materialinę ir finansinę kolegijos žemės valdų būklę.

Skaitant šias knygas galima susidaryti nuoseklų vaizdą, metai po metų, kaip buvo kuriamas vienuolyno kompleksas. Kaip vienuoliai gyveno, su kokiomis negandomis teko susidurti ir pan. Juolab, kad šiais metais sukanka 250 metų nuo jėzuitų ordino panaikinimo ir Kražių kolegijos uždarymo.

Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejaus vedėjas Vygantas Mažonas


Nuotraukų autorius - J. Lipskis


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN