Šilutės Hugo Šojaus muziejus kviečia į Lietuvos muziejų keliui skirtus renginius!

News: Events , 2023-07-12 04:29
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilutės r.

Liepos 15 d. nuo 10.00 val. turėsite išskirtinę galimybę apžiūrėti vienos dienos parodą ,,Gotika ir Šilutės Hugo Šojaus muziejuje saugomi leidiniai”. Parodoje susipažinsite su Šilutės Hugo Šojaus muziejaus fonduose saugomais vertingiausiais leidiniais, daugiausia išlikusiais iš Šilokarčemos dvaro savininko Hugo Šojaus lituanistinės bibliotekos. Išvysite XIX a. unikalią Mažosios Lietuvos gotikiniu šriftu spausdintą poligrafinę produkciją – pasaulietinius leidinius: kalendorius, pasaulietines knygas, periodinius leidinius, taip pat religinio pobūdžio knygas (biblijas, mišių knygas, giesmynus). Kūrybinių dirbtuvių (11.00 ir 13.00 val.) metu turėsite galimybę išbandyti gotikinio rašto vingrybes bei pasigaminti atminimo dovanėlę.

2023 metais Lietuvos muziejų kelio projekto tema “Europos ženklai Lietuvoje: Gotika”, įgyvendinanti naują kultūros paveldo sklaidos šešerių metų programą “Gimtoji Europa”, kuri sumanyta pasitelkiant Česlovo Milošo (Czeslawas Miloszas) esė „Gimtoji Europa“. Pasak projekto organizatorių, “Gimtosios Europos” programos idėja – aktualizuoti Europos ženklus Lietuvoje, suvokti, kaip į baltišką Lietuvos tapatybę įsismelkė Lotynų civilizacija, jos turinys. Lotyniškoji vakarų civilizacija mus pasiekė viduramžiais ir labiausiai tapo matoma gotikos stiliaus statiniais – pilimis, šventovėmis. Nors turime tik vėlyvosios gotikos ženklus, bet jie jau leidžia suvokti lotyniškosios Romos civilizacijos įaugimą į baltiškąją Lietuvos tapatybę, jos persmelkimą Vakarų kultūros ženklais, kurie šiandien jau yra esminiai Lietuvos tapatybės simboliai, mūsų vakarietiškos civilizacijos ženklai ir vertybės.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN