Pėsčiųjų žygis Žarėnų būrio partizanams atminti

News: Life Style , 2023-05-30 16:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Praėjusį sekmadienį pėsčiųjų žygiu paminėtos Žemaičių apygardos Šatrijos rinktinės Žarėnų būrio partizanų 74-osios žūties metinės. Įvykiui įprasminti Lietuvos šaulių sąjunga Žemaitijos šaulių 8 rinktinė suorganizavo 18,6 km pėsčiųjų žygį Dievo Krėslo, Ariškės, Saušilio ir gretimų miškų apylinkėse, kur šiuo metu įrengtos 1949-ųjų metų kovos partizanų atminimo vietos.

Pėsčiųjų žygyje dalyvavo beveik 300 dalyvių ne tik iš Telšių, bet ir visos Lietuvos. Vyriausiajai žygeivei – 74-eri metai, jauniausiems – 8-eri. Visiems dalyviams įteikti žygiui sukurti antsiuvai (autorius Linas Janulevičius) ir pažymėjimai.

Besirenkančius į starto vietą pasitiko Lietuvos šaulių sąjungos Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės orkestras (vadovas Linas Senkus). Žygis surengtas bendradarbiaujant su Telšių orientavimosi sporto klubu „OSK Telšiai“, Žemaičių muziejumi „Alka“ ir kitais partneriais.

Nuskambėjus Lietuvos Respublikos himnui, Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės vadas Julius Svirušis papasakojo pėsčiųjų žygio taisykles ir įteikė specialiai žygiui sukurtus medalius ilgamečiams partneriams, partizaninių kovų rekonstruktoriams Danieliui Valiui bei Antanui Šiaučiūnui, tokiu pat medaliu įvertinta ir apdovanota kovose žuvusių Šatrijos rinktinės Žarėnų būrio partizanų sesuo Irena Urbonavičiūtė-Einikienė. Palaikyti žygio dalyvių iš Klaipėdos atvyko ir vienintelis gyvas likęs partizanų ryšininkas Adomas Gedvilas-Adzis. Žygio dalyvius savo apsilankymu ir motyvuojančia sveikinimo kalba pagerbė Lietuvos šaulių sąjungos vadas Linas Idzelis.

Tam, kad žygio dalyviai teisingai ir be kliūčių įveiktų maršrutą, Telšių orientavimosi sporto klubo pirmininkas Regimantas Kavaliauskas parengė žygiui skirtą žemėlapį, šauliai paruošė nuorodines žymas. Koordinacinį darbą atliko Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės neformalaus švietimo mokytoja Aušra Ruškienė, šauliška koše pasirūpino rinktinės vado pavaduotojas Arūnas Juška, virėjai: Petras Jankauskas ir Kazimieras Jankauskas.

Po dviejų šūvių iš istorinės patrankos už partizanus ir startinio signalo, kurį iššovė D. Valius ir A. Šiaučiūnas, žygin leidosi istorijos puoselėtojų ir sveiką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių būrys. Aplankytas bunkeris – Benedikto Milašiaus-Lėkarstvos (vėliau Zigmo Tomkaus-Šerno) slėptuvė, apžiūrėta XX a. vid. karinė technika, ginklai, pristatytos partizanų uniformos.

Žygio pabaigoje visų laukė pietūs – gardi šauliška košė ir atokvėpis nuostabaus miško apsuptyje.

Šaulių ateities planuose – atnaujinti miške rastų ir atkastų partizanų atminimo vietą ir avarinės būklės partizanų žeminę slėptuvę. Didžioji slėptuvė Benedikto Milašiaus-Lėkarstvos, o vėliau Zigmo Tomkaus-Šerno bunkeris, pirmą katrą buvo atstatytas apie 2007 m. Telšių „Džiugo“ gimnazija istorijos mokytojo Romaldo Kazakaičio ir mokinių iniciatyva. Pažymėtina, kad, norėdami pagerbti žuvusius partizanus, šiųmečiame žygyje mokytojas su mokiniais taip pat gausiai dalyvavo.

Iniciatoriai dėkoja partneriams už bendradarbiavimą ir visokeriopą pagalbą organizuojant renginį. Organizatoriai akcentavo, kad šis žygis – privalo išlikti tradiciniu, tad tokiu būdu įamžinti Dievo Krėslo miško mūšio partizanų atminimą ketinama kasmet.


Nuotraukų autorė Aurelija Grikšaitė
Organizatorių informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN